ΑΘΗΝΑ
09:26
|
27.04.2024
Η εργολαβική σύμβαση, που χρηματοδοτείται με 17.191.422.74 ευρώ, υπογράφηκε σήμερα από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τον δήμαρχο του νησιού και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά από μαραθώνιο πολυετών καθυστερήσεων, διαπραγματεύσεων, άστοχων παρεμβάσεων και ημιτελών έργων, υπογράφηκε σήμερα η εργολαβική σύμβαση για την αποκατάσταση της εξωτερικής όψης του ιστορικού κτιρίου του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου (ΕΘΡ).

Πρόκειται για εμβληματικό κτίριο που έχει σφραγίσει την πολιτιστική ιστορία του νησιού από την εποχή της ιταλοκρατίας οπότε και κτίστηκε.

Η εργολαβική σύμβαση προβλέπει ποσό ύψους 17.191.422.74 ευρώ. Υπογράφηκε σήμερα στην παλιά πόλη της Ρόδου από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, τον δήμαρχο του νησιού, Αντώνη Καμπουράκη και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας «P. &C. DEVELOPMENTS.A.», Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος.

Παρόντες στην υπογραφή της σύμβασης ήταν ο αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης της Ρόδου, Στέφανος Δράκος και πλήθος δημοσιογράφων του νησιού.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος ανέφερε πως η 13η Ιουνίου 2023 είναι «πολύ μεγάλη μέρα για τη Ρόδο» αλλά και για το κλείσιμο μίας ατζέντας δεκαετιών «μιζέριας και κακομοιριάς». Πρόσθεσε: «Χορτάσαμε από λόγια και οράματα, όπως χορτάσαμε και από εργοτάξια φαντάσματα και ερείπια σε όλο το νησί. Για μένα προσωπικά, η σημερινή μέρα είναι πολύ μεγάλη, είναι μια πολιτική στιγμή ορόσημο, διότι με τη σημερινή υπογραφή, κλείνουμε την μεταπολιτευτική ατζέντα δεκαετιών μιζέριας και κακομοιριάς. Στα δικά μας χέρια, τα πράγματα φτιάχνουν, δεν ρημάζουν».

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου δεν ξέχασε την τέως υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη καθώς φέρεται πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην χρηματοδότηση του έργου και στην εκχώρηση μεγάλου μέρους των πόρων του Υπουργείου Πολιτισμού, ύψους 16.800.000,00 ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την αποκατάστασή του.

Ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης δήλωσε «εξαιρετικά συγκινημένος και χαρούμενος». Πρόσθεσε πως αδημονεί για την μέρα που το Εθνικό Θέατρο θα ανοίξει τις πόρτες του για να υποδεχθεί το κοινό. Υποστήριξε ότι το Εθνικό Θέατρο «θα γίνει εφάμιλλο αν όχι ανώτερο από αυτό που αρχικά ήταν».

Πώς αντέδρασε η Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών Ε.Θ.Ρ.

Η Ροδίτισσα μουσικός και τραγουδίστρια Ίρις Μαυράκη που πρωτοστάτησε μαζί με μία μικρή ομάδα Ροδιτών καλλιτεχνών, πολιτικών, νομικών και άλλων που απαρτίζουν την ομάδα «Εθνικό Θέατρο Ρόδου-Ομάδα Πρωτοβουλίας Καλλιτεχνών-Καλλιτεχνικών Φορέων», αναφέρθηκε στην εξέλιξη εκφράζοντας την ελπίδα οι προσπάθειες για την αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου να έχουν ως τελική κατάληξη τη λειτουργία του ως θέατρο και όχι ως πολυχώρο εμπορικής εκμετάλλευσης.

Σε σχετική ανάρτησή της στο Facebook επισήμανε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Υπογράφεται σήμερα με την εργολαβική εταιρεία PC DEVELOPMENT,  η σύμβαση για το Εθνικό Θέατρο Ρόδου με προϋπολογισμό 16.800.000 με το ΥΠΠΟΑ την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Ρόδου. Το ποσό αφορά μόνο το κέλυφος. Μετά το μέσον της εργολαβίας θα γίνει δημοπράτηση για τον εξοπλισμό του θεάτρου με ευρωπαϊκούς πόρους. Ας ελπίζουμε να προλάβουμε να το δούμε τελειωμένο και σε λειτουργία αν και δεν θα θυμίζει σε τίποτα το Εθνικό που όλοι ξέραμε αφού θα κατακερματιστεί σε πιο μικρούς χώρους δηλαδή θα γίνει πολυχώρος απ΄οτι κατάλαβα. Πραγματικά εύχομαι να τελειώσει όμως και να μην έχει την τύχη της Ροδιακής Έπαυλης που όλοι είδαμε πριν λίγες μέρες στις φωτογραφίες που ανέβασα. Παρατημένο στην μέση της εργολαβίας  στο εσωτερικό σχεδόν κατεστραμμένα τα ξύλα, πατώματα ,κεραμικά πλακίδια ICARO RODI  να έχουν αφαιρεθεί, τα βιβλία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης σε κούτες άγνωστο που. Δημοτική βιβλιοθήκη πάντως δεν είδαμε πουθενά. Μεγάλο θέμα ο Πολιτισμός και πως διαχειρίζονται  τόσο σημαντικά ζητήματα που αφορούν τις Παραστατικές Τέχνες τα Ιστορικά Μνημεία και ότι αυτά περιλαμβάνουν ως Πολιτιστική κληρονομιά. Το 2011 και 2012 ξεκίνησαν οι προσπάθειες  από πολίτες για την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου και πριν 4 χρόνια, μια χούφτα άνθρωποι στην κυριολεξία το εννοώ παλέψαμε για να πάρουμε απλά μια απάντηση από τον Δήμο  που ποτέ δεν πήραμε.

Προσωπικά η ίδια αφιέρωσα ώρες και βδομάδες  μήνες ψάχνοντας για υλικό  που δεν είχε συγκεντρωθεί μέχρι τώρα από προβολές ταινιών αφίσες άρθρα κι άλλα πολλά με δυσκολία, από τόσο μακριά βρισκόμενη στην Αγγλία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πώς θα λειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Ο καιρός σήμερα: Παροδικές βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα