ΑΘΗΝΑ
06:51
|
03.05.2024
Ο Μιλόικο Σπάιτς προηγήθηκε με 26% των ψήφων και θα αναζητήσει συμμάχους για τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά την αποπομπή του προέδρου Μίλο Τζουκάνοβιτς τον Απρίλιο, η εξουσία φαίνεται να αλλάζει χέρια στο Μαυροβούνιο, καθώς το φιλοευρωπαϊκό κόμμα «Ευρώπη Τώρα!» -το οποίο θέλει επίσης στενότερους δεσμούς με τη γειτονική Σερβία- έλαβε το 25,6% των ψήφων, βάσει πρόβλεψης του Κέντρου Παρακολούθησης και Έρευνας (CEMI). υπερίσχυσε στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα, το «Ευρώπη Τώρα!» να κέρδισε 26% των ψήφων και ως εκ τούτου 24 από τις 81 έδρες του κοινοβουλίου, ανακοίνωσε αργά χθες, Κυριακή, το βράδυ στην Ποντγκόριτσα το ινστιτούτο εκλογικών ερευνών CDT. Το δεύτερο ισχυρότερο κόμμα είναι το, πρώην προεδρικό, Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών (DPS), που κυβέρνησε το Μαυροβούνιο μεταξύ 1990 και 2020 και ήρθε στη δεύτερη θέση με 23,7% των ψήφων και αναμένεται να εκλέξει 21 βουλευτές.

Η συντηρητική «Συμμαχία Για το μέλλον του Μαυροβουνίου», με επικεφαλής το φιλοσερβικό και φιλορωσικό Δημοκρατικό Μέτωπο, συγκέντρωσε ποσοστό 14,7%, ενώ ο επίσης φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός του Δημοκρατικού κόμματος και του κινήματος URA του απερχόμενου πρωθυπουργού Ντρίταν Αμπάζοβιτς, ήρθε στην τέταρτη θέση με 12,3%, ανέφερε το CEMI με βάση το 90,5% των ψηφοδελτίων που καταμετρήθηκαν σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 400 εκλογικών τμημάτων σε όλη τη χώρα.

Ο επικεφαλής των υποψηφίων του «Ευρώπη Τώρα!» δήλωσε πως διεκδικεί την πρωθυπουργία. «Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη… θα μιλήσουμε με όλους όσους μοιράζονται τις αξίες μας», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο 35χρονος Μιλόικο Σπάιτς, ο οποίος τώρα θα πρέπει να αναζητήσει κυβερνητικούς εταίρους ανάμεσα στα δύο φιλοσερβικά κόμματα, καθώς και τα κόμματα των Βόσνιων Μουσουλμάνων, των Αλβανών και των Κροατών.

Σε κάθε περίπτωση, ο Σπάιτς, που φέρει μαζί του εκτός των άλλων τις περγαμηνές των σπουδών του σε ΗΠΑ και Βρετανία, έχει αποκλείσει τη συνεργασία με το DPS, το οποίο κυριαρχούσε επί 30 χρόνια στην πολιτική του Μαυροβουνίου υπό τον Τζουκάνοβιτς.

Νωρίτερα φέτος, στις προεδρικές εκλογές, ο συνιδρυτής του «Ευρώπη Τώρα!», Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, υπερίσχυσε του Τζουκάνοβιτς, υποσχόμενος ξεριζώσει τη διαφθορά και να οδηγήσει τη χώρα στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα