ΑΘΗΝΑ
10:03
|
02.05.2024
Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι εάν η Σουηδία εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε το Σάββατο ότι εάν η Σουηδία εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ όπως η Φινλανδία, αναφέρει το Anadolu.

Σε συνάντηση με δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο Γιασάρ Γκιουλέρ εξέφρασε την υποστήριξή του για την πολιτική «ανοιχτών θυρών» της στρατιωτικής συμμαχίας.

Στον απόηχο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Σουηδία θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ για περισσότερα από 70 χρόνια, έχει μπλοκάρει την προσπάθεια της σκανδιναβικής χώρας εκφράζοντας ανησυχίες, ειδικά για την παρουσία της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK στη Σουηδία.

Νωρίτερα, φέτος η Τουρκία επικύρωσε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά καθυστερεί αυτήν της Σουηδίας.

Όταν του ζητήθηκε να αξιολογήσει τη συμμετοχή του στη συνάντηση ως υπουργός Άμυνας για πρώτη φορά, ο Γκιουλέρ είπε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι προετοιμασίες για την επερχόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου και οι σύμμαχοι αναμένεται να ενισχύσουν την υποστήριξη στην Ουκρανία για μακροπρόθεσμα και να ενισχύσουν περαιτέρω την αποτροπή και την άμυνα.

«Εκφράσαμε για άλλη μια φορά την υποστήριξή μας για την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας», είπε ο Γκιουλέρ.

«Τονίσαμε επίσης την ανάγκη για άμεση παύση των εχθροπραξιών και την καθιέρωση εκεχειρίας για την αποτροπή περαιτέρω καταστροφής και ανθρωπιστικής τραγωδίας, και τονίσαμε τη σημασία της διπλωματίας και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το μέρος μας σε αυτά τα θέματα και στην ανθρωπιστική βοήθεια , όπως ακριβώς κάναμε μέχρι τώρα».

Ο Γκιουλέρ δήλωσε ότι στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τα Σιτάρια της Μαύρης Θάλασσας, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας για την επίλυση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, περίπου 32 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών μεταφέρθηκαν από τα ουκρανικά λιμάνια στις παγκόσμιες αγορές με σχεδόν χίλια πλοία.

Τόνισε τη σημασία της ταχείας, ασφαλούς και προγραμματισμένης συνέχισης των αποστολών σιτηρών.

Ο Γκιουλέρ τόνισε επίσης τη δεύτερη σύνοδο της συνάντησης στην έδρα του ΝΑΤΟ και συζήτησε τις προσπάθειες για ενίσχυση της αποτρεπτικής και αμυντικής στάσης της συμμαχίας στο τρέχον περιβάλλον ασφαλείας.

Είπε: «Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίσαμε ότι μετά τα γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο, η χώρα μας, η οποία έχει ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τα Βαλκάνια, ανέπτυξε γρήγορα ένα επιπλέον εφεδρικό τάγμα για να συμβάλει στην ειρήνη, την ηρεμία και τη σταθερότητα στην περιοχή. Αναφέραμε λεπτομερώς τις συνεισφορές μας στη δομή διοίκησης και δυνάμεων του ΝΑΤΟ, τις επιχειρήσεις και τις αποστολές και τις προσπάθειες στη γη, τη θάλασσα, τον αέρα και το διάστημα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ρωσία καλεί έρευνα για τους μαζικούς τάφους στη Γάζα

Τέλος οι διπλωματικές σχέσεις της Κολομβίας με το Ισραήλ

Το Ισραήλ απειλεί με αντίποινα ενάντια της Παλαιστινιακής Αρχής λόγω Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα