ΑΘΗΝΑ
06:33
|
04.05.2024
Ο ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, έφτασε στο Ιράν το Σάββατο εν μέσω προσέγγισης μεταξύ των δύο κρατών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, έφτασε στο Ιράν το Σάββατο εν μέσω προσέγγισης μεταξύ των δύο αρχαίων εχθρών της Μέσης Ανατολής, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν τον Μάρτιο, σε μια συμφωνία με τη μεσολάβηση της Κίνας, να τερματίσουν μια διπλωματική ρήξη και να αποκαταστήσουν τις σχέσεις μετά από χρόνια εχθρότητας που έθεσε σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα, συμπεριλαμβανομένης της Υεμένης, της Συρίας και του Λίβανου.

Το Ιράν άνοιξε ξανά επίσημα την πρεσβεία του στη Σαουδική Αραβία στις 7 Ιουνίου.

Το βασίλειο διέκοψε τους δεσμούς του με το Ιράν το 2016 όταν διαδηλωτές επιτέθηκαν στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη ως αντίποινα για την εκτέλεση από το Ριάντ ενός εξέχοντος σιίτη κληρικού.

Ο Μπιν Φαρχάν πρόκειται να συναντηθεί με τον Ιρανό Πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι και τον Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

Το Ιράν προσπάθησε πρόσφατα να επιδιορθώσει τους τεταμένους δεσμούς του με πολλά αραβικά κράτη του Κόλπου.

Η προσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν έχει αφήσει το Ισραήλ σε μεγάλο βαθμό μόνο του καθώς προσπάθησε να απομονώσει το Ιράν διπλωματικά.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που ήταν η πρώτη αραβική χώρα του Κόλπου που υπέγραψε συμφωνία εξομάλυνσης με το Ισραήλ το 2020, επανέλαβαν τις επίσημες σχέσεις με το Ιράν πέρυσι.

Το Μπαχρέιν και το Μαρόκο αργότερα προσχώρησαν στα ΗΑΕ για να δημιουργήσουν δεσμούς με το Ισραήλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα