ΑΘΗΝΑ
20:12
|
02.05.2024
Από τη Δευτέρα 19 μέχρι και την Παρασκευή 30 Ιουνίου οι υποψήφιοι μπορούν να αποκτήσουν το password για το μηχανογραφικό δελτίο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για την πλειονότητα των υποψηφίων έχουν ολοκληρωθεί οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και, θεωρητικά, το επόμενο βήμα είναι η ανακοίνωση των βαθμολογιών τους.

Από την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023, έχει ανοίξει η ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας, για να δηλώσουν οι υποψήφιοι αριθμό κινητού τηλεφώνου και να έχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) για τη βαθμολογία τους, αλλά και τη σχολή/τμήμα εισαγωγής τους.

Η ειδική αυτή υπηρεσία απευθύνεται σε όλους τους υποψηφίους που υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2023. Στην πρώτη φάση οι υποψήφιοι θα μπορούν να λάβουν μήνυμα SMS με τη βαθμολογία τους στα μαθήματα στα οποία συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2023, δηλαδή:

1. Στα τέσσερα (4) μαθήματα στα οποία εξετάστηκαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις με την ένδειξη του επιστημονικού τους πεδίου αν πρόκειται για υποψηφίους ΓΕΛ ή ανά τομέα/ ειδικότητα αν πρόκειται για υποψηφίους ΕΠΑΛ.

2. Τις βαθμολογικές επιδόσεις σε όσα ειδικά μαθήματα συμμετείχαν.

3. Τις βαθμολογικές επιδόσεις τους σε πρακτικές δοκιμασίες.

4. Τις βαθμολογικές επιδόσεις τους στην εξέταση των μαδημάτων Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία και Μουσική Αντίληψη και Γνώση.

Στην επόμενη φάση με ξεχωριστό μήνυμα θα ενημερωθούν για τη Σχολή Επιτυχίας τους.

Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη από τις 15 Ιουνίου έως και τις 23 Ιουνίου 2023. Η είσοδος στην υπηρεσία πραγματοποιείται με τα στοιχεία συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις 2023.

Από τις εκτιμήσεις εκπαιδευτικών για το επίπεδο δυσκολίας των θεμάτων και τις πληροφορίες από τα εξεταστικά κέντρα, φαίνεται ότι οι βαθμολογίες θα κινηθούν στα περυσινά επίπεδα. Ωστόσο, ανεξάρτητα από τις βαθμολογικές επιδόσεις, οι οποίες είναι ακόμη άγνωστες, και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η εφαρμογή για κατάθεση Μηχανογραφικού θα είναι ανοικτή, πιθανότατα, για μικρό χρονικό διάστημα, οι υποψήφιοι θα χρειαστεί να αντισταθούν στην ανάγκη για καλοκαιρινή χαλάρωση και να μελετήσουν από τώρα ποιες σχολές και τμήματα μπορεί να τους ενδιαφέρουν πραγματικά. Η επιλογή κατάλληλων σπουδών για τον καθένα είναι μία προσωπική και χρονοβόρα υπόθεση. Ή, τουλάχιστον, έτσι θα έπρεπε να είναι.

Από το αρμόδιο Υπουργείο ανακοινώθηκε ότι οι υποψήφιοι (ΓΕΛ – ΕΠΑΛ) που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο(ΜΔ) ή και Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο ( Π.Μ.Δ ) θα μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους από τη Δευτέρα 19 Ιουνίου μέχρι και την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023 για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

Στις ίδιες ημερομηνίες μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους και οι φετινοί τελειόφοιτοι που δεν έχουν υποβάλει αίτηση δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2023, προκειμένου να δημιουργήσουν κωδικό ασφαλείας (password) για την υποβολή Π.Μ.Δ..

Γιατί χρειάζεται από τώρα προσοχή το Μηχανογραφικό;

«Η επιλογή σπουδών είναι πολύ σημαντική υπόθεση και απαιτείται χρόνος για να πάρει τις σωστές αποφάσεις ο υποψήφιος. Γι’ αυτό πρέπει να ξεκινήσει από τώρα», επεσήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός και σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού.

Όπως ανέφερε, στο Μηχανογραφικό θα πρέπει να αποτυπωθούν οι πραγματικές επιθυμίες του υποψηφίου και οι υποψήφιοι θα πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις τους σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών που τους ενδιαφέρει, ανεξάρτητα από τις βαθμολογικές τους επιδόσεις, που μπορεί να τους αποπροσανατολίσουν από την επιθυμία τους.

«Βέβαια υπάρχει και η ΕΒΕ, που περιορίζει τις επιλογές κάποιων υποψηφίων, αλλά αν ένας υποψήφιος αποφασίσει να σπουδάσει πληροφορική, για παράδειγμα, μπορεί να βρει μία σχολή στην οποία θα έχει τη δυνατότητα να εισαχθεί, καθώς οι βάσεις τους κυμαίνονται από πολύ ψηλά μέχρι 9.500 μόρια. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τις περισσότερες σχολές, εκτός, βέβαια, από τις περιζήτητες, ιατρικές, νομικές και ψυχολογίες, που κρατούν πάντα υψηλές βάσεις», τόνισε.

Χαμηλή βάση δεν σημαίνει χαμηλή αξία σχολής

Μία συμβουλή, για το τι θα πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους οι υποψήφιοι κοιτώντας το Μηχανογραφικό Δελτίο, είναι η εξής: ότι μία χαμηλόβαθμη σχολή δεν είναι απαραίτητα μία σχολή χαμηλής αξίας. «Η βάση μιας σχολής και η αξία της είναι τελείως διαφορετικές έννοιες και δεν πρέπει να τις ταυτίζουμε», υπογράμμισε ο κ. Στρατηγάκης.

«Οι υποψήφιοι, αρκετά συχνά, θεωρούν ότι η βάση εκφράζει την αξία μιας σχολής. Έτσι, πιστεύουν ότι μία σχολή με υψηλή βάση είναι καλή, πράγμα που δεν ευσταθεί. Η βάση μίας σχολής εκφράζει τη ζήτηση για σπουδές σ’ αυτή τη σχολή. Η ζήτηση καθορίζεται από το επιστημονικό αντικείμενο, την πόλη και τις προοπτικές του πτυχίου. Δεν εκφράζει η ζήτηση την αξία. Μπορεί μια σχολή με χαμηλή βάση να είναι αυτό που θέλει ο υποψήφιος και κάποια άλλη, πιο υψηλόβαθμη, να μην είναι αυτό που θέλει», εξήγησε.

Καμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής

Κανένα δεδομένο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής για το πώς θα κινηθούν οι φετινές βαθμολογίες των υποψηφίων στις Πανελλαδικές. Σύμφωνα με τον Γιώργο Χατζητέγα, εκπαιδευτικό αναλυτή, οι πληροφορίες που έρχονται από επιμέρους βαθμολογικά κέντρα και οι εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών για τη δυσκολία των φετινών θεμάτων “δείχνουν” ότι δεν θα υπάρξουν μεταβολές στις μέσες επιδόσεις των υποψηφίων.

 «Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στις Ανθρωπιστικές Σπουδές αναμένεται να είναι λίγο πάνω από το 9, στις Θετικές Σπουδές κοντά στο 9,5, στις Σπουδές Υγείας κοντά στο 9,7 και στις Οικονομικές Σπουδές λίγο πάνω από το 8,5», εκτίμησε.

Ωστόσο, άγνωστος παραμένει ακόμα ο αριθμός των υποψηφίων που μετείχαν στις Πανελλαδικές και κατ’ επέκτασιν η διασπορά τους στα τέσσερα Επιστημονικά Πεδία. «Έτσι, καμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής για τις βάσεις. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το εισιτήριο για τα ΑΕΙ θα πάρει το 66% των υποψηφίων των ΓΕΛ και το 45% των υποψηφίων ΕΠΑΛ, γιατί η ΕΒΕ όπως έχει καθιερωθεί, είναι ένας οριζόντιος αλγόριθμος», σημείωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΕΠΑΛ: Από το ξύλο για γειτονιές και οπαδικά στις γροθιές για ένα like ή γιατί κοίταξε το αγόρι της συμμαθήτριας

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για την πάταξη του φερόμενου αντισημιτισμού στα πανεπιστήμια

Στο πλευρό των Παλαιστινίων φοιτητές στη Βηρυτό

SAVE ART: Κραυγή απόγνωσης από μαθητές & μαθήτριες του Μουσικού και Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα