ΑΘΗΝΑ
23:23
|
23.09.2023
Oι ΗΠΑ δηλώνουν απρόθυμες να στηρίξουν τον Άλμπιν Κούρτι, αν δε συνεργαστεί μαζί τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αμερικανός Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών, Γκάμπριελ Εσκομπάρ, έδωσε σήμερα συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι.

Μέσω του κορυφαίου τους διπλωμάτη για τα Βαλκάνια, οι ΗΠΑ δηλώνουν απρόθυμες να στηρίξουν τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι, αν δε συνεργαστεί μαζί τους, ενώ, παράλληλα, υποστηρίζουν ότι οι Σέρβοι του Κοσόβου θα πρέπει να συμμετάσχουν στις επόμενες εκλογές χωρίς καμία προϋπόθεση.

Χθες το βράδυ, ο Εσκομπάρ συναντήθηκε με τον Σλοβάκο διπλωμάτη της Ε.Ε. Μίροσλαβ Λάιτσακ και τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Την προηγούμενη μέρα βρέθηκε στην Πρίστινα μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο της Ε.Ε. για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα.

Στην αρχή της ομιλίας, ο Εσκομπάρ είπε ότι δεν επισκέπτεται την περιοχή μόνο λόγω της κρίσης στο βόρειο Κόσοβο και Μετόχια, αλλά και λόγω των πολυάριθμων θεμάτων και της συνεργασίας που έχουν οι ΗΠΑ με την περιοχή.

Είπε ότι ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα είναι στην αρμοδιότητα της Ε.Ε. και ότι οι ΗΠΑ το σέβονται αυτό.

«Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να ηρεμήσουμε αμέσως τις εντάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι ελπίζουμε ότι οι δήμαρχοι δεν θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα δημοτικά κτίρια και ότι η αστυνομία του Κοσόβου θα αποσυρθεί από τα κτίρια, αλλά και ότι οι Σέρβοι διαδηλωτές θα φύγουν από αυτές τις τοποθεσίες Και εάν υπάρξουν νέες εκλογές, και όταν γίνουν νέες εκλογές, οι Σέρβοι θα πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτές χωρίς καμία προϋπόθεση», είπε ο Εσκομπάρ.

Επεσήμανε ότι ο πρόεδρος Βούτσιτς είπε ότι θα κάνει τα πάντα για να χρησιμοποιήσει την επιρροή του ώστε οι Σέρβοι να συμμετάσχουν ξανά στις εκλογές στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου.

Ο Εσκομπάρ δήλωσε ότι αναμένει ο διάλογος μεταξύ του ειδικού απεσταλμένου της Ε.Ε. για τον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, Μίροσλαβ Λάιτσακ, και της κυβέρνησης στην Πρίστινα να συνεχιστεί μετά την αποχώρησή του από το Βελιγράδι.

Αναφερόμενος στα όσα είπε στον Σέρβο πρόεδρο, επισήμανε ότι ελπίζει ότι η σερβική κυβέρνηση θα αναγνωρίσει ότι «το να γυρίσεις την πλάτη σου στην ευρωπαϊκή πρόταση σημαίνει να γυρίζεις την πλάτη σου στην Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, που είναι φίλοι τους. Ενθαρρύνετέ τους να εναρμονιστούν μαζί μας και να επιτύχουν περιφερειακή σταθερότητα», είπε ο Εσκομπάρ.

Πρόσθεσε ότι «αν η Πρίστινα δεν θέλει μια εταιρική σχέση, τότε θα απομακρυνθεί από τη συμμαχία με το ΝΑΤΟ, κάτι που από μόνο του είναι μεγάλη συνέπεια».

Αν ο Κούρτι δε συνεργάζεται μαζί μας, δε θα έχει την στήριξή μας

Μιλώντας στην Πρίστινα μια μέρα πριν ο Εσκομπάρ είπε ότι η σταθερή στάση των ΗΠΑ υπέρ του Κοσόβου δε συνεπάγεται και τη στήριξη σε ένα άτομο που δεν επιθυμεί να συνεργαστεί, αναφερόμενος εμμέσως στον πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι.

«Βλέπουμε ότι γίνονται επιλογές παρά τη συνεργασία μας, και αυτό είναι ένα μήνυμα για εμάς, δεν μπορούμε να μην το δεχτούμε ως σήμα. Κάποια στιγμή, όταν θέλουμε να αποκαταστήσουμε αυτόν τον συντονισμό και τη συνεργασία με αυτήν την κυβέρνηση, είμαστε έτοιμοι. Επειδή στεκόμαστε πάντα στο πλευρό του λαού του Κοσόβου, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταθούμε δίπλα σε ένα άτομο που δεν μοιράζεται αυτό το ένστικτο συνεργασίας και συντονισμού», δήλωσε ο Εσκομπάρ.

Παράλληλα, μιλώντας στη βιεννέζικη εφημερίδα Presse, είπε ότι η Κοινότητα Σερβικών Δήμων θα πρέπει να συγκροτηθεί.

«Δεν εξαρτάται από αυτόν. Δεν είναι ένα θέμα μεταξύ Κούρτι και Σερβίας. Είναι ένα ζήτημα μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας. Ακόμα κι αν ο Κούρτι δεν το θέλει, η Κοινότητα Σερβικών Δήμων θα σχηματιστεί», τόνισε ο Εσκομπάρ όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Είπε ότι, εάν το Κόσοβο δεν θέλει μια νέα Σερβική Δημοκρατία όπως στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τότε πρέπει να παρουσιάσει την πρότασή του για το τι θέλει.

«Μας είπαν τι δεν θέλουν. Τώρα πρέπει να μας πουν τι θέλουν, αυτό περιμένουμε», είπε ο Εσκομπάρ.

Η απροθυμία της Πρίστινα να προχωρήσει σε αυτό το θέμα, σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνει «απροθυμία να συμφιλιωθεί στη χώρα της».

«Το μήνυμά μας προς το Κόσοβο και τη Σερβία είναι πως, έως ότου και οι δύο πλευρές εφαρμόσουν τις σημαντικές διατάξεις της συμφωνία εξομάλυνσης, δεν είναι ώρα για “business as usual”», υποστήριξε ο Εσκομπάρ.

Είπε επίσης ότι η Σερβία πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι δεν ανέχεται τη βία, τόσο κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων της KFOR όσο και κατά της αστυνομίας του Κοσόβου.

(Πηγές: b92, kossev)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Μόσχα τις επόμενες εβδομάδες

Σουδάν: Ο αρχηγός του στρατού ισχυρίζεται ότι είναι έτοιμος για ειρηνευτικές συνομιλίες

Κίνα: Αναφορές ότι ο Σι εξετάζει σοβαρά επίσκεψη στη Νότια Κορέα

Ευρεία σύσκεψη την Κυριακή στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα