ΑΘΗΝΑ
18:47
|
08.05.2024
Την εμπειρία τους από τον αγώνα ίδρυσης συνδικάτου εργαζομένων της Amazon μεταφέρουν στην Αθήνα Αμερικανοί συνδικαλιστές με πρόσκληση του ΠΑΜΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην Αθήνα βρίσκονται από νωρίς  ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του σωματείου της Amazon, Amazon Labor Union (ALU), Κρις Σμολς (Chris Smalls) και ο Ντέρικ Πάλμερ (Derrick Palmer), αντίστοιχα με πρόσκληση συνδικαλιστών της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Το συνδικάτο ALU είναι το πρώτο που ιδρύθηκε από εργαζόμενους του κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου,  Amazon, στις ΗΠΑ προκειμένου να οργανωθεί η προσπάθεια για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, μισθούς και επιδόματα. Εκπροσωπεί περίπου 8.300 εργαζόμενους ενός εργοστασίου και μίας τεράστιας αποθήκης της Amazon στη Νέα Υόρκη και εξήγησαν πώς κατάφεραν να το ιδρύσουν παρά τα μεγάλα εμπόδια που έστησε η διοίκηση της πολυεθνικής.

Η προσπάθεια ξεκίνησε μέσα στην πανδημία και κατέληξε στη σύσταση του Σωματείου, τον Απρίλιο του 2021. Μάλιστα ο πρόεδρος του σωματείου απολύθηκε πριν τρία χρόνια, μετά από την οργάνωση κινητοποίησης με αίτημα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Η απόφαση της εργοδοσίας για την απόλυσή του είχε συνοδευτεί από ρατσιστικά σχόλια και αναφορές σε αμερικανικά, διεθνή και ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης.

Όπως περιέγραψαν, οι ίδιοι μέτρησαν πάνω από 300 μέρες έξω από την αποθήκη, με παράλληλη δουλειά μέσα σε αυτή, προκειμένου να δυναμώσουν οι δεσμοί με τους συναδέλφους, να κατακτηθεί η εμπιστοσύνη και να γίνει πράξη το Σωματείο.

«Η νίκη μας βρήκε ανταπόκριση στους εργαζόμενους όλου του κόσμου. Γνωρίζουμε όμως ότι η νίκη αυτή δεν είναι αρκετή», υπογράμμισαν. «Δεν έχουμε απέναντί μας μόνο την εταιρεία, αλλά και την κυβέρνηση, την αστυνομία» τόνισαν σήμερα στην εκδήλωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα.

«Είναι σημαντικό να χτίζουμε διεθνή αλληλεγγύη», υπογράμμισε ο Chris Smalls και πρόσθεσε πως η εταιρεία αριθμεί πάνω από 1,5 εκ. εργαζόμενους σε όλο τον πλανήτη. «Μαζί μπορούμε να τα βάλουμε με την Amazon», πρόσθεσε ο Derrick Palmer.

Αργότερα, σήμερα το απόγευμα, οι συνδικαλιστές της Amazon  συναντήθηκαν με φοιτητές στο καφέ του εκδοτικού οίκου, «Σύγχρονη Εποχή», καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως είναι κοινή η ανάγκη κοινής συμπόρευσης φοιτητών και εργατών.

Αύριο η εκδήλωση στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Η αντιπροσωπεία θα πάρει μέρος στην εκδήλωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ την Τετάρτη 14 Ιούνη, στις 19.00, στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως), με θέμα «Οργανώνουμε την πάλη των εργαζομένων σε κάθε χώρα, σε κάθε χώρο δουλειάς».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επιμένει η Φλέσσα για Τέμπη: «Με αγάπη τα είπα»

Άγιοι Ανάργυροι: ΕΔΕ για τη δολοφονία της 28χρονης-Σε ποιους καταλογίζουν ευθύνες

Βρήκαν νέο ομαδικό τάφο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας

Φάρσα αποδείχθηκε το τηλεφώνημα για βόμβα στην οδό Βεντήρη στο Χίλτον

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα