ΑΘΗΝΑ
08:38
|
25.04.2024
Δεν είπε τίποτα για τη συμφωνία του 2013, η μη εφαρμογή της οποίας αποτελεί και τον λόγο που οι Σέρβοι απήχαν από τις δημοτικές εκλογές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου παρουσίασε σήμερα σχέδιο για την εκτόνωση των εντάσεων στο βόρειο τμήμα της περιοχής, όπου οι Σέρβοι αποτελούν πλειοψηφία, το οποίο περιλαμβάνει τη διενέργεια νέων αυτοδιοικητικών εκλογών και μειώσεις στην ειδική αστυνομία, έπειτα από πιέσεις από κρίσιμους Δυτικούς υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της περιοχής από τη Σερβία.

Όμως η σύλληψη την ίδια ημέρα ενός Σέρβου, ο οποίος ταυτοποιήθηκε από τον Κοσοβάρο υπουργό Εσωτερικών ως υποκινητής των επιθέσεων σε μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στη διάρκεια ταραχών με τους Σέρβους τον περασμένο μήνα, πυροδότησε νέο κύμα οργής στην εύθραυστη περιοχή.

Περίπου 200 Σέρβοι συγκεντρώθηκαν στη Βόρεια Μιτρόβιτσα προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη, με την αστυνομία του Κοσόβου με βαριά εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων να στέκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά. Αμερικανοί στρατιώτες της KFOR βρίσκονται επίσης εκεί κοντά.

Στη διάρκεια της επιχείρησης για τη σύλληψη του Μίλουν Μιλένκοβιτς, τρεις αλβανικής εθνότητας αστυνομικοί του Κοσόβου τραυματίστηκαν ελαφρά, όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Τζελάλ Σβετσλία, στη σελίδα του στο Facebook.

Περίπου 30 μέλη της ειρηνευτικής δύναμης και 52 Σέρβοι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις στα τέλη του περασμένου μήνα, όταν αλβανικής εθνότητας υποψήφιοι ανέλαβαν καθήκοντα δημάρχου έπειτα από τοπικές εκλογές, στις οποίες η συμμετοχή έφθασε μόλις το 3,5%, καθώς οι Σέρβοι, που αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού στην περιοχή αυτή, μποϊκόταραν τις εκλογές.

Οι Σέρβοι απήχαν, καθώς ζητούν να διεξαχθούν εκλογές, αφού συσταθεί πρώτα η Ένωση Σερβικών Δήμων, μία υποχρέωση που ανέλαβε η Πρίστινα το 2013 με την Συμφωνία των Βρυξελλών αλλά αρνείται να υλοποιήσει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσαν τον πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι να αποσύρει τους δημάρχους, να απομακρύνει την ειδική αστυνομία που επιστρατεύθηκε για να τους εγκαταστήσει και να τηρήσει συμφωνία του 2013 για τη σύσταση ένωσης αυτόνομων σερβικών δήμων στην περιοχή.

Ο Κούρτι είπε πως «βίαιες ομάδες (Σέρβων) αποσύρθηκαν από το έδαφος του Κοσόβου (και ως εκ τούτου) η παρουσία αστυνομικών του Κοσόβου σε τρία δημοτικά κτήρια θα μειωθεί».

«Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Κοσόβου θα συντονιστεί με όλους τους παράγοντες και ανακοινώνει πρόωρες εκλογές σε τέσσερις δήμους στον βορρά», δήλωσε ο Κούρτι σε συνέντευξη Τύπου, αφού συναντήθηκε με τους πρεσβευτές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας.

Είπε πως παρουσίασε το σχέδιό του στους απεσταλμένους της Ε.Ε. και των ΗΠΑ και ζήτησε να ακολουθήσει συνάντηση ανάμεσα σε αξιωματούχους της Σερβίας και του Κοσόβου στις Βρυξέλλες, έδρα της Ε.Ε.

Ο Κούρτι δεν είπε τίποτα για σύσταση της ένωσης σερβικών δήμων που θα διασφάλιζε μεγαλύτερη αυτονομία για την περιοχή με σερβική πλειοψηφία. Φαίνεται απρόθυμος να εφαρμόσει τη συμφωνία, επικαλούμενος φόβους ότι θα μπορούσε να ωθήσει την περιοχή να επιδιώξει την επανένταξη στη Σερβία.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Μετά τις Ευρωεκλογές

Φρεγάτα Ύδρα: Κατάρριψη δύο UAV στον κόλπο του Άντεν

Στον ανακριτή ο πρώην «Σπαρτιάτης» Κωνσταντίνος Φλώρος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα