ΑΘΗΝΑ
06:19
|
20.07.2024
Το Σουδάν ενημέρωσε τα Ηνωμένα Έθνη ότι κήρυξε «persona non grata» τον Φόλκερ Πέρτες, τον ειδικό εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Σουδάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Σουδάν ενημέρωσε τα Ηνωμένα Έθνη ότι κήρυξε «persona non grata» τον Φόλκερ Πέρτες, τον ειδικό εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Σουδάν και επικεφαλής της Αποστολής Ολοκληρωμένης Μεταβατικής Βοήθειας του ΟΗΕ για το Σουδάν (UNITAMS).

«Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Σουδάν ειδοποίησε τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πως ανακήρυξε τον κ. Φόλκερ Πέρτες (…) persona non grata από σήμερα», σύμφωνα με δελτίο Τύπου της διπλωματίας της στρατιωτικής χούντας.

Ο Πέρτες βρισκόταν χθες Πέμπτη στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας για μια σειρά διπλωματικών επαφών, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο ΟΗΕ μέσω Twitter.

Ο επικεφαλής του στρατού του Σουδάν και de facto ηγέτης της χώρας, ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, απαίτησε πρόσφατα να απομακρυνθεί από τη θέση ο κ. Πέρτες, ερίζοντας πως αυτός ευθυνόταν για το ξέσπασμα του πολέμου τη 15η Απριλίου ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.

Σε επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο στρατηγός Μπουρχάν κατηγόρησε ιδίως τον κ. Πέρτες πως «απέκρυψε» στις εκθέσεις του την εκρηκτική κατάσταση στο Χαρτούμ, υποστηρίζοντας πως χωρίς τα «ψέματά του», ο στρατηγός Ντάγκλο «δεν θα είχε εξαπολύσει στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Μετά την οποία ο κ. Γκουτέρες επαναβεβαίωσε πως περιβάλλει με την «απόλυτη εμπιστοσύνη του» τον ειδικό επιτετραμμένο του.

Όμως, στις αρχές του Ιουνίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν παρέτεινε παρά για έξι μήνες την εντολή της ολοκληρωμένης αποστολής του ΟΗΕ για την βοήθεια και τη μετάβαση στο Σουδάν (MINUATS στα γαλλικά, UNITAMS στα αγγλικά), επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Πέρτες.

Η εντολή της αποστολής, που δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2020 για να υποστηρίξει την πολιτική μετάβαση στο Σουδάν μετά την πτώση του καθεστώτος του Όμαρ ελ Μπασίρ έπειτα από μαζικές κινητοποιήσεις, ανανεωνόταν έκτοτε κάθε φορά για έναν χρόνο.

Ο Πέρτες, πρώην ακαδημαϊκός που ηγήθηκε της αποστολής του Σουδάν από το 2021, υπερασπίστηκε σθεναρά τον ΟΗΕ έναντι των κατηγοριών για ανάφλεξη της σύγκρουσης, λέγοντας ότι οι υπεύθυνοι είναι «οι δύο στρατηγοί σε πόλεμο».


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Nippon Steel προσέλαβε τον Μάικ Πομπέο με την ελπίδα πως θα εξαγοράσει την U.S. Steel

Νταλίκα παρέσυρε και σκότωσε μοτοσυκλετιστή σε ΛΕΑ του ΒΟΑΚ στο Ηράκλειο

Ικανοποίηση Παλαιστινιακής Αρχής για την απόφαση της Χάγης – Οργή στο Ισραήλ

Μπανγκλαντές: Πάνω από 100 οι νεκροί φοιτητές από αστυνομικά πυρά- Απαγόρευση κυκλοφορίας- Ανάπτυξη στρατού στους δρόμους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα