ΑΘΗΝΑ
15:06
|
27.04.2024
Η ομάδα δηλώνει, ότι ο Δήμος Καστοριάς στο πλαίσιο ανάπλασης των πλατειών Μακεδονομάχων-Ειρήνης σκοπεύει να κόψει τα περισσότερα δέντρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κοπή δέντρων στις πλατείες Μακεδονομάχων και Ειρήνης στην Καστοριά καλεί η ανεξάρτητη ομάδα Πολιτών Platanus Καστοριά:

Ο Δήμος Καστοριάς, στο πλαίσιο ανάπλασης της πλατείας Μακεδονομάχων και πλατείας Ειρήνης (πρώην Βαν φλιτ), σκοπεύει να κόψει τα περισσότερα από τα υπάρχοντα δέντρα (εκτός από τα πλατάνια που βρίσκονται περιμετρικά τους,  τα οποία επίσης χρήζουν μέγιστης προσοχής λόγω του μεταχρωματικού έλκους που μεταδίδεται πολύ εύκολα).

Η λίμνη της Καστοριάς, και προφανώς και η παρόχθια, παραλίμνια και περιφερειακή ζώνη, όπου βρίσκονται οι πλατείες αυτές, συνιστούν Περιοχή Προστασίας της Φύσης, υπαγόμενη στο δίκτυο Natura 2000 (ΠΔ της 19ης Ιουνίου 2012, ΦΕΚ τ ΑΑΠ 226).

Βλέποντας τις μακέτες με τις σχεδιαζόμενες αναπλάσεις αναρωτιέται κανείς πως είναι δυνατόν, εν έτει 2023, εν μέσω κλιματικής κρίσης και απώλειας της βιοποικιλότητας, να γίνονται τέτοιες κατασκευές, όταν σε άλλα μέρη έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται εξειδικευμένα έργα, δημιουργώντας τις λεγόμενες ‘πόλεις σφουγγάρια’ που απορροφούν τα νερά, διοχετεύοντάς τα στον υπόγειο ορίζοντα, ενισχύοντας το πράσινο και δροσίζοντας τις πόλεις το καλοκαίρι. 

Η είδηση της σχεδιαζόμενης κοπής των δέντρων μας προκαλεί απορία, απογοήτευση και θλίψη, καθώς δεν υφίσταται κάποια αναγκαιότητα για μία τέτοια “σφαγή” δεκάδων δέντρων. Μια άδεια από δέντρα, τσιμεντένια πλατεία στο κέντρο της πόλης, σε τίποτε δεν θα χρησιμεύσει. Δεν χρειαζόμαστε μια τέτοια, κενή δέντρων, πλατεία.

Αντιθέτως, τα δέντρα αυτά (πολλά μάλιστα έχουν ηλικία πολλών δεκαετιών) κοσμούν το κέντρο της πόλης μας μπροστά από το Δημαρχείο της, αποτελούν μέρος ενός οικοσυστήματος ιδιαίτερης αξίας, προσφέρουν δροσιά το καλοκαίρι , οξυγόνο και ομορφιά ολόκληρο το χρόνο. 

Είμαστε υπερ της ανάπλασης, με γνώμονα όμως  τη διατήρηση, την ανάδειξη και την αξιοποίηση των δέντρων, όχι με το κόψιμό τους. Εκφράζοντας την άποψη μεγάλου μέρους των συμπολιτών μας, απαιτούμε τα όμορφα και υγιή αυτά δέντρα να σωθούν, το πράσινο, η ομορφιά, το οξυγόνο, η δροσιά που μας προσφέρουν, δεν πρέπει να χαθούν. Η πόλη τα έχει ανάγκη.  

Η ανεξάρτητη ομάδα Πολιτών Platanus Καστοριά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα