ΑΘΗΝΑ
14:24
|
09.05.2024
Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί είχε μια σπάνια τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί είχε μια σπάνια τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της οποίας συμφώνησαν να αναπτύξουν διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με το γραφείο του, αναφέρει το Anadolu.

Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο του Ραϊσί ανέφερε ότι ο Ιρανός ηγέτης αναφέρθηκε σε «λανθασμένους υπολογισμούς» ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με το Ιράν και το απέδωσε σε «ψευδείς πληροφορίες από τρομοκρατικές, αυτονομιστικές και εχθρικές ομάδες».

Ο Ιρανός πρόεδρος αναφερόταν στην αντιπολίτευση ΜΕΚ, η οποία έχει ισχυρή παρουσία στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, καθώς και Ιρανούς ακτιβιστές που είχαν συναντήσεις με τον Μακρόν στο Παρίσι κατά τη διάρκεια πρόσφατων διαδηλώσεων στο Ιράν που προκλήθηκαν από τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας υπό κράτηση.

Ο Ραϊσί υπογράμμισε τον «σεβασμό της αρχής της εθνικής κυριαρχίας» κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Μακρόν, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τις συνομιλίες για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν που παραμένουν σε αδιέξοδο από τον περασμένο Αύγουστο, εν μέσω βασικών διαφωνιών μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον, καθώς και για την αλληλεπίδραση του Ιράν με την πυρηνική οργάνωση του ΟΗΕ.

Ο Ραϊσί, σύμφωνα με τη δήλωση, είπε στον Γάλλο ομόλογό του ότι το Ιράν έχει τηρήσει τις νομικές του υποχρεώσεις και τόνισε «την αποφυγή πολιτικών και μη εποικοδομητικών ενεργειών» στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Απρίλιο του 2021.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία φιγουράρει επίσης στις συζητήσεις των δύο ηγετών με τον Ραϊσί, επιβεβαιώνοντας τη «σταθερή πολιτική της χώρας του να αντιτίθεται στον πόλεμο» και χαρακτηρίζοντας τη διπλωματία ως «την καλύτερη λύση».

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιβάλει μια σειρά κυρώσεων στο Ιράν τους τελευταίους μήνες για την υποτιθέμενη αποστολή drones στη Ρωσία. Το Ιράν αρνήθηκε την κατηγορία, αλλά αναγνώρισε ότι ένας περιορισμένος αριθμός drones είχε παραδοθεί στη Ρωσία πριν από τον πόλεμο.

Το τηλεφώνημα μεταξύ των δύο προέδρων έγινε εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ του Ιράν και της Δύσης σχετικά με το αδιέξοδο στις συνομιλίες για την πυρηνική συμφωνία και τη διάδοση των πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν.

Σε ανάρτηση στο Twitter το Σάββατο, ο αναπληρωτής αρχηγός του προσωπικού του Ραϊσί και βασικός βοηθός Μοχάμαντ Τζαμσιντί είπε ότι ο Μακρόν τηλεφώνησε στον Ιρανό πρόεδρο και οι δύο ηγέτες είχαν μια συνομιλία που διήρκεσε 90 λεπτά.

Είπε ότι ο Μακρόν τόνισε ότι «αναζητά την αλληλεπίδραση» με το Ιράν, προσθέτοντας ότι οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να προωθήσουν τις διμερείς σχέσεις και να διατηρήσουν την αλληλεπίδρασή τους.

Το γραφείο του Μακρόν, εν τω μεταξύ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο Γάλλος ηγέτης προειδοποίησε τον Ιρανό ομόλογό του για τις συνέπειες της παράδοσης drones στη Ρωσία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Τρομοκρατική οργάνωση οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης

Ημέρα της Νίκης: Στιγμιότυπα από την ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν

Επιστολή κοινής πρωτοβουλίας στα αριστερά κόμματα από τον Αλέξη Χαρίτση

Τη διακοπή μεταφοράς όπλων στο Ισραήλ επιβεβαίωσε ο Λόιντ Όστιν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα