ΑΘΗΝΑ
12:11
|
07.05.2024
«Απαιτείται αλλαγή μεταναστευτικής πολιτικής, αναθεώρηση του “Δουβλίνου 2”», δήλωσε από την Καλαμάτα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
φωτογραφία: Κωνσταντίνος Ζήλος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην Καλαμάτα μετέβη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, όπου ενημερώθηκε από τις αρμόδιες αρχές για την πορεία της επιχείρησης διάσωσης μετά το εγκληματικό ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην αποθήκη του λιμανιού της πόλης όπου βρίσκονται οι διασωθέντες μετανάστες και πρόσφυγες.

Σε δηλώσεις που πραγματοποίησε στη συνέχεια μίλησε για την ανάγκη «να αλλάξει η μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης». 

φωτογραφία: Κωνσταντίνος Ζήλος

«Δεν υπάρχουν λόγια ορισμένες φορές για να εκφράσεις τα συναισθήματά σου μπροστά σε μια τόσο μεγάλη σε έκταση ανθρώπινη τραγωδία», είπε αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δυστυχώς σε αυτή την Ευρώπη, η ανθρώπινη ζωή δεν αξίζει το ίδιο για όλους τους ανθρώπους», σχολίασε, κάνοντας λόγο και για «πολιτικές ευθύνες της Ευρώπης». 

φωτογραφία: Κωνσταντίνος Ζήλος

Πρόσθεσε ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική «μετατρέπει τη Μεσόγειο σε υδάτινο τάφο» και είπε ότι «ήρθε η ώρα να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας», καθώς «αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει». 

«Είναι αυτονόητο να φυλάσσουμε τα σύνορά μας. Επιβάλλεται όμως να έχουμε ως προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Πρέπει ταυτόχρονα να κάνουμε και τα δύο. Απαιτείται αλλαγή μεταναστευτικής πολιτικής, αναθεώρηση του “Δουβλίνου 2”, νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου το οποίο θα μοιράζει την ευθύνη σε όλα τα κράτη – μέλη, όχι μόνο στις χώρες υποδοχής και θα έχει νόμιμες οδούς μετανάστευσης. Όχι μόνο τείχη», ισχυρίστηκε. 

φωτογραφία: Κωνσταντίνος Ζήλος

Θέτοντας τα ερωτήματα για τις συνθήκες της βύθισης του αλιευτικού σκάφους ανοιχτά της Πύλου, ο Αλέξης Τσίπρας διερωτήθηκε:

«Γιατί όταν βλέπουν οι αρχές και ένα υπέρφορτο πλοίο με 700 και πλέον ανθρώπους έτοιμο να βυθιστεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ποια είναι τα πρωτόκολλα (της Frontex και των ελληνικών αρχών) που δεν επιβάλουν τη διάσωση του αλλά το αφήνουν να συνεχίσει την πορεία του. Αρκεί η διαβεβαίωση, αν έγινε, από την πλευρά του υποτιθέμενου καπετάνιου, προφανώς διακινητή, ο οποίος προφανώς και θα αρνηθεί διάσωση διότι ξέρει ότι εάν επέμβουν οι αρχές θα συλληφθεί».

φωτογραφία: Κωνσταντίνος Ζήλος

«Η φωτογραφία από το ελικόπτερο του ελληνικού λιμενικού που την πήρε μέρα μεσημέρι είναι συγκλονιστική. Δείχνει ανθρώπους με ανοιχτά τα χέρια που ζητούσαν βοήθεια. Το ίδιο συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες που μας είπαν ότι ζητούσαν βοήθεια. Κρίσιμο ερώτημα ποια είναι τα πρωτόκολλα ποια είναι η προτεραιότητα μας. Είναι η ανθρώπινη ζωή ή δεν είναι».

Ξεκαθάρισε ότι «δεν θέλω να επιρρίψω καμία ευθύνη στο δυναμικό του Λιμενικού», αλλά ότι θέτει ερωτήματα «που πρέπει να απαντήσουμε απέναντι στον πολιτισμό και τον ανθρωπισμό μας».

«Δεν είμαι εδώ για να βρω ευθύνες, αλλά για να θέσω ερωτήματα καίρια και πολιτικά», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.  Σημειώνεται ότι κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επικεφαλής την Αθηνά Λινού και τον Αλέξη Χαρίτση βρίσκεται στην περιοχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ουκρανία και ΗΠΑ πραγματοποίησαν 4ο γύρο συνομιλιών για διμερή συμφωνία ασφαλείας

Julian and Gregory: A tale of two Easters

Σι Τζινπίνγκ: Δεν θα ξεχαστούν τα ΝΑΤΟϊκά χτυπήματα στην κινεζική πρεσβεία του Βελιγραδίου

Ηράκλειο: Μηχανική βλάβη σε καταμαράν, απαγορεύτηκε ο απόπλους του

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα