ΑΘΗΝΑ
18:34
|
27.04.2024
Σύμφωνα με την έρευνα, το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών θα ψηφίσει το ίδιο κόμμα που ψήφισε και στις 21 Μαΐου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η τελευταία δημοσκόπηση της Opinion Poll για το TheToC, καθώς απομένουν λιγότερες από 10 ημέρες από τις κάλπες, δείχνει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι μια μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, που ενδεχομένως να δει τα ποσοστά της να έχουν και περαιτέρω αύξηση και θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται δεύτερο κόμμα και διασφαλίζει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που διεκδικούσε και το ΠΑΣΟΚ, με ανοιχτό το ενδεχόμενο είτε να παρουσιάσει μείωση των ποσοστών του, είτε μια μικρή άνοδο. Το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρνει να αυξήσει αξιόλογα τα ποσοστά του και ίσως να έχει και μείωση.

Η σύνθεση της νέας Βουλής θα είναι πιθανώς 7κομματική, δηλαδή μπαίνουν στη Βουλή και η Πλεύση Ελευθερίας και το κόμμα Νίκη, χωρίς να αποκλείεται να είναι και 8κομματική, δηλαδή να καταφέρει και το ΜεΡΑ25 τελικά, να περάσει το όριο του 3%. Αλλά δεν αποκλείονται και εκπλήξεις, καθώς στον χώρο των μικρών κομμάτων το ένα κόμμα διεκδικεί τις ψήφους του άλλου και η δεξαμενή είναι περιορισμένη. Δηλαδή μπορεί να δούμε αύξηση των ποσοστών της Νίκης σε βάρος του Βελόπουλου ή το αντίθετο και στο τέλος να μείνει ο ένας από τους δύο ή ακόμα και τα δυο κόμματα έξω από το Κοινοβούλιο.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την Πλεύση Ελευθερίας και το ΜεΡΑ25. Αξιοσημείωτη είναι και η εμφάνιση για πρώτη φορά και του κόμματος Σπαρτιάτες που στηρίζει ο καταδικασμένος Ηλίας Κασιδιάρης. Αλλά δεν φαίνεται να έχει πιθανότητες εισόδου στη Βουλή. Όσον αφορά το μέλλον του Αλέξη Τσίπρα, οι ψηφοφόροι θέλουν να δουν τον κ. Τσίπρα να παραιτείται σε περίπτωση που τα ποσοστά του κόμματος είναι το ίδιο απογοητευτικά με τον πρώτο γύρο, δεν φαίνεται όμως να συμφωνεί η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλουν ανατροπές και περιπέτειες.

Ας δούμε κατ΄αρχάς την κάρτα με την πρόθεση ψήφου:

Δημοσκόπηση Opinion Poll για το TheTOC: Μέχρι και 44% η ΝΔ, δεν ανεβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά κερδίζει τη μάχη με το ΠΑΣΟΚ

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: Νέα Δημοκρατία 37,7%, ΣΥΡΙΖΑ 18,4%, ΠΑΣΟΚ 10%, ΚΚΕ 6,8%, Ελληνική Λύση 3,8%, Πλεύση Ελευθερίας 3,6%, Νίκη 3% και ΜεΡΑ25 2,5%. Στην έρευνα, επαναλαμβάνουμε, για πρώτη φορά εμφανίζεται και το κόμμα Σπαρτιάτες (1,3%) που στηρίζει ο καταδικασμένος Ηλίας Κασιδιάρης.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Στην εκτίμηση ψήφου, φαίνεται ότι η Ν.Δ κρατάει και αυξάνει τις δυνάμεις της ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Ετσι συγκεντρώνει το 41.4% (είχε 40,7% στις εκλογές της 21ης Μαΐου) ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει δημοσκοπική επίδοση 20.2% (20,07%). Επομένως η μεταξύ τους διαφορά πάει στο 21.2%.

Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά:

ΠΑΣΟΚ 11% (11,45%), ΚΚΕ 7.5% (7,2%), ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4.1% (4,45%) και ακολουθούν ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΝΙΚΗ που με αντίστοιχα ποσοστά 3.9% και 3.3% μπαίνουν σε αυτή την φάση την Βουλή. Έτσι εμφανίζεται η εικόνα μίας επτακομματικής Βουλής, αφού το ΜΕΡΑ 25 με επίδοση 2.8% φαίνεται να μην εξασφαλίζει την είσοδό του στην Βουλή. Για πρώτη φορά εμφανίζονται οι ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ με 1.5%, ενώ ένα 4.3% δηλώνει άλλο κόμμα.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Ετσι φαίνεται ότι το χαμηλότερο ποσοστό που «χτυπάει» η Νέα Δημοκρατία είναι το 38,6% και το μεγαλύτερο το 44,2% με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στο 41,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πέσει και στο 18%, αλλά μπορεί να φθάσει και στο 22,4%, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στο 20,2%, περίπου στα ίδια με τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Η δημοσκοπική επίδοση του ΠΑΣΟΚ είναι λίγο χαμηλότερη από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, στο 11% από το 11,45% της πρώτης κάλπης, αλλά μπορεί να βρεθεί και λίγο παραπάνω, στο 12,8%, ή και ακόμα χαμηλότερα, στο 9,2%.

Από την εκτίμηση ψήφου βλέπουμε ότι υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όλα τα μικρά κόμματα μπορεί να βρεθούν και εκτός Βουλής, με πιο απίθανο το ενδεχόμενο για την Ελληνική Λύση που έχει ενα μαξιλάρι ασφαλείας και ακόμα και στην χειρότερη επίδοσή της, φθάνει μια ανάσα από το 3%.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Με βάση τη μέση τιμή για τις εκλογικές επιδόσεις των κομμάτων, η Νέα Δημοκρατία εξασφαλίζει άνετη αυτοδυναμία στη Βουλή με 163 έδρες. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνεται στους 55 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ εξασφαλίζει 30 έδρες, ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ με 20 βουλευτές, η Ελληνική Λύση με 12 εκπροσώπους, η Πλεύση Ελευθερίας με 11 βουλευτές και η Νίκη με 9.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Τα ποσοστά των κομμάτων ερμηνεύονται και από το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων, θα ξαναψηφίσει ή καλύτερα σκέφτεται να ξαναψηφίσει το ίδιο κόμμα που ψήφισε και τον Μάιο. Έτσι, το 74.3% σκέφτεται να ψηφίσει το ίδιο κόμμα , ενώ το 15.4% δηλώνει ότι σκέφτεται να αλλάξει την ψήφο του, με το 10.3% να μην απαντά.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Οι Νεοδημοκράτες-όπως αναμένεται-δηλώνουν απόλυτα βέβαιοι για την ψήφο τους, όπως όμως και οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και δύσκολα βγαίνει συμπέρασμα, ίσως υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσοστό ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στο δείγμα της έρευνας τουλάχιστον, που το ξανασκέφτονται.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Το 92.4% των ερωτηθέντων συμμετείχαν στις τελευταίες εκλογές και το 93.7% δηλώνει ότι θα συμμετέχει ή μάλλον θα συμμετέχει. Δεν εμφανίζεται δηλαδή κάποιο στοιχείο που να αναδεικνύει μια διάθεση τουλάχιστον αύξησης της αποχής.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Αυτοί που είναι απόλυτα αποφασισμένοι να επιστρέψουν στις κάλπες είναι οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης. Λίγο χαμηλότερα είναι τα ποσοστά στον ΣΥΡΙΖΑ και ακόμα χαμηλότερα στο ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Το 83.7% δηλώνει πολύ και αρκετά βέβαιο για την επιλογή της ψήφου του στις πρώτες εκλογές.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Το μεγαλύτερο ποσοστό βεβαιότητας εμφανίζεται στην Ν.Δ με 94% και ακολουθούν ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με 92.1%, ΚΚΕ με 90.3%, ΣΥΡΙΖΑ με 90.7% και ΠΑΣΟΚ με 85.9%, που είναι και το χαμηλότερο ποσοστό. Πάντως αν συνδυάσουμε το γεγονός ότι υπάρχει μια μικρή ομάδα ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που το σκέφτονται τι θα ψηφίσουν πλέον σε αυτές τις εκλογές, ότι παρουσιάζει το χαμηλότερο ποσοστό βεβαιότητας για συμμετοχή στις εκλογές της 25ης Μαΐου και ότι έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αβεβαιότητας για την επιλογή της ψήφου στον πρώτο γύρο- για το αν ψήφισαν σωστά δηλαδή- ίσως βγαίνει ένα συμπέρασμα. Ότι υπάρχουν ορισμένοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που ίσως μετακινηθούν.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Το 38.6% των ψηφοφόρων προτιμά για Πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη, το 18.4% τον κανένα και τον Αλ. Τσίπρα το 14.4%. Οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά προτιμήσεων: Ν. Ανδρουλάκης 5.4%, Δ. Κουτσούμπας 3.9%, Ζωή Κωνσταντοπούλου 3.8%, Κ. Βελόπουλος 3.7%.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Όσον αφορά τη δεύτερη θέση, οι ψηφοφόροι στη μεγάλη τους πλειοψηφία θεωρούν ότι θα αναδειχθεί αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και υπάρχει και ένα ποσοστό της τάξης του 16% που βλέπει να ανεβαίνει το ΠΑΣΟΚ. Το ποσοστό όμως είναι αλήθεια δεν απέχει πολύ από το ποσοστό των ψηφοφόρων του Κινήματος.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Όταν η ερώτηση διατυπώνεται διαφορετικά, δηλαδή ποιο κόμμα θα θέλατε να αναδειχθεί δεύτερο, τα ποσοστά αλλάζουν. Περνάει μπροστά το ΠΑΣΟΚ και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Αλλά δεν υπάρχει μυστήριο. Το ΠΑΣΟΚ για αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγουν φυσικά οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, το προτιμούν όμως και οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς ως πιο θεσμική δύναμη. Καθόλου παράδοξο ότι και οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ προτιμούν το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Τι θα συμβεί με τον Αλέξη Τσίπρα σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις και οι έρευνες και ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει και πάλι πανηγυρικά τις εκλογές; Πρέπει ή όχι να παραιτηθεί; Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, το 50,2%, λέει ναι, όχι λέει το 33,8%.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Καθόλου παράδοξο, όλοι οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων θέλουν παραίτηση Αλέξη Τσίπρα, όχι όμως λέει η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις το 23,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ λένε ναι ή μάλλον ναι στην παραίτηση Τσίπρα.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Είναι επικίνδυνη μια «παντοδυναμία» του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αυτοδύναμη κυβέρνηση και ισχυρή πλειοψηφία; Ναι λέει το 52,6%

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Επικίνδυνη την παντοδυναμία Μητσοτάκη εκτιμούν όλοι οι ψηφοφόροι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση φυσικά τους νεοδημοκράτες. Αυτοί πάντως που την φοβούνται λιγότερο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ίσως όχι τυχαία, είναι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Το 68.6% των ψηφοφόρων θεωρεί ότι η Ν.Δ θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση, έναντι ενός 3.1% που έχει άλλη εκτίμηση.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Σε περίπτωση που και σε αυτές τις εκλογές δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία, γεγονός μάλλον απίθανο, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων θέλει να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας και να μην πάμε πάλι σε εκλογές. Λογικό, ποιος θέλει εκλογές μέσα στο κατακαλόκαιρο;

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Για αυτό άλλωστε και η αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αυτά τα ποσοστά αποδοχής: 49,6%

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Η απαίτηση των ψηφοφόρων να λήξει η εκλογική εκκρεμότητα, φαίνεται και από τις απαντήσεις στην επόμενη ερώτηση. Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών; Η σταθερή κυβέρνηση απαντούν οι ψηφοφόροι.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Η αγωνία για πολιτική σταθερότητα, αποδεικνύεται και από τις απαντήσεις στην ερώτηση τι θα κρίνει την ψήφο των ψηφοφόρων. Η απάντηση για σταθερότητα έχει περίπου τα ίδια ποσοστά με την οικονομία, αλλά υπάρχει και ένα ποσοστό 22,4%-περίπου το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ-που θεωρούν ότι αυτό που τους οδηγεί στις κάλπες είναι η ανάγκη για αλλαγή πολιτικής.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Τέλος, επειδή πολύς λόγος έγινε για τα φορολογικά προεκλογικά, ας δούμε και τις απαντήσεις στην ερώτηση ποιο κόμμα έχει τις πιο σωστές και δίκαιες θέσεις για την οικονομία και τους φόρους. Η πλειοψηφία λέει η Νέα Δημοκρατία, που έχει επενδύσει στην ανάπτυξη της οικονομίας και στη μείωση των φόρων, ενώ το ποσοστό εκείνων που επιλέγουν τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι αρκετά κάτω από το εκλογικό ποσοστό του κόμματος ακόμα και στις προηγούμενες εκλογές.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα