ΑΘΗΝΑ
21:50
|
03.05.2024
Μεγάλες απώλειες στα δυτικά άρματα μάχης που στάλθηκαν στην Ουκρανία. Αδυνατεί το Βερολίνο να αντικαταστήσει τα Leopard 2 που βγαίνουν εκτός μάχης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις υποστήριξαν σήμερα, δίνοντας στη δημοσιότητα και σχετικό βίντεο, πως κατέλαβαν για πρώτη φορά στο μέτωπο της Ουκρανίας γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard και αμερικανικής κατασκευής τεθωρακισμένα οχήματα Bradley, τα οποία είχαν προσφέρει στο Κίεβο οι Δυτικοί για την αντεπίθεσή του.

«Άρματα μάχης Leopard και οχήματα μάχης πεζικού Bradley. Τώρα είναι λάφυρά μας», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας μέσω της εφαρμογής Telegram. Συνόδευσε το μήνυμα με ένα βίντεο, για το οποίο ανέφερε πως τραβήχτηκε στο μέτωπο της Ζαπορίζια με κινητό τηλέφωνο και στο οποίο εικονίζονται δύο άρματα μάχης Leopard και δύο οχήματα μάχης Bradley που έχουν υποστεί ζημιές.

Μεγάλες απώλειες

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν χάσει το 15% των αρμάτων μάχης Bradley (BFV) που αποτελούσαν τμήμα της αμερικανικής βοήθειας, μεταδίδει το CNN , επικαλούμενο τον ολλανδικό ιστότοπο πληροφοριών ανοιχτού κώδικα Oryx.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται, 16 από τα 109 οχήματα μάχης πεζικού κατασκευής των ΗΠΑ έχουν καταστραφεί, ή εγκαταλειφθεί τις τελευταίες δύο ημέρες με τους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι «δεδομένου του μεγέθους του μετώπου και της έντασης των μαχών», τέτοιες απώλειες ήταν αναμενόμενες.

Σύμφωνα πάντα με τον ολλανδικό ιστότοπο Oryx, ο ουκρανικός στρατός έχει χάσει τουλάχιστον 3.600 μονάδες στρατιωτικού υλικού από τον Φεβρουάριο του 2022.

Νωρίτερα, η Κάρλα Μπαμπ, ανταποκρίτρια της Φωνής της Αμερικής, επικαλούμενη πηγές του Πενταγώνου, ανέφερε ότι σήμερα οι ΗΠΑ ενδέχεται να ανακοινώσουν ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, το οποίο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, οχήματα μάχης Stryker και Bradley καθώς και πυρομαχικά.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι, από τις 4 Ιουνίου, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν κάνει αποτυχημένες σειρά αποτυχημένων προσπαθειών αντεπίθεσης με σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και στρατιωτικό εξοπλισμό.

Στις 6 Ιουνίου, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου τόνισε ότι, οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν όλες τις προσπάθειες της Ουκρανίας να εξαπολύσει την «πολύ υποσχόμενη επίθεσή» της με ουκρανικές απώλειες έως και 3.715 ανδρών.

Πιστόριους: Δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα Leopard

Αλλά και από το Βερολίνο, εκφράζονται ανησυχίες για τις ουκρανικές απώλειες με τον Γερμανό υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, να αναφέρει ότι η χώρα του δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσει κάθε Leopard 2 που απενεργοποιείται στην Ουκρανία, αλλά θα συνεχίσει να προμηθεύει το Κίεβο με όπλα.

«Δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε κάθε τανκ που βγαίνει εκτός μάχης», ανέφερε μιλώντας στην Bild και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο προσανατολίζεται στην προμήθεια επισκευασμένων αρμάτων μάχης Leopard 1A5 από τον Ιούλιο, με σκοπό μέχρι το τέλος του έτους να προωθήσει 100 άρματα που θα προστεθούν στα 178 μάχης Leopard που εγκρίθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το Σάββατο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες, ο ουκρανικός στρατός έχασε εννέα άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων Leopards, και 11 οχήματα μάχης πεζικού, συμπεριλαμβανομένων αμερικανικής κατασκευής Bradley IFV, στις περιοχές Νότιο Ντόνετσκ και Ζαπορόζιε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα