ΑΘΗΝΑ
00:44
|
03.05.2024
Το φαινόμενο του ευτροφισμού και γιατί δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Μαζί με το «πράσινο» έρχονται και οι γαλάζιες μέδουσες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ερωτική… Θεσσαλονίκη με το παραλιακό μέτωπο για βόλτες με θέα τον Όλυμπο… πρασίνισε και φέτος. Εδώ και λίγες ημέρες ένα φυτοπλαγκτόν έχει καλύψει τα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου και χαρίζει μοναδικές οσμές μαζί με υγρασία και κουφόβραση.

Το φαινόμενο είναι περισσότερο εμφανές σε κάποια σημεία του παραλιακού μετώπου και κυρίως σε γωνίες του κράσπεδου, όπου συγκεντρώνονται περισσότερα λύματα. Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες το πιθανότερο είναι να αυξηθεί η έκταση της επιφάνειάς του. Πρόκειται για το φαινόμενο του ευτροφισμού, όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Φυτιάνος, καθηγητής Χημείας και Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ, και επί της ουσίας δεν αντιμετωπίζεται.

Η αύξηση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με το χαμηλό βάθος του όρμου της πόλης παράγει τον ευτροφισμό στα φύκια, με αποτέλεσμα αυτά να ανεβαίνουν στην επιφάνεια της θάλασσας και να μπλέκονται με τα σκουπίδια δημιουργώντας ένα άσχημο συνδυασμό αισθητικής αλλά και δημόσιας υγιεινής. Πάντως, σταδιακά το φυτοπλαγκτόν θα αρχίσει να αποσυντίθεται σταδιακά, εκτός κι αν φυσήξει Βαρδάρης και το διαλύσει νωρίτερα, μεταφέροντάς το σε αρκετή απόσταση από την ακτή.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Φυτιάνος στο ethnos.gr η εμφάνιση του φυτοπλαγκτού αποτελεί ένα σύνηθες πλέον γεγονός για το Θερμαϊκό κόλπο, αφού η πόλη το αντιμετωπίζει δύο-τρεις φορές το χρόνο, κυρίως όταν αλλάζουν οι κλιματολογικές συνθήκες και οι κάτοικοί της θα πρέπει να μάθουν να ζουν με αυτό.

«Τις τελευταίες μέρες η θερμοκρασία έχει ανεβεί σε σχέση με τις προηγούμενες και επικρατεί άπνοια. Το αποτέλεσμα είναι να παρουσιαστεί το φαινόμενο του ευτροφισμού, δηλαδή να συγκεντρωθούν θρεπτικά συστατικά, κυρίως στις γωνίες του παραλιακού μετώπου, όπου συγκεντρώνονται περισσότερα λύματα. Αυτά ευνοούν την εμφάνιση του φυτοπλαγκτού. Πρόκειται για φαινόμενο που παρουσιάζεται δύο-τρεις φορές το χρόνο. Μένει για λίγες μέρες και σιγά-σιγά αποσυντίθεται. Εκτός κι αν φυσήξει ο Βαρδάρης και το πάει προς τα μέσα. Πρέπει να το συνηθίσουν οι πολίτες. Δεν είναι επικίνδυνο, όμως σίγουρα προκαλεί ένα αποκρουστικό θέαμα. Άλλες χρονιές είναι ακόμα πιο έντονο οπτικά, με την εμφάνιση της ερυθράς παλίρροιας», εξήγησε ο καθηγητής του ΑΠΘ.

«Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί»

Ο κ. Φυτιάνος πρόσθεσε ότι το φαινόμενο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ενώ χαρακτήρισε «ημίμετρο» το καραβάκι, το οποίο κάποιες φορές μαζεύει ποσότητες φυτοπλαγκτού από το Θερμαϊκό.

«Σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για τη συγκέντρωση του φυτοπλαγκτού στην παραλία είναι το αποχευτευτικό σύστημα της Θεσσαλονίκης, το οποίο μεταφέρει λύματα και βρόχινο νερό στη θάλασσα. Το τελευταίο διάστημα είχαμε πολλές βροχοπτώσεις και ξέρουμε ότι το πολύ νερό μεταφέρει ακόμα και αρουραίους στη θάλασσα. Όλα αυτά αποτελούν μέρος της τροφικής αλυσίδας κι έτσι συγκεντρώνεται το φυτοπλαγκτόν στην παραλία».

Μαζί με το φυτοπλαγκτόν στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης εμφανίστηκε και μεγάλος αριθμός μεδουσών. Αυτό αποτελεί απόλυτα φυσιολογικό γεγονός κατά τον καθηγητή Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, αφού η μέδουσα τρέφεται από το φυτοπλαγκτόν. «Πρόκειται για τις γαλάζιες μέδουσες, οι οποίες έφτασαν στις θάλασσες μας από την Ισπανία. Το τσίμπημά τους είναι επικίνδυνο, με την έννοια ότι προκαλείται ερεθισμός και πρήξιμο. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει κάποιο αλλεργικό σοκ. Είναι λογικό το ότι εμφανίστηκαν στην παραλία της Θεσσαλονίκης οι μέδουσες, αφού το φυτοπλαγκτόν αποτελεί τροφή γι’ αυτές», τονίζει ο κ. Φυτιάνος.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φονικές καταιγίδες στη νότια Βραζιλία, 10 επιβεβαιωμένοι νεκροί

Θεσσαλονίκη: Σπασμένα και ξεριζωμένα δέντρα που είχαν φυτευτεί στη μνήμη των νεκρών των Τεμπών

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές και πάλι σκόνη από την Αφρική

Διαμαρτυρία vegans στο Σύνταγμα: «Η σφαγή δεν είναι αγάπη»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα