ΑΘΗΝΑ
20:10
|
03.05.2024
Αφορμή για την πορεία υπήρξε ο πρόσφατος θάνατος μιας εγκύου από σηψαιμία, η οποία αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας στην εγκυμοσύνη της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι υποστηρικτές για το καθολικό δικαίωμα στην άμβλωση πραγματοποίησαν πορεία σε πολλές πόλεις της Πολωνίας την Τετάρτη 14/6 μετά τον θάνατο μιας εγκύου γυναίκας, η οικογένεια της οποίας πιστεύει ότι θα μπορούσε να είχε επιβιώσει αν της είχε προταθεί να τερματίσει την εγκυμοσύνη.

Οι διαδηλωτές, κυρίως αποτελούμενοι από γυναικείες συλλογικότητες και αλληλέγγυους, φώναζαν το σύνθημα «Σταματήστε να μας σκοτώνετε» καθώς περπατούσαν στους δρόμους της Βαρσοβίας κατευθυνόμενοι προς τα κεντρικά γραφεία του υπουργείου Υγείας. Ορισμένοι συμμετέχοντες κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Θέλουμε γιατρούς, όχι ιεραπόστολους» και «Κόλαση για τις γυναίκες», ένα σύνθημα που χρησιμοποιείται για να μεταφέρει πώς επηρεάζουν τα σκληρά μέτρα για τις αμβλώσεις όσες γυναίκες έχουν επικίνδυνη ή ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Οι νόμοι κατά των αμβλώσεων της Πολωνίας, από τους αυστηρότερους στην Ευρώπη, έχουν προκαλέσει μαζικές διαμαρτυρίες τα τελευταία χρόνια, ενώ ο θάνατος της 33χρονης -που ονομάζεται Ντορίτα- τον Μάιο έχει πυροδοτήσει το αντικυβερνητικό αίσθημα σε πολλούς φιλελεύθερους Πολωνούς ενόψει των επικείμενων εκλογών του φθινοπώρου.

Το 2021, η εθνικιστική κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι έθεσε σε ισχύ μια απόφαση συνταγματικού δικαστηρίου που απαγόρευε τη διακοπή εγκυμοσύνης ακόμα και όταν το έμβρυο έχει παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα, καθώς οι συντηρητικές πολιτικές ριζώνουν όλο και περισσότερο σε μια από τις πιο αφοσιωμένες καθολικές χώρες της Ευρώπης.

Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των αμβλώσεων είπαν ότι υπήρξαν τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις εγκύων γυναικών που πέθαναν, οι οικογένειες των οποίων βγήκαν στα μέσα ενημέρωσης, κατηγορώντας τους περιορισμούς στις αμβλώσεις για τον θάνατό τους.

Τον περασμένο μήνα, η Ντορότα πέθανε από σηπτικό σοκ σε νοσοκομείο αφού έσπασαν τα νερά της την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης της. Ο σύζυγός της είπε ότι κανείς δεν τους ενημέρωσε για την επιλογή να προκαλέσουν αποβολή, παρόλο που το παιδί είχε πολύ χαμηλές πιθανότητες επιβίωσης.

Το 2021, μια 30χρονη γυναίκα στην 22η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, ονόματι Izabela, πέθανε επίσης από σηπτικό σοκ αφού οι γιατροί περίμεναν να σταματήσει να χτυπά η καρδιά του αγέννητου μωρού της.

«Ως εδώ… διαμαρτυρηθήκαμε όταν μάθαμε για τον θάνατο της Ιζαμπέλα πριν από σχεδόν δύο χρόνια και εκείνη την ώρα φωνάζαμε “καμία άλλη”», είπε η ιδρύτρια του κινήματος Women’s Strike στη Βαρσοβία. Πρόσθεσε ότι υπήρξαν διαδηλώσεις σε περίπου 80 πόλεις.

Ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) είπε ότι βάσει νόμου οι γυναίκες θα μπορούσαν να κάνουν αμβλώσεις εάν υπήρχε οποιαδήποτε απειλή για τη ζωή ή την υγεία τους.

«Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Έχει φτιαχτεί», είπε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων την Τετάρτη, κατηγορώντας τους επικριτές της πολιτικής για «προπαγάνδα» και δημιουργία μιας «φανταστικής πραγματικότητας».

Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, οι γιατροί ήταν πιο απρόθυμοι να προβούν σε τερματισμούς ακόμη και σε τέτοιες περιπτώσεις.

Μια δημοσκόπηση του IBriS για το ιδιωτικό Radio Zet έδειξε αυτή την εβδομάδα πάνω από το 70% των Πολωνών πιστεύουν ότι οι αυστηροί κανόνες για τις αμβλώσεις αποτελούν πιθανή απειλή για τη ζωή και την υγεία των γυναικών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Επιτάφιος Θρήνος: Η Ακολουθία και η περιφορά [live]

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα