ΑΘΗΝΑ
01:14
|
02.05.2024
Εκπρόσωποι από επτά αφρικανικές χώρες είχαν σήμερα συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ για να αναζητήσουν λύσεις για την κρίση στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκπρόσωποι από επτά αφρικανικές χώρες συγκεντρώνονται στο παλάτι Κονσταντινόφσκι στη Στρέλνα κοντά στην Αγία Πετρούπολη, όπου είχαν σήμερα συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να αναζητήσουν λύσεις για την κρίση στην Ουκρανία.

Η αφρικανική ειρηνευτική αποστολή συγκέντρωσε τον Πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα, τον Πρόεδρο των Κομορών Αζάλι Ασουμάνι, τον Πρόεδρο της Σενεγάλης Μάκι Σαλ, τον Πρόεδρο της Ζάμπιας Χακάιντε Χικιλέμα, καθώς και τον Πρωθυπουργό της Αιγύπτου Μοσταφά Μαντμπουλί και τους Φλόρεντ Ντσίμπα και Ρουχακάνα Ρουγκούντα, ειδικούς απεσταλμένους του της Δημοκρατίας του Κονγκό και της Ουγκάντα αντίστοιχα. Στις 16 Ιουνίου, η αποστολή επισκέφθηκε το Κίεβο, όπου είχε συνομιλίες με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βλαντιμίρ Ζελένσκι.

Πούτιν: Έτοιμος για εποικοδομητικό διάλογο με όσους θέλουν την ειρήνη

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι είναι «έτοιμος» για έναν «εποικοδομητικό διάλογο με όσους θέλουν την ειρήνη», κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους Αφρικανούς μεσολαβητές για την Ουκρανία, χαιρετίζοντας την «ισορροπημένη προσέγγισή τους» απέναντι στην κρίση αυτή.

«Χαιρετίζουμε μια ισορροπημένη προσέγγιση των Αφρικανών φίλων μας απέναντι στην ουκρανική κρίση», δήλωσε ο Πούτιν, κατά την έναρξη της συνάντησης.

«Είμαστε ανοιχτοί σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με όλους εκείνους που θέλουν την ειρήνη, η οποία βασίζεται στις αρχές της δικαιοσύνης και της συνεκτίμησης των νομίμων συμφερόντων των (ενδιαφερομένων) μερών], υπογράμμισε.

Οι ηγέτες από τη Νότια Αφρική, τη Σενεγάλη, την Αίγυπτο, τη Ζάμπια, την Ουγκάντα, τη Δημοκρατία του Κονγκό και τα νησιά Κομόρες συναντήθηκαν με τον Πούτιν στο κυβερνητικό Ανάκτορο Κονσταντινόφσκι του 18ου αιώνα μετά την επίσκεψή τους στο Κίεβο χθες, Παρασκευή.

Στο Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε χθες, Παρασκευή, κάθε πιθανότητα διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία καταγγέλλοντας την «εξαπάτηση» της Μόσχας μεσούσης της αντεπίθεσης των ενόπλων δυνάμεών της, μετά τη συνάντηση που είχε με την αφρικανική αντιπροσωπεία.

Όπως δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, «στη Ρωσία, σεβόμαστε πολύ τη θέση των αφρικανικών κρατών υπέρ της διατήρησης της σταθερότητας (…), υποστηρίζουμε την προσδοκία τους για μια ειρηνιστική πολιτική».

Πρόσθεσε ότι «εκτιμά» το ενδιαφέρον τους για την εξεύρεση τρόπων διευθέτησης της ουκρανικής σύγκρουσης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η συνολική ενίσχυση των δεσμών με τις χώρες της αφρικανικής ηπείρου αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής» της Ρωσίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα