ΑΘΗΝΑ
02:07
|
06.05.2024
Επτά Σαουδάραβες παραβάτες, που ήταν ανήλικοι όταν τέλεσαν τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται, αντιμετωπίζουν επικείμενη εκτέλεση, ανακοίνωσε η Διεθνής Αμνηστία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επτά Σαουδάραβες παραβάτες αντιμετωπίζουν επικείμενη εκτέλεση, ανακοίνωσε η Διεθνής Αμνηστία την Παρασκευή, σημειώνοντας ότι αυτό μπορεί να συμβεί παρά το γεγονός ότι το Βασίλειο έχει δεσμευτεί να τερματίσει τη θανατική ποινή κατά των ανηλίκων, μεταδίδει το Middle East Monitor.

Σύμφωνα με την Αμνηστία, και οι επτά δράστες: «Ήταν παιδιά τη στιγμή των υποτιθέμενων εγκλημάτων τους. Σε κανέναν δεν δόθηκε νομική εκπροσώπηση καθ’ όλη τη διάρκεια της προφυλάκισής τους.»

Η ομάδα δικαιωμάτων που εδρεύει στο Λονδίνο μοιράστηκε ότι: «Έξι από την ομάδα καταδικάστηκαν για κατηγορίες που σχετίζονται με τρομοκρατία, ο έβδομος για ένοπλη ληστεία και φόνο. Όλοι υποβλήθηκαν σε άδικες δίκες που αμαυρώθηκαν από τη χρήση μολυσμένων από βασανιστήρια ομολογιών και οι θανατικές τους ποινές επικυρώθηκαν από εφετείο μεταξύ Μαρτίου 2022 και Μαρτίου του τρέχοντος έτους.»

Η Αμνηστία ανέφερε ότι ο Γιούσεφ Αλ-Μανασίφ, ηλικίας μεταξύ 15 και 18 ετών τη στιγμή του φερόμενου αδικήματος: «Καταδικάστηκε σε θάνατο από το διαβόητο Ειδικό Ποινικό Δικαστήριο της χώρας τον περασμένο Νοέμβριο».

Η Αμνηστία ισχυρίστηκε ότι η κατηγορία του περιελάμβανε: «Επιδίωξη διατάραξης του κοινωνικού ιστού και της εθνικής συνοχής και συμμετοχή και υποκίνηση καθιστικών διαδηλώσεων και διαμαρτυριών που διαταράσσουν τη συνοχή και την ασφάλεια του κράτους».

Η οικογένειά του είπε ότι δεν τους επετράπη να δουν ή να επισκεφτούν τον Γιούσεφ παρά περισσότερους από έξι μήνες μετά τη σύλληψή του, περίοδο κατά την οποία φέρεται να κρατήθηκε σε απομόνωση. Εφετείο επικύρωσε την ποινή του τον Μάρτιο.

Ένας άλλος κατηγορούμενος, ο Αμπντουλάχ Αλ-Νταράζι, ο οποίος ήταν 17 ετών τη στιγμή της παράβασης του, είπε στον δικαστή: «Απαιτώ μια ανεξάρτητη ιατρική αξιολόγηση για να αποδείξω τα βασανιστήρια στα οποία έχω υποβληθεί. Τα αρχεία του νοσοκομείου της μονάδας ερευνών του Νταμάμ αποδεικνύουν ότι συνεχίζω να λαμβάνω νοσημεία ως αποτέλεσμα χτυπημάτων στα αυτιά μου κατά την ανάκρισή μου και συνεχίζω να ζητώ ιατρική έκθεση σχετικά με αυτό».

Το δικαστήριο απέτυχε να διεξαγάγει ανεξάρτητη ιατρική έρευνα ή να διερευνήσει τους ισχυρισμούς του για βασανιστήρια, και αντ’ αυτού, τον περασμένο Αύγουστο, εφετείο επικύρωσε την θανατική του ποινή.

Την Πέμπτη, η Αμνηστία προέτρεψε τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος φιλοξενούσε τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα στο Παρίσι, να τον πιέσει να γλιτώσει τα επτά άτομα που αντιμετωπίζουν την εκτέλεση.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, η Γενική Γραμματέας της Αμνηστίας, Άγκνες Καλαμάρ, εξέφρασε ότι: «Η Διεθνής Αμνηστία θα κάνει τα πάντα για να ζητήσει από τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος φαίνεται να απολαμβάνει τη συντροφιά του πρίγκιπα, να κάνει μια προσπάθεια και να ζητήσει αυτοί οι νέοι να μην εκτελεστούν».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα