ΑΘΗΝΑ
05:44
|
05.05.2024
«Γεννήθηκε το 1927. Εντάχθηκε στην Αντίσταση και στο τροτσκιστικό κίνημα. Στάθηκε ενεργά στο πλευρό της Επανάστασης στην Αλγερία».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 94 χρονών ο Δημήτρης Λιβιεράτος, συγγραφέας, ιστορικός του εργατικού κινήματος και σημαντική μορφή του τροτσκιστικού κινήματος στη χώρα.

Γεννημένος του 1927, συμμετείχε στην εθνική αντίσταση, φοίτησε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του ΕΛΑΣ και πολέμησε στα Δεκεμβριανά με το 1ο Τάγμα του 4ου Συντάγματος της 2ης Ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ.

Δραστηριοποιήθηκε μαζί με τον Μιχάλη Ράπτη και τον μηχανισμό της 4ης Διεθνούς, στην Αλγερινή Επανάσταση (1959-62) και στο παράνομο δίκτυο για την κατασκευή εργοστασίων παραγωγής όπλων στο Μαρόκο.

Η είδηση του θανάτου του αναφέρθηκε από την εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη:

«Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε τον μεγάλο ιστορικό του εργατικού κινήματος, σ. Δημήτρη Λιβιεράτο που έφυγε από τη ζωή σήμερα 16 Ιούνη 2023.

Τα βιβλία του Μίμη, όπως τον ξέραμε όλοι/ες, άνοιξαν δρόμο στη μελέτη της ιστορίας του εργατικού κινήματος. Το τετράτομο έργο του για τους Κοινωνικούς Αγώνες στην Ελλάδα, η βιογραφία του Παντελή Πουλιόπουλου, τα βιβλία του για την Κίνηση των 115 Σωματείων, τα Συνέδρια της ΓΣΕΕ, τα Ιουλιανά, εξακολουθούν να είναι απαραίτητα για όσους/ες θέλουνε να μελετήσουν την ιστορία της ταξικής πάλης από το Μεσοπόλεμο και μετά.

Όμως, ο Μίμης ήταν πάνω από όλα ένας αγωνιστής ταγμένος στην υπόθεση της Επανάστασης και του Σοσιαλισμού. Γεννήθηκε το 1927. Στα νιάτα του εντάχθηκε στην Αντίσταση και στο τροτσκιστικό κίνημα. Στάθηκε ενεργά στο πλευρό της Επανάστασης στην Αλγερία και αταλάντευτα σε όλους τους αγώνες της τάξης μας.

Με τον Μίμη βρεθήκαμε μαζί σε όλες τις μάχες των τελευταίων δεκαετιών. Από την Επιτροπή Υπεράσπισης των 5 της ΟΣΕ το 1992 για το βιβλίο Η Κρίση στα Βαλκάνια το Μακεδονικό και η Εργατική Τάξη, στις ομιλίες στο Μαρξισμό που οργανώνει το ΣΕΚ κάθε χρόνο, μέχρι τον περασμένο μήνα, στα τραπεζάκια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΕΚ στα αγαπημένα του Πετράλωνα.

Τον αποχαιρετάμε με υψωμένες γροθιές και την υπόσχεση ότι θα φτάσουμε μέχρι το τέλος»

Δημήτρης Λιβιεράτος (1927-2023)Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε τον μεγάλο ιστορικό του εργατικού κινήματος, σ. Δημήτρη…

Posted by Εργατική Αλληλεγγύη on Friday, June 16, 2023
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα