ΑΘΗΝΑ
08:39
|
04.05.2024
Εξελίσσονται διπλωματικές προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος. Ο Ραμαφόζα έφτασε στο Κίεβο με τρένο για να συναντήσει τον Ζελένσκι το απόγευμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Νότια Αφρική έλαβε το μεσαίο δάχτυλο από την Πολωνία κατά τη διάρκεια της ειρηνευτικής αποστολής της Αφρικής στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Δημοσιογράφοι που βρέθηκαν στην Πολωνία, ακολουθώντας την αφρικανική ειρηνευτική αποστολή προς την Ουκρανία έχουν κολλήσει στο αεροδρόμιο της Βαρσοβίας μαζί με τη φρουρά του προέδρου της Νότιας Αφρικής, Σιρίλ Ραμαφόζα.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησαν από δημοσιογράφους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο αρχηγός ασφαλείας του Ραμαφόζα, υποστράτηγος Γουόλι Ρουντ, επεσήμανε τον ρατσισμό και το σαμποτάρισμα ως τους λόγους για τους οποίους εμποδίστηκε να αποβιβαστεί από το αεροσκάφος.

Σε ένα βίντεο που δημοσίευσε ο δημοσιογράφος του eNCA Αβίβε Μτίλα, ο Ρουντ είπε ότι η πολωνική κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του Ραμαφόζα, προσθέτοντας ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που αντιμετώπισε μια τέτοια κατάσταση παρότι έφερε διπλωματικό διαβατήριο. Ο Ρουντ είπε ότι η πολωνική αστυνομία εμπόδισε τους Νοτιοαφρικανούς αστυνομικούς λόγω του ότι έφεραν αντίγραφα των αδειών εισόδου στη χώρα.

«Μας καθυστερούν. Θέτουν τη ζωή του προέδρου μας σε κίνδυνο, γιατί θα μπορούσαμε να βρισκόμασταν στο Κίεβο ήδη σήμερα το απόγευμα», είπε.

«Θέλω να το δείτε, πόσο ρατσιστές είναι. Όταν αρχίσαμε να ανοίγουμε τις αποσκευές μας, θέλησαν να κατασχέσουν τα πυροβόλα όπλα μας, γι’ αυτό έπρεπε να τα βάλουμε πίσω».

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Νοτιοαφρικανικής και της Πολωνικής αστυνομίας διήρκεσαν πολύ περισσότερο από 11 ώρες, σύμφωνα με μια Νοτιοαφρικανή που πλαισίωσε τον Ρουντ κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης ενημέρωσης των ΜΜΕ.

Αυτή την εβδομάδα, τέσσερις Αμερικανοί γερουσιαστές τόσο από το Ρεπουμπλικανικό όσο και από το Δημοκρατικό κόμμα έστειλαν επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, υποστηρίζοντας ότι η Νότια Αφρική δεν πρέπει να φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-Αφρικής λόγω της μη ευθυγραμμισμένης με τη δυτική στάσης της για τον πόλεμο.

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του Μπλίνκεν, Μάθιου Μίλερ, είπε ότι η Ουάσιγκτον συμμερίζεται τις ανησυχίες του Κογκρέσου σχετικά με την πιθανή σχέση ασφάλειας της Νότιας Αφρικής με τη Ρωσία.

«Και όπως κάνουν οι καλοί εταίροι, έχουμε θέσει αυτές τις ανησυχίες απευθείας σε πολλούς Νοτιοαφρικανούς αξιωματούχους», είπε ο Μίλερ στη Mail & Guardian.

Αλλά η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής παρέμεινε σταθερή στη μη ευθυγραμμισμένη θέση της. Ο Ραμαφόσα είπε ότι δεν θα παρασυρθεί στη σύγκρουση, ενώ η υπουργός διεθνών σχέσεων της χώρας, Ναλέντι Πάντορ, επέμεινε ότι η Πρετόρια δεν θα υποκύψει στις απειλές των ΗΠΑ ότι θα εκδιωχθεί από τη συμφωνία της Αγκόα, η οποία ρυθμίζει εμπορικά θέματα μεταξύ αφρικανικών χωρών και των ΗΠΑ.

Η ειρηνευτική αποστολή του Ραμαφόζα στη Ρωσία και την Ουκρανία δέχθηκε ένα μερικό πλήγμα από το ότι οι αρχηγοί των κρατών του Κονγκό, της Αιγύπτου και της Ουγκάντα επέλεξαν να στείλουν αντιπροσώπους, αντί να παραστούν οι ίδιοι.

Η αποστολή – η οποία περιλαμβάνει τη Ζάμπια, τη Σενεγάλη και την Ακτή Ελεφαντοστού – προβλέπεται να αποτελέσει την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Ραμαφόζα έφτασε στο Κίεβο με τρένο από την Πολωνία για να συναντήσει τους Ουκρανούς αντιπροσώπους.

Ο εκπρόσωπός του, Βινσέντ Μαγκουένια, είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό 702 το πρωί ότι η ειρηνευτική αποστολή εξελίσσεται όπως είχε προγραμματιστεί. Είπε ότι παρόλο που οι τρεις αρχηγοί των αφρικανικών κρατών δεν συμμετείχαν αυτοπροσώπως στην αποστολή, εξακολουθούν να την υποστηρίζουν σταθερά.

Ο Μαγκουένια είπε ότι οι συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα ξεκινήσουν το απόγευμα της Παρασκευής και στη συνέχεια η αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει για την Αγία Πετρούπολη.

Πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να εξηγηθούν οι ενέργειες των πολωνικών αρχών, καθώς η ασφάλεια του Ραμαφόζα είχε όλα τα απαραίτητα έγγραφα και άδειες.

«Όλοι οι επιβάτες της πτήσης τσάρτερ είχαν Πολωνική βίζα, επειδή υπήρχε συνεννόηση ότι θα διέρχονταν από την Πολωνία. Επομένως, είναι λίγο δύσκολο να καταλάβουμε τι οδήγησε στις ενέργειες που έγιναν από τις πολωνικές αρχές και το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι έχουμε μια ομάδα που αποτελείται από προσωπικό της πρεσβείας στο σημείο. Οι πρεσβευτές μας συνεργάζονται με τους ομολόγους τους προσπαθώντας να βρουν γρήγορη λύση στο αδιέξοδο».

Ο Ραμαφόζα, ο οποίος συνάντησε νωρίτερα τον Πρόεδρο της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, δε συζήτησε την άρνηση της Πολωνίας να επιτρέψει την είσοδο της μονάδας προστασίας του στη χώρα, επειδή η συνάντηση έγινε πριν από το σκηνικό που εξελίχθηκε στο αεροδρόμιο, είπε ο ο Μαγκουένια.

Είπε ότι οι δύο αρχηγοί κρατών συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις τους, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη στάση της Πολωνίας σε αυτόν.

«Ο Πρόεδρος Ντούντα ήταν στην πραγματικότητα αρκετά θετικός προς την ειρηνευτική αποστολή των Αφρικανών ηγετών, την χαρακτήρισε αναγκαία και σοφή κίνηση και την υποστήριξε αρκετά», είπε ο Μαγκουένια.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, και μπορώ να διαβεβαιώσω τους ακροατές σας, ότι ο πρόεδρος είναι ασφαλής. Θυμηθείτε, πως κατά τη διάρκεια τέτοιων επισκέψεων, η χώρα υποδοχής αναλαμβάνει αρκετά μεγάλο βαθμό ευθύνης για την ασφάλεια των επισκεπτών της, επομένως έχουμε μια καλή ομάδα από τη Νότια Αφρική και την Ουκρανία», είπε ο Μαγκουένια στον ραδιοφωνικό σταθμό 702.

Πρόσθεσε ότι η Νότια Αφρική είχε αναπτύξει δύο εβδομάδες πριν από την επίσκεψη μια ομάδα για να εκτιμήσει το επίπεδο ασφάλειας της αποστολής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο για τη σημερινή συνάντηση με ξένους ηγέτες

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

Θλίψη στη Θεσσαλονίκη: Πέθανε η γνωστή δημοσιογράφος Ναυσικά Γκράτσιου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα