ΑΘΗΝΑ
18:37
|
10.05.2024
Περίπου 13.000 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί στις βορειοανατολικές Φιλιππίνες καθώς το πιο διάσημο ηφαίστειο της χώρας, το Μαγιόν, συνέχισε να βγάζει λάβα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περίπου 13.000 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί στις βορειοανατολικές Φιλιππίνες καθώς το πιο διάσημο ηφαίστειο της χώρας, το Μαγιόν, συνέχισε να βγάζει λάβα. Επιβαίνοντας φορτηγά και βαγόνια που έλκονταν από βουβάλια, άνθρωποι που ζούσαν στη «μόνιμη ζώνη κινδύνου» ή σε ακτίνα έξι χιλιομέτρων κατέφυγαν σε καταφύγια.

Γνωστή για το «τέλειο» κωνικό του σχήμα, το ηφαίστειο Μαγιόν άρχισε να εκτοξεύει λάβα την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, οι εκκενώσεις άρχισαν μόνο το Σαββατοκύριακο, καθώς η ηφαιστειακή δραστηριότητα εντάθηκε, κρούοντας τους συναγερμούς του κινδύνου.

Περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να εκκενωθούν εάν οι αναταραχές του Μαγιόν ενταθούν τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο Τερεσίτο Μπαλκολκολ, ο επικεφαλής ηφαιστειολόγος της χώρας.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό την τρίτη υψηλότερη προειδοποίηση σε ένα σύστημα πέντε επιπέδων που προβλέπει την απειλή μιας επικίνδυνης ή ολοκληρωτικής έκρηξης. Τεχνικά εκρήγνυται, αν και με αργό ρυθμό, με τη λάβα να αναβλύζει από τον κρατήρα, λένε οι επιστήμονες.

Το ηφαίστειο Μαγιόν βρίσκεται σε μια αγροτική χερσόνησο που ονομάζεται Μπικόλ, και είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της χώρας. Έχει γίνει ανήσυχο τις τελευταίες εβδομάδες με συχνότερους σεισμούς και βράχους να πέφτουν από τον κρατήρα του.

«Υπάρχει ο κίνδυνος ενός ταχέως κινούμενου ρεύματος ηφαιστειακών αερίων και πετρωμάτων από τον κρατήρα», δήλωσε ο Μπαλκολκολ στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. «Θα είναι δύσκολο να ξεπεράσουμε αυτά τα ρεύματα».

Μια έκρηξη το 1814 σκότωσε 1.200 ανθρώπους και έθαψε μια ολόκληρη πόλη. Αλλά η περίμετρος κηρύχθηκε εκτός ορίων, με αποτέλεσμα λιγότερα θύματα μετά από πρόσφατες εκρήξεις το 2013 και το 2018.

Καθώς στο Μαγιόν έλαμψε ένα φλογερό κόκκινο της λάβας, οι τουρίστες άρχισαν επίσης να κατασκηνώνουν σε κορυφές λόφων για να παρακολουθήσουν το ηφαιστειακό θέαμα. Το Μαγιόν, το οποίο το Guinness περιγράφει ως το «πιο κωνικό» ηφαίστειο στον κόσμο, είναι ένα από τα αγαπημένα μέρη των τουριστών. Οι τοπικοί αξιωματούχοι έχουν ορίσει σημεία θέασης όπου όσοι θέλουν μπορούν να θαυμάσουν τον λαμπερό κρατήρα του.

«Χθες το βράδυ, το Μαγιόν έκανε και πάλι μια παράσταση καθώς η λάβα έτρεχε από τον κρατήρα του», δήλωσε τη Δευτέρα ο Γιουτζίν Εσκομπάρ, αξιωματούχος αντιμετώπισης καταστροφών στην περιοχή, σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Η ομορφιά του Μαγιόν αποτελεί μέρος της λαϊκής κουλτούρας των Φιλιππίνων. Το όνομά του προέρχεται από την τοπική λέξη για την όμορφη κυρία, daragang mayon.

Μια Φιλιππινέζα βασίλισσα ομορφιάς, η Κατριόνα Γκρέι, κέρδισε τον διαγωνισμό Μις Υφήλιος του 2018 φορώντας ένα φόρεμα που είναι εμπνευσμένο από τη λάβα που ρέει στις πλαγιές του Μαγιόν. Η μητέρα της κατάγεται από την επαρχία Albay, όπου βρίσκεται το ηφαίστειο.

Το Μαγιόν είναι ένα από τα 24 ενεργά ηφαίστεια των Φιλιππίνων. Τις τελευταίες ημέρες, άλλοι δύο – το Τααλ και το Κανλαον- τέθηκαν επίσης υπό στενή παρακολούθηση για σημάδια αναταραχής.

Ενώ οι πρόσφατες εκρήξεις δεν είχαν άμεσα ως αποτέλεσμα πολλούς θανάτους, ισχυροί τυφώνες στο παρελθόν προκάλεσαν ηφαιστειακές ροές που αποδείχθηκαν μοιραίες.

Το 2006, ο τυφώνας Ντούριαν έφερε ηφαιστειακά συντρίμμια από τις πλαγιές του Μαγιόν, θάβοντας χωριά και σκοτώνοντας περίπου 200 ανθρώπους. Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ηφαιστειακές κατολισθήσεις από τον Σούπερ Τυφώνα Γκόνι το 2020.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βραυρώνα: Πατέρας πέταξε το βρέφος του στα σκουπίδια (upd)

Άστεγη Αμερικανίδα ζούσε για ένα χρόνο πίσω από τη φωτεινή πινακίδα μανάβικου

SOS εκπέμπουν οι αφρικανικοί πιγκουίνοι: Θα έχουν εξαφανιστεί έως το 2035

Λεβερκούζεν: Δίνει δωρεάν τατουάζ στους οπαδούς της λόγω… καλής χρονιάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα