ΑΘΗΝΑ
05:09
|
03.05.2024
Ο Σίριλ Ραμαφόσα ενημέρωσε τον Σι Τζινπίνγκ για την επικείμενη επίσκεψη Αφρικανών ηγετών στη Ρωσία και την Ουκρανία σε μια προσπάθεια τερματισμού των εχθροπραξιών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα ενημέρωσε τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ για την επικείμενη επίσκεψη Αφρικανών ηγετών στη Ρωσία και την Ουκρανία σε μια προσπάθεια τερματισμού των εχθροπραξιών, ανακοίνωσε το Σάββατο η νοτιοαφρικανική προεδρία, αναφέρει το Reuters.

Ο κινεζικός κρατικός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε ότι οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή.

Σε ανακοίνωσή της, η προεδρία της Νότιας Αφρικής είπε ότι ο Ραμαφόσα είπε στον Σι ότι σημείωσε το ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε η Κίνα και επιβεβαίωσε την υποστήριξη των αφρικανών ηγετών σε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης.

«Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επαίνεσε την πρωτοβουλία της αφρικανικής ηπείρου και αναγνώρισε τον αντίκτυπο που είχε η σύγκρουση στις ανθρώπινες ζωές και στην επισιτιστική ασφάλεια στην Αφρική», αναφέρεται στην ανακοίνωση της προεδρίας.

Διάφορες ειρηνευτικές προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου έχουν εμφανιστεί σε διαφορετικές πρωτεύουσες, καθώς ο πόλεμος έχει εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους, έχει ωθήσει τις τιμές των τροφίμων και έχει επηρεάσει την παγκόσμια ευημερία.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε μια μεγάλη ώθηση προς τον Παγκόσμιο Νότο, έναν όρο που χρησιμοποιείται για τις περιοχές της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας, τον περασμένο μήνα ως απάντηση στις ειρηνευτικές κινήσεις ορισμένων από τα μέλη του. Η δεδηλωμένη θέση της Ουκρανίας για οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία είναι ότι όλα τα ρωσικά στρατεύματα πρέπει να αποσυρθούν από το έδαφός της.

Στις 16 Μαΐου, ο Ραμαφόσα ανακοίνωσε το αφρικανικό ειρηνευτικό σχέδιο, οι λεπτομέρειες του οποίου δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Το ειρηνευτικό σχέδιο υποστηρίζεται επίσης από τους ηγέτες της Σενεγάλης, της Ουγκάντα, της Αιγύπτου, της Δημοκρατίας του Κονγκό και της Ζάμπια.

Κατά τη διάρκεια της κλήσης της Παρασκευής, ο Ραμαφόσα και ο Σι συζήτησαν επίσης τη σύνοδο κορυφής των αναδυόμενων οικονομιών της Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής (BRICS), η οποία πρόκειται να φιλοξενηθεί στη Νότια Αφρική τον Αύγουστο.

Η Νότια Αφρική έχει δηλώσει ότι εξετάζει νομικές επιλογές εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον οποίο έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου, παραστεί στη σύνοδο κορυφής των BRICS.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα για τον Πούτιν σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η Νότια Αφρική ως μέλος του ΔΠΔ θα πρέπει να τον συλλάβει εάν παρευρεθεί στη σύνοδο κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα