ΑΘΗΝΑ
16:50
|
02.05.2024
Ο συνασπισμός με τη συμμετοχή της ακροδεξίας εξασφαλίζει άνετη πλειοψηφία για την εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας που προαναγγέλθηκαν κατά την προεκλογική εκστρατεία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε το βράδυ της Πέμπτης μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων δεξιών κομμάτων στη Φινλανδία θα οδηγήσει στον σχηματισμό της πιο συντηρητικής κυβέρνησης στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο συνασπισμός αποτελείται από το συντηρητικό Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού (Kokoomus), το ακροδεξιό «Αληθινοί Φινλανδοί« (True Finns) – τη δεύτερη μεγαλύτερη εκλογικά δύναμη στη χώρα, το Σουηδικό Λαϊκό Κόμμα (SFP) – που εκπροσωπεί τη σουηδόφωνη μειονότητα στη Φινλανδία, και τους Χριστιανοδημοκράτες.

Τα τέσσερα κόμματα μαζί έχουν 108 από τις 200 έδρες στο φινλανδικό κοινοβούλιο, εξασφαλίζοντας άνετη πλειοψηφία για την εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας που υποσχέθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Finland Nears Conservative Cabinet That Includes Far Right - Bloomberg

Ο συντηρητικός ηγέτης, Πέτρι Όρπο, θα είναι ο νέος πρωθυπουργός, αντικαθιστώντας την σημερινή Πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Σάνα Μαρίν, η οποία θα παραιτηθεί τον Σεπτέμβριο.

Ο Όρπο και οι ηγέτες των άλλων τριών κομμάτων του συνασπισμού σχεδιάζουν να παρουσιάσουν το κυβερνητικό τους πρόγραμμα σήμερα το βράδυ.

Αν και οι λεπτομέρειες δεν είναι ακόμη γνωστές, αποκαλύφθηκε ότι η επερχόμενη κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει το δημόσιο χρέος μέσω δημοσιονομικής αναπροσαρμογής ύψους 6 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Για να επιτευχθεί αυτό, θα εφαρμόσουν σημαντικές περικοπές στις κοινωνικές υπηρεσίες και τα επιδόματα ανεργίας και θα αυξήσουν τους φόρους στα φάρμακα, τις αθλητικές εκδηλώσεις, τον πολιτισμό και την αναψυχή. Παράλληλα, θα επιδιώξουν την αύξηση των κρατικών εσόδων, δημιουργώντας 100.000 νέες θέσεις εργασίας κατά την επόμενη θητεία μέσω μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και προγραμμάτων απασχόλησης.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεσσάρων εταίρων ήταν πιο δύσκολες από ό,τι αναμενόταν, όπως αναγνώρισαν οι ηγέτες τους, και τελικά χρειάστηκαν επτά εβδομάδες εξαντλητικών συζητήσεων για να επιτευχθεί μια προγραμματική συμφωνία.

Το ακροδεξιό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών, με επικεφαλής την Ρίκα Πούρα, απείλησε ακόμη και να αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις, εάν δεν γίνονταν δεκτές οι προτάσεις του για αυστηροποίηση των πολιτικών μετανάστευσης και για σημαντική μείωση της χρηματοδότησης για τα πακέτα βοήθειας σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Μια άλλη απαίτηση ήταν να αμβλυνθούν οι τρέχουσες κλιματικές πολιτικές της χώρας, τις οποίες οι «Αληθινοί Φινλανδοί» θεωρούν «πολύ φιλόδοξες» και να αντισταθμιστεί με κάποιο τρόπο η άνοδος των τιμών των ορυκτών καυσίμων.

Ο κύριος αντίπαλός τους σε αυτά τα ζητήματα ήταν το SFP, ένα δεξιό κόμμα σε οικονομικά θέματα αλλά με φιλελεύθερο προσανατολισμό, το οποίο τελικά κατάφερε να μειώσει τις απαιτήσεις της ακροδεξιάς.

EU parliamentary group labels Finland's PM-designate Orpo "puppet of the  far right" | News | Yle Uutiset

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που το εθνικολαϊκιστικό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών έρχεται στην εξουσία, έχοντας προηγουμένως υπάρξει μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού με το Κόμμα του Κέντρου και τους συντηρητικούς μεταξύ 2015 και 2017.

Αυτός ο άνευ προηγουμένου συνασπισμός δεν κράτησε πολύ, καθώς οι κεντρώοι και οι συντηρητικοί – με επικεφαλής τον Όρπο και τότε – έδιωξαν τους εταίρους τους από την κυβέρνηση στα μέσα της θητείας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

Κρυφή συνάντηση Μακρόν-Σολτς εν όψει της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ

Πασχαλινή περιοδεία Δένδια στα Δωδεκάνησα με στάσεις σε Ψέριμο, Λειψούς και Πάτμο

Πολιτικές αντιδράσεις για την «προκλητική» αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα