ΑΘΗΝΑ
15:53
|
02.05.2024
Αμερικανοί και Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν έμμεσες συνομιλίες στο Ομάν τον περασμένο μήνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αμερικανοί και Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν έμμεσες συνομιλίες στο Ομάν τον περασμένο μήνα, ανέφερε ο Ισραηλινός δημοσιογράφος Μπαράκ Ραβίντ στην αμερικανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Axios την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το Middle East Monitor, ο Ραβίντ ανέφερε από τρεις πηγές ότι οι δύο πλευρές κάθισαν σε ξεχωριστά δωμάτια και αντάλλαξαν μηνύματα μέσω αξιωματούχων του Ομάν.

Οι πηγές, σύμφωνα με τον Ραβίντ, είπαν ότι οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές ότι το Ιράν θα πληρώσει βαρύ τίμημα εάν προχωρήσει στον εμπλουτισμό ουρανίου κατά 90 τοις εκατό – το επίπεδο που απαιτείται για την παραγωγή πυρηνικού όπλου.

Την περασμένη εβδομάδα, το Axios αποκάλυψε ότι ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή, Μπρετ ΜακΓκέρκ, ταξίδεψε κρυφά στο Ομάν στις 8 Μαΐου για συνομιλίες με αξιωματούχους του Ομάν σχετικά με πιθανή διπλωματική προσέγγιση στο Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Οι πηγές του Ραβίντ ανέφεραν ότι μια ιρανική αντιπροσωπεία έφτασε επίσης στο Ομάν την ίδια στιγμή. Μία από τις πηγές επεσήμανε ότι ο κορυφαίος διαπραγματευτής για τα πυρηνικά του Ιράν Αλί Μπαγκερί Καν ήταν μέρος της αντιπροσωπείας.

Οι ΗΠΑ ήθελαν να καταλήξουν μέσω των μηνυμάτων τους σε μια «κατανόηση» σχετικά με τους τρόπους αποκλιμάκωσης του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, τη συμπεριφορά του Ιράν στην περιοχή και τη συμμετοχή του στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα μέρη είναι κοντά στο να καταλήξουν σε μια τέτοια συμφωνία, ανέφερε το Axios.

Ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου δήλωσε: «Παραμένουμε επικεντρωμένοι στον περιορισμό της αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς του Ιράν μέσω της πίεσης, του στενού συντονισμού με τους συμμάχους μας και της αποκλιμάκωσης στην περιοχή».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ προτιμούν τη διπλωματία, αλλά είναι έτοιμες «να αναλάβουν δράση σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους μας για να διασφαλίσουν ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Πεσκόφ: Καμιά ειρήνη με τους όρους του Ζελένσκι

Κυρώσεις από Ιράν προς ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο

Η Ρωσία καλεί έρευνα για τους μαζικούς τάφους στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα