ΑΘΗΝΑ
18:56
|
02.05.2024
Θυελλώδεις άνεμοι και κύματα σφυροκοπούν τις ακτές των δύο χωρών, ώρες πριν ο ισχυρός κυκλώνας Biparjoy φτάσει στην ξηρά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες στην Ινδία και το Πακιστάν, εκκενώθηκαν προς ασφαλέστερες περιοχές, καθώς οι δύο χώρες περιμένουν τις επόμενες ώρες να χτυπήσει, με τη μέγιστη ισχύ του, ο κυκλώνας Biparjoy που πλησιάζει στην ξηρά.

Ο τυφώνας που χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα σφοδρός, αναμένεται να πλήξει τα μέγιστα τις περιοχές μεταξύ του λιμανιού Κέτι Μπαντάρ, στην Θάτα του νοτίου Πακιστάν και Κουτς στην στην πολιτεία Γκουτζαράτ της δυτικής Ινδίας.

Ήδη από τις απειλούμενες περιοχές έχουν εκκενωθεί, προς ασφαλέστερες τοποθεσίες, δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι καθώς η σφοδρότητα των βροχών αυξάνεται και οι άνεμοι πλησιάζουν απειλητικά.

Η κατάσταση παρά τη σφοδρότητα των φαινομένων μοιάζει καλύτερη από ότι προέβλεπαν οι μετεωρολόγοι, καθώς οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι ο κυκλώνας έχει χάσει μέρος της έντασής της και αναμένεται να φτάσει στην ξηρά με μέγιστη ταχύτητα ανέμου μεταξύ 115 και 125 χλμ/ώρα.

«Ο κυκλώνας Biparjoy έχει επιβραδυνθεί, αλλά ο πυρήνας του παραμένει έντονος», έγραψε στο Twitter η ομοσπονδιακή υπουργός κλίματος του Πακιστάν.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές αρχές της Ινδίας, ο κυκλώνας αναμένεται να προκαλέσει παλιρροϊκά κύματα στην Αραβική Θάλασσα ύψους 2 έως 3 μέτρων, που θα έχουν συνέπεια να πλημμυρίσουν χαμηλές παράκτιες περιοχές και στις δύο χώρες ενώ η μεγάλη ένταση των φαινομένων προσδιορίζεται από τις 8 το βράδυ (τοπική ώρα) έως και τα μεσάνυχτα.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε αύξηση των κυκλώνων γύρω από την Αραβική Θάλασσα, καθιστώντας τις προετοιμασίες για φυσικές καταστροφές ακόμη πιο επείγουσες.

Το Πακιστάν συγκαταλέγεται στις 10 χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, αν και η συμβολή της χώρας στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι μικρότερη από 1%.

Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι η συχνότητα, η διάρκεια και η ένταση των κυκλώνων στην Αραβική Θάλασσα έχουν αυξηθεί σημαντικά μεταξύ 1982 και 2019.

Το 1998, ένας κυκλώνας που έπληξε την πολιτεία Γκουτζαράτ στοίχισε τη ζωή σε περισσότερες από 1.000 ανθρώπους και προκάλεσε τεράστιες καταστροφές.

Η μεγαλύτερη τραγωδία στην χώρα συνέβη το 1965 όταν κυκλώνας έπληξε την επαρχία Σιντ και την πόλη του Καράτσι, αφήνοντας πίσω του περισσότερους από 10.000 νεκρούς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά ως το Μ. Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Μιχαλολιάκος: Έφεση κατά της αποφυλάκισης ασκεί ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας

Μηχανική βλάβη στο πλοίο Power Jet: Ταλαιπωρία για χιλιάδες επιβάτες

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών από Μ. Παρασκευή ως Τετάρτη Πάσχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα