ΑΘΗΝΑ
21:50
|
07.05.2024
Ο Ματέους Μοραβιέτσκι υπερασπίστηκε την κίνηση της κρατικής εταιρείας ενέργειας Orlen να αυξήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι υπερασπίστηκε την κίνηση της κρατικής εταιρείας ενέργειας Orlen να αυξήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου αυτόν τον μήνα παρά τη σκληρή στάση της Βαρσοβίας σε σχέση με τις εισαγωγές από τη Μόσχα, ανέφερε τη Δευτέρα το πρακτορείο Notes from Poland.

Το διυλιστήριο πετρελαίου της ORLEN Unipetrol στην Τσεχική Δημοκρατία, το μοναδικό εργοστάσιο επεξεργασίας αργού της χώρας, το οποίο ανήκει 100% στην Πολωνική κρατική εταιρεία ενέργειας, θα ενισχύσει τις εισαγωγές του μείγματος Urals της Ρωσίας, ανέφερε το Reuters την περασμένη εβδομάδα. Η Πράγα, η οποία επιδιώκει να εξασφαλίσει περισσότερο πετρέλαιο εν μέσω ανησυχιών για διακοπές στη διαμετακόμιση μέσω Ουκρανίας, φέρεται να αγοράζει 430.000 τόνους τον Ιούνιο, από 400.000 τόνους που αγόρασε τον Μάιο.

Η Orlen εξήγησε ότι η μη βρεχόμενη από θάλασσα Τσεχική Δημοκρατία παραμένει εξαρτημένη από τις ρωσικές προμήθειες πετρελαίου μέσω του αγωγού Ντρούζμπα. Οι παραδόσεις αργού μέσω του Ντρούζμπα εξαιρέθηκαν από το εμπάργκο της Ε.Ε. στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου πέρυσι.

«Οι περιορισμοί των υποδομών καθιστούν αδύνατη την πλήρη κάλυψη της τσεχικής ζήτησης για πετρέλαιο από κατευθύνσεις άλλες εκτός της Ρωσίας», δήλωσε η Orlen σε δήλωση. «Οι παραδόσεις [ρωσικού πετρελαίου] είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πρώτων υλών και των καυσίμων σε αυτή τη χώρα».

Σχολιάζοντας τις συνεχιζόμενες εισαγωγές ρωσικού αργού από την Orlen, ο Πολωνός πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την πολιτική της ενεργειακής εταιρείας, σημειώνοντας ότι «έχουμε πρόσβαση στη θάλασσα, [αλλά] η Τσεχική Δημοκρατία όχι», ανέφερε το Πολωνικό Πρακτορείο Τύπου, επικαλούμενο τον αξιωματούχο. «Επομένως εξαρτώνται από τους αγωγούς πετρελαίου…Δεν θέλουμε να εμποδίσουμε τους Τσέχους να μπορούν να οδηγούν τα αυτοκίνητά τους», πρόσθεσε ο Μοραβιέτσκι.

Ενώ η Πολωνία «τηρεί αυστηρά και σχολαστικά όλες τις κυρώσεις», παραμένει μακράν ο μεγαλύτερος αγοραστής υγραερίου (LPG) από τη Ρωσία στην Ευρώπη, παρά τη δέσμευσή της να σταματήσει τέτοιες εισαγωγές, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Το υγραέριο χρησιμοποιείται ευρέως για την τροφοδοσία αυτοκινήτων στην Πολωνία.

Σε αντίθεση με το μεταφερόμενο μέσω θαλάσσης πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου, το ρωσικό υγραέριο δεν υπόκειται στην απαγόρευση εισαγωγής της Ε.Ε. Αντιπροσωπεύει περίπου το 14% της συνολικής πολωνικής αγοράς καυσίμων, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις.

Όταν ρωτήθηκε για τις αυξημένες εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, μια πολιτική που έρχεται σε αντίθεση με τη ρητορική της Πολωνίας, ο Μοραβιέτσκι απάντησε: «Ενώ εσείς [ο δημοσιογράφος που θέτει την ερώτηση] θέλετε οι Πολωνοί που έχουν αυτοκίνητα που κινούνται με υγραέριο να μην μπορούν να τα οδηγήσουν, εμείς όχι».

Πέρυσι, η Βαρσοβία αγόρασε ρωσικό υγραέριο αξίας 710,3 εκατομμυρίων ευρώ, σε σύγκριση με 417 εκατομμύρια ευρώ που αγόρασε η υπόλοιπη Ε.Ε., ανέφερε νωρίτερα η εφημερίδα Rzeczpospolita.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η ευημερία των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα