ΑΘΗΝΑ
16:43
|
02.05.2024
Αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν αμάχους και έπληξαν πολλές περιοχές της σουδανικής πρωτεύουσας το Σάββατο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν αμάχους και έπληξαν πολλές περιοχές της σουδανικής πρωτεύουσας το Σάββατο, δήλωσαν κάτοικοι, καθώς μεσολαβητές ώθησαν τις αντιμαχόμενες φατρίες προς μια νέα κατάπαυση του πυρός, αναφέρει το Reuters.

Οι μάχες μεταξύ του σουδανικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης εισέρχονται στον τρίτο μήνα χωρίς καμία πλευρά να αποκτά σαφές πλεονέκτημα, μεταδίδει το Middle East Monitor.

Ο πόλεμος έχει εκτοπίσει 2,2 εκατομμύρια Σουδανούς και έχει σκοτώσει εκατοντάδες, και έχει οδηγήσει την ταλαιπωρημένη από τον πόλεμο περιοχή του Νταρφούρ σε μια «ανθρωπιστική καταστροφή», ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο στρατός έχει το πλεονέκτημα της αεροπορικής δύναμης στο Χαρτούμ και τις γειτονικές πόλεις Ομντουρμάν και Μπαχρί, ενώ το RSF έχει ενσωματωθεί σε κατοικημένες γειτονιές. Την Παρασκευή και το Σάββατο ο στρατός φάνηκε να εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές, χτυπώντας αρκετές κατοικημένες γειτονιές.

Σε μια ομιλία που δημοσίευσε ο στρατός την Παρασκευή, ο ανώτατος στρατηγός Γιάσιρ Αλ-Άτα προειδοποίησε τους ανθρώπους να μείνουν μακριά από τα σπίτια που είχαν καταλάβει οι RSF. «Επειδή σε αυτό το σημείο, θα τους επιτεθούμε οπουδήποτε», είπε εν μέσω επευφημιών. «Ανάμεσα σε εμάς και σε αυτούς τους αντάρτες είναι σφαίρες», είπε, φαίνεται να απορρίπτει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης.

Το υπουργείο Υγείας του Χαρτούμ επιβεβαίωσε μια αναφορά τοπικών εθελοντών το Σάββατο ότι 17 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά, σκοτώθηκαν στην περιοχή Μάγιο στο νότιο Χαρτούμ και 25 σπίτια καταστράφηκαν.

Το χτύπημα ήταν το τελευταίο από μια σειρά επιθέσεων από αέρος και πυροβολικό στη φτωχή και πυκνοκατοικημένη συνοικία της πόλης, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το κόστος της αναχώρησης.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ

Αργά την Παρασκευή, η τοπική επιτροπή αντίστασης ανέφερε ότι 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς στο al-Lammab στο δυτικό Χαρτούμ, αποκαλώντας τη γειτονιά «ζώνη επιχειρήσεων».

Η RSF ανακοίνωσε το Σάββατο ότι κατέρριψε ένα πολεμικό αεροσκάφος του στρατού στο Νείλο, δυτικά του Χαρτούμ.

Οι αεροπορικές επιδρομές στο κεντρικό και το νότιο Ομντουρμάν συνεχίστηκαν από την Παρασκευή έως το Σάββατο, επηρεάζοντας σπίτια και σκοτώνοντας ένα άτομο, σύμφωνα με την τοπική επιτροπή στη συνοικία Μπέιτ αλ-Μαλ.

Κάτοικοι είπαν ότι τρία μέλη μιας οικογένειας σκοτώθηκαν στην περιοχή Sharq el-Nil μετά από αεροπορική επιδρομή την Παρασκευή.

Στην El-Geneina, στο Δυτικό Νταρφούρ, περισσότεροι από 270.000 έχουν καταφύγει πέρα από τα σύνορα στο Τσαντ, αφού περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επιθέσεις για τις οποίες οι κάτοικοι και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει την RSF και τις συμμαχικές πολιτοφυλακές.

Εντός του Χαρτούμ, ο πόλεμος έκοψε στα εκατομμύρια που απομένουν το ρεύμα, το νερό και την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και οι κάτοικοι έπρεπε να μεριμνήσουν για φαγητό. Αναφέρουν εκτεταμένες λεηλασίες.

Οι συνομιλίες στη Τζέντα, τις οποίες μεσολαβητές ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας είχαν απειλήσει να διακόψουν, αφορούσαν τώρα μια πιθανή νέα τριήμερη κατάπαυση του πυρός, καθώς και μια πενταήμερη κατάπαυση του πυρός κατά την επερχόμενη αργία του Eid, ανέφεραν δύο πηγές.

Μια σειρά από εκεχειρίες απέτυχαν να τερματίσουν πλήρως τις μάχες ή να διευκολύνουν την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

Κρυφή συνάντηση Μακρόν-Σολτς εν όψει της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ

Πασχαλινή περιοδεία Δένδια στα Δωδεκάνησα με στάσεις σε Ψέριμο, Λειψούς και Πάτμο

Νίσυρος: Προφυλακιστέος ο αρχαιοφύλακας που παρενοχλούσε ανήλικα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα