ΑΘΗΝΑ
07:07
|
02.05.2024
Σήμερα Σάββατο 17 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι στα Γιάννενα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πανελλαδική κινητοποίηση διοργανώνεται σήμερα, Σάββατο 17 Ιουνίου, στα Γιάννενα, από φορείς, συλλογικότητες, επιτροπές και πολίτες της Ηπείρου, ενάντια στην επερχόμενη έναρξη της ερευνητικής γεώτρησης για ανεύρεση υδρογοναθράκων, στην περιοχή Γιουργάνιστα του Δήμου Ζίτσας.

Είχε προηγηθεί, στα τέλη Μάρτη, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας όπου, με μια οριακή πλειοψηφία και με ψήφους 14-12 και παρά τις διαμαρτυρίες της τοπικής κοινωνίας, δόθηκε το «πράσινο φως» στην Energean να ξεκινήσει εξορυκτικές δραστηριότητες στην περιοχή και ενώ επίκειται η περιβαλλοντική αδειοδότηση της νέας φάσης των εργασιών.

Το ραντεβού των διαδηλωτών έχει δοθεί για τις 12 το μεσημέρι έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου.

«Αγωνιζόμαστε για να σταματήσουμε την επίθεση στα νερά μας, στα δάση μας, στον αέρα μας, στον τρόπο που ζούμε, στον πολιτισμό μας. Δεν θα επιτρέψουμε η Ήπειρος να γίνει βρώμικο εξορυκτικό πεδίο, είναι μεγάλη προσβολή για αυτόν εδώ τον τόπο!» τονίζει στο κάλεσμά της η Ανοιχτή Συνέλευση στα Γιάννενα ενάντια στην Ενεργειακή Λεηλασία και τονίζει ότι «όπου εκτάσεις γης παραχωρούνται σε εταιρείες για εξόρυξη, οι τοπικές κοινωνίες δεν ευημερούν, ούτε απολαμβάνουν φτηνότερη πρόσβαση στην ενέργεια. Αντιθέτως, λούζονται τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία τους και την στρατιωτικοποίηση και τον πλήρη έλεγχο από κρατικούς και ιδιωτικούς στρατούς που διαφυλάσσουν τα κέρδη των εταιρειών, καθώς γίνονται το επίκεντρο γεωπολιτικών ανταγωνισμών και συγκρούσεων».

«Ζητάμε σαν κάτοικοι της Ηπείρου, σαν άνθρωποι που ζούμε και βιοποριζόμαστε εδώ, να συμπορευτούμε και να δυναμώσουμε τις φωνές μας κατά της λεηλασίας που δέχονται οι τόποι μας και οι ζωές μας» σημειώνεται στο κάλεσμα της πρωτοβουλίας «Σώστε την Ήπειρο», στην οποία συμμετέχουν κοινότητες, συλλογικότητες και φορείς.

Στην κινητοποίηση θα μετάσχει και η Greenpeace. Ομαδική μετάβαση στα Γιάννενα για συμμετοχή στην κινητοποίηση διοργανώνει το Πανελλαδικό Δίκτυο Συλλογικοτήτων για την Ενέργεια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές και πάλι σκόνη από την Αφρική

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα