ΑΘΗΝΑ
19:56
|
27.04.2024
Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στους δρόμους της Βαρσοβίας το Σάββατο για να ζητήσουν ισότητα για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στους δρόμους της Βαρσοβίας το Σάββατο για να ζητήσουν ισότητα για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, καθώς η κοινότητα προσβλέπει στις επερχόμενες πολωνικές εκλογές στις οποίες τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων θα μπορούσαν να διαδραματίσουν εξέχοντα ρόλο, μεταδίδει το Reuters.

Το κυβερνών συντηρητικό εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της χώρας έχει επικεντρωθεί στην αντίθεση σε αυτό που αποκαλεί «ΛΟΑΤΚΙ Ιδεολογία» σε προηγούμενες εκστρατείες. Με τις εκλογές τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο να φαίνονται δύσκολες, οι ακτιβιστές αναμένουν από το PiS να χρησιμοποιήσει ζητήματα όπως ο γάμος ομοφυλοφίλων ή η διδασκαλία για ζητήματα ΛΟΑΤΚΙ στα σχολεία για να κινητοποιήσει κοινωνικά συντηρητικούς ψηφοφόρους.

«Είμαι σχεδόν 100% σίγουρη ότι θα συμβεί ξανά φέτος», δήλωσε η Αλίσια Χέρντα, μία από τις διοργανωτές της Πορείας Ισότητας της Βαρσοβίας. «Αλλά δεν ανησυχώ πολύ γιατί είμαστε μια πολύ δυνατή κοινότητα και δεν θα είναι εύκολο να σταματήσουμε να κάνουμε τα Pride μας (πορείες) γιατί δεν πειράζει να είμαστε αυτό που είμαστε».

Το PiS λέει ότι η επέκταση του γάμου και της υιοθεσίας σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια απειλεί τις παραδοσιακές οικογενειακές δομές και είναι επιβλαβής για τα παιδιά. Λέει επίσης ότι η διδασκαλία για θέματα ΛΟΑΤΚΙ στα σχολεία έχει ως αποτέλεσμα τη σεξουαλοποίηση των παιδιών.

«Τα παιδιά δεν πρέπει να υποβάλλονται σε πρακτικές που είναι σίγουρα επιβλαβείς για αυτά και μπορούν να οδηγήσουν σε ψυχολογικές αλλαγές που θα τα επηρεάσουν αρνητικά στην ενήλικη ζωή», δήλωσε ο ηγέτης του PiS Γιάροσλαβ Καζίνσκι τον Μάιο.

Αυτή η άποψη, η οποία παρουσιάζεται τακτικά στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, χτυπά τη χορδή πολλών ψηφοφόρων στην κατεξοχήν καθολική χώρα. Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να κερδίσει ψήφους υποκινώντας την προκατάληψη εναντίον μιας μειονότητας που ήδη αντιμετωπίζει εκτεταμένες διακρίσεις.

«Γνωρίζουμε ότι το PiS μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε επιχείρημα αυτή τη στιγμή… Γι’ αυτό θέλουμε να δείξουμε ότι σήμερα η διαφορετικότητα, τα δικαιώματα των μειονοτήτων σημαίνει Ευρώπη που είναι ανοιχτή, Ευρώπη που είναι ανεκτική. Αυτή είναι η Βαρσοβία και πιστεύω ότι αυτό πώς θα είναι η Πολωνία», είπε ο δήμαρχος της Βαρσοβίας Ράφαλ Τρζασκόφσκι σε συνέντευξη Τύπου πριν από την πορεία.

Ο Κρζιστόγ Γκόρα, 24 ετών, ταξίδεψε στη Βαρσοβία με τον φίλο του από το Λονδίνο για να παραστεί στην πορεία.

«Θέλουμε να γιορτάσουμε αλλά και να αγωνιστούμε για περισσότερα δικαιώματα [για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα] στην Πολωνία», είπε ο Γκόρα στο Reuters. «Νομίζω ότι κατά κάποιο τρόπο κόμματα όπως το PiS μας χρησιμοποιούν ως αποδιοπομπαίο τράγο. Δείχνουν ότι είμαστε τέρατα, ότι δεν είμαστε πραγματικά άνθρωποι».

Ενώ χιλιάδες πανηγύριζαν κάνοντας πορεία υπό τους ήχους μουσικής, μια ομάδα ακτιβιστών κατά των ΛΟΑΤΚΙ από το Ίδρυμα για τη Ζωή και την Οικογένεια έκαψε σημαίες ουράνιου τόξου, το σύμβολο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Αλλά δεν παραπονέθηκαν όλοι για μίσος και διακρίσεις. Η Σαμπρίνα, 45, συμμετέχουσα στην πορεία που εργάζεται στο διεθνές εμπόριο, ξεκίνησε πρόσφατα τη διαδικασία αλλαγής φύλου.

«Ακόμη και όταν ντύνομαι γυναίκα, κάτι που συμβαίνει πιο συχνά αυτές τις μέρες, δεν αντιμετωπίζω διακρίσεις», είπε στο Reuters. «Αλλά υποθέτω ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν πρόβλημα με αυτό. Ειδικά εκτός Βαρσοβίας. Στη Βαρσοβία έχουμε περισσότερο χώρο.»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα