ΑΘΗΝΑ
13:07
|
26.02.2024
Στην Αβάνα ολοκληρώθηκε η περιοδεία του Εμπραχίμ Ραϊσί στη Λατινική Αμερική.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη βούλησή τους να ενισχύσουν τους δεσμούς των χωρών τους, έναντι της επιθετικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, επιβεβαίωσαν χθες από την Αβάνα οι πρόεδροι της Κούβας και του Ιράν.

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί ο οποίος ολοκλήρωσε την περιοδεία του στη Λατινική Αμερική, έγινε δεκτός στο Παλάτι της Επανάστασης από τον Κουβανό ομόλογό του Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ ο οποίος τόνισε την πεποίθησή του ότι η συμμαχία με την Τεχεράνη θα επιτρέψει στη χώρα του να αντιμετωπίσει «την επιθετική πολιτική της αυτοκρατορίας».

Ιράν και Κούβα πρέπει «να αντιμετωπίσουν, προβάλλοντας ακατάσβεστη αντίσταση, τις κυρώσεις, τις πιέσεις, τις απειλές, τα εμπάργκο και την αδιαφορία του γιάνκικου ιμπεριαλισμού και των συμμάχων του», τόνισε ο κ. Ντίας-Κανέλ.

«Οι συνθήκες και οι περιστάσεις στις οποίες βρίσκονται η Κούβα και το Ιράν έχουν πολλά κοινά», πλειοδότησε ο Ιρανός πρόεδρος, από την πλευρά του, τονίζοντας πως οι δύο χώρες «έχουν τη βούληση να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία τους», σύμφωνα με την επίσημη μετάφραση της τοποθέτησής του.

Τόσο το Ιράν, όσο και η Κούβα υφίστανται αμερικανικές κυρώσεις κι έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο των κρατών που κατά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζουν την «τρομοκρατία».

Ο Εμπραχίμ Ραϊσί, η συνάντηση του οποίου με τον Κουβανό ομόλογό του καθυστέρησε μια μέρα, εξαιτίας της αργοπορημένης άφιξής του το βράδυ της Τετάρτης στην Αβάνα, τερμάτισε στην Κούβα τη μίνι περιοδεία του σε «φίλες χώρες» στη Λατινική Αμερική.

Η περιοδεία Ραϊσί άρχισε τη Δευτέρα στη Βενεζουέλα και συνεχίστηκε στη Νικαράγουα. Και οι τρεις χώρες υφίστανται αμερικανικές κυρώσεις και χαρακτηρίζονται σύμμαχοι της Ρωσίας.

Στην Αβάνα, οι δύο πρόεδροι υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας στα πεδία των τελωνείων, των τηλεπικοινωνιών και της δικαιοσύνης.

Το πρωί, ο κ. Ραϊσί συμμετείχε σε οικονομικό φόρουμ, όπου διαβεβαίωσε πως η Τεχεράνη είναι διατεθειμένη να «συνεργαστεί με την Κούβα στην επιστήμη και στην τεχνολογία» ειδικά όσον αφορά υδροηλεκτρικά, θερμοηλεκτρικά έργα και στη βιομηχανία εξόρυξης πρώτων υλών.

Στη Βενεζουέλα, υπογράφτηκαν 25 συμφωνίες στους τομείς της παιδείας, της υγείας, της εξόρυξης. Στη Νικαράγουα, υπογράφτηκε συμφωνία με σκοπό να τονωθεί η οικονομική, εμπορική και επιστημονικοτεχνολογική συνεργασία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πανστρατιά αγροτών στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. (upd)

ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής

ECOWAS: Αίρονται οι κυρώσεις από το στρατιωτικό καθεστώς του Νίγηρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα