ΑΘΗΝΑ
04:22
|
07.05.2024
Η δολοφονία του Μάικ Μπεν Πίτερ το 2018 στην Ελβετία θυμίζει αρκετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ το 2020 στις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έξι αστυνομικοί αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανθρωποκτονία σε μια υπόθεση αστυνομικής βίας στην Ελβετία μετά τον θάνατο ενός μαύρου άνδρα το 2018 από καρδιακή προσβολή, αφού καθηλώθηκε, μπρούμυτα, για αρκετά λεπτά κατά τη σύλληψη.

Οι αστυνομικοί αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «ανθρωποκτονία από αμέλεια» στην υπόθεση του Μάικ Μπεν Πίτερ, ενός 39χρονου Νιγηριανού ενώπιον ποινικού δικαστηρίου της Λωζάνης. Όλοι αμφισβητούν τις κατηγορίες και θα ζητήσουν αθώωση, είπαν οι δικηγόροι τους.

Η υπόθεση, η οποία έχει κάποιες ομοιότητες με τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ τον Μάιο του 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι μία από τις τέσσερις όπου μαύροι άνδρες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αστυνομικών παρεμβάσεων στο καντόνι Βοντ από το 2016. Οι θάνατοι έχουν πυροδοτήσει διαμαρτυρίες και εκκλήσεις για μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τη δολοφονία του Φλόιντ, για την οποία ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν καταδικάστηκε για φόνο το 2021, εν μέρει με βάση βίντεο κινητών που τον δείχνουν να γονατίζει στο λαιμό του θύματος, δεν υπάρχουν αντίστοιχα πλάνα από το περιστατικό που φέρεται να συνέβαλε στο θάνατο του Μπεν Πίτερ.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ είπε πέρυσι ότι η Ελβετία έχει ζητήματα συστημικού ρατσισμού σε μια έκθεση που εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για «υπερβολική χρήση βίας και την προσδοκία ατιμωρησίας από την αστυνομία» και ανέφερε αυτή την υπόθεση. Μια μελέτη με εντολή της κυβέρνησης που δημοσιεύθηκε από τότε που παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα ήταν διαρθρωτικό και είπε ότι τα μέτρα ήταν μέχρι στιγμής ανεπαρκή.

Ο Σάιμον Νταχ, ο δικηγόρος της οικογένειας, είπε ότι δεν ελπίζει για μια απόφαση εναντίον των αστυνομικών που αντιμετωπίζουν μέγιστη ποινή φυλάκισης τριών ετών.

«Εφόσον δεν υπάρχει μηχανισμός για ανεξάρτητες έρευνες κατά της αστυνομίας, είμαστε κολλημένοι με τα ίδια προβλήματα», είπε ο δικηγόρος, διαμαρτυρούμενος για το πώς ο ίδιος εισαγγελέας που συνεργάζεται με την αστυνομία σε άλλες ποινικές υποθέσεις τίθεται επικεφαλής για υποθέσεις όπως αυτό.

Το κατηγορητήριο έδειξε ότι ο Μπεν Πίτερ τράβηξε την προσοχή των αστυνομικών κατά τη διάρκεια μιας περιπολίας ναρκωτικών στη Λωζάνη, αφού συνέλεξε μια τσάντα που αργότερα αποδείχθηκε ότι περιείχε μαριχουάνα.

Δεν συμμορφώθηκε με τα αιτήματα της αστυνομίας και οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού και κλωτσιές στα γόνατα, στα πλευρά και τον καβάλο για να τον περάσουν χειροπέδες στο έδαφος, έδειξε. Συνέχισε να αγωνίζεται ενόσω ήταν πεσμένος στο έδαφος από αρκετούς αξιωματικούς να τον κρατάνε εκεί για 3 λεπτά, μέχρι που παρατήρησαν ότι έμεινε αναίσθητος.

Ο Μπεν Πίτερ κηρύχθηκε αργότερα νεκρός μετά από καρδιακή προσβολή με πολλαπλά αίτια, αναφέρει το κατηγορητήριο, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι κρατήθηκε στο στομάχι του και υπέστη άγχος, αλλά και την παχυσαρκία του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα