ΑΘΗΝΑ
03:39
|
01.05.2024
Ώρες αγωνίας για την Ουγκάντα, όπου οι Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ADF) φέρεται να επανέφεραν μετά από χρόνια την αιματηρή τακτική επιθέσεων σε σχολεία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον είκοσι πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους στη δυτική Ουγκάντα κατά τη διάρκεια επίθεσης σε σχολείο το βράδυ της Παρασκευής, με οκτώ άτομα να βρίσκονται την ίδια ώρα σε κρίσιμη κατάσταση και τον συνολικό αριθμό των νεκρών να αναμένεται να ξεπεράσει τους 40, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Ειδικότερα, μέλη της αντικυβερνητικής ομάδας ADF που εδρεύει στη  Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) φέρεται να πραγματοποίησαν επίθεση σε σχολείο που βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των δύο χιλιομέτρων από τα σύνορα της Ουγκάντα με τη ΛΔΚ, και στη συνέχεια να διέφυγαν προς το παλαιότερο και μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της Αφρικής, σηματοδοτώντας την πρώτη τέτοια επίθεση σε σχολείο της Ουγκάντα μετά από πολλά χρόνια.

«Μέχρι στιγμής 25 πτώματα έχουν ανασυρθεί από το σχολείο και έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο» υποστήριξε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, συμπληρώνοντας ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης ένας κοιτώνας παραδόθηκε στις φλόγες και ένα κατάστημα τροφίμων λεηλατήθηκε, ενώ οι δράστες φέρεται να πυροδότησαν επίσης βόμβες στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, πολλοί μαθητές εξακολουθούν να αγνοούνται, ενισχύοντας τον φόβο των αρχών για δεκάδες απαγωγές. 

Οι ADF δημιουργήθηκαν στην ανατολική Ουγκάντα τη δεκαετία του 1990 και πήραν τα όπλα εναντίον του επί μακρόν υπηρετούντος προέδρου Γιοβέρι Μουσέβενι, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση καταδιώκει τους μουσουλμάνους. Μετά την ήττα τους από τον στρατό της Ουγκάντα το 2001, μεταφέρθηκαν στην επαρχία Βόρειο Κίβου στη ΛΔΚ, από το εσωτερικό της οποίας δρουν έκτοτε. Ο κύριος ιδρυτής της ομάδας, ο Τζαμίλ Μακούλου, συνελήφθη στην Τανζανία το 2015 και επαναπατρίστηκε υπό την επιτήρηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. 

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 1998, 80 μαθητές κάηκαν μέχρι θανάτου στους κοιτώνες τους σε επίθεση των ADF στο Τεχνικό Ινστιτούτο Kichwamba κοντά στα σύνορα με τη ΛΔΚ, ενώ περισσότεροι από 100 μαθητές απήχθησαν. Βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στην πρωτεύουσα Καμπάλα της Ουγκάντα και σε άλλα μέρη της χώρας το 2021 αποδόθηκαν στην ADF.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Πορεία κατά της καταστολής στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα