ΑΘΗΝΑ
19:28
|
19.05.2024
Ο πρόεδρος της Τσεχίας και πρώην πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ δήλωσε κυνικά ότι αυτό είναι «απλώς το κόστος του πολέμου».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην εντατικοποίηση των μέτρων ασφαλείας κατά των Ρώσων πολιτών που ζουν σε χώρες της Δύσης, κάλεσε ο πρόεδρος της Τσεχίας, Πετρ Πάβελ, ξυπνώντας μνήμες από την ρατσιστική αντιμετώπιση των ιαπωνικής καταγωγής Αμερικανών πολιτών στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο RFE/RL, ο Τσέχος πρόεδρος που έχει διατελέσει και πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ την περίοδο 2015-2018, υποστήριξε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας πρέπει να παρακολουθούν τους Ρώσους που ζουν στη Δύση, δηλώνοντας κυνικά ότι αυτό είναι «απλώς το κόστος του πολέμου».

Πρόσθεσε δε, ότι παρότι οι Ρώσοι πολίτες που ζουν στο εξωτερικό μπορεί «να μην υποστηρίζουν την απόφαση της εισβολής», όταν υπάρχει ένας συνεχιζόμενος πόλεμος, τα μέτρα που σχετίζονται με τους Ρώσους υπηκόους θα πρέπει να «είναι αυστηρότερα από ό,τι σε κανονικές εποχές».

«Όλοι οι Ρώσοι που ζουν στις δυτικές χώρες θα πρέπει να παρακολουθούνται πολύ περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν, επειδή είναι πολίτες ενός έθνους που ηγείται ενός επιθετικού πολέμου… Αυτό είναι απλώς το κόστος του πολέμου», είπε χαρακτηριστικά, φέρνοντας για παράδειγμα τη στάση των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σχετικά με τους ιαπωνικής καταγωγής πολίτες που ζούσαν στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, τον Δεκέμβρη του 1941, με εντολή του προέδρου των ΗΠΑ Φραγκλίνου Ρούσβελτ, 110 με 120 χιλιάδες άνθρωποι ιαπωνικής καταγωγής που ζούσαν στις ακτές του Ειρηνικού, απομακρύνθηκαν με αναγκαστικά μέτρα και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στο εσωτερικό της χώρας, παρότι τουλάχιστον το 60% από αυτούς ήταν πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λαβρόφ: Καιρός η Ουκρανία να αναγνωρίσει τις πραγματικότητες στο πεδίο της μάχης

Οι πρόεδροι του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν εγκαινιάζουν γιγάντιο φράγμα στα σύνορα

Συνομιλίες Δένδια στα ΗΑΕ για περαιτέρω ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα