ΑΘΗΝΑ
03:13
|
04.05.2024
Τουλάχιστον 96 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δύο από τις πολυπληθέστερες πολιτείες της Ινδίας τις τελευταίες ημέρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 96 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δύο από τις πολυπληθέστερες πολιτείες της Ινδίας τις τελευταίες ημέρες, δήλωσαν αξιωματούχοι την Κυριακή, με περιοχές της χώρας να τυλίγονται από τον καταιγιστικό καύσωνα, μεταδίδει το Associated Press.

Οι θάνατοι συνέβησαν στη βόρεια πολιτεία Ούταρ Πραντές και στο ανατολικό Μπιχάρ, όπου οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους άνω των 60 ετών και άλλους που πάσχουν από διάφορες ασθένειες να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όλα τα θύματα στο Ούταρ Πραντές, συνολικά 54, αναφέρθηκαν στην περιοχή Μπάλια, περίπου 300 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Λάκνοου, της πρωτεύουσας της πολιτείας. Οι αρχές ανακάλυψαν ότι οι περισσότεροι από αυτούς που απεβίωσαν ήταν άνω των 60 ετών και είχαν προϋπάρχουσες παθήσεις υγείας, οι οποίες μπορεί να είχαν επιδεινωθεί από την έντονη ζέστη.

Ο Σ. Κ. Γιαντάβ, ιατρός στα Μπάλια, είπε ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες, περίπου 300 ασθενείς εισήχθησαν στο περιφερειακό νοσοκομείο για διάφορες ασθένειες που επιδεινώθηκαν από τη ζέστη.

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, οι αρχές ακύρωσαν τις αιτήσεις για άδεια ιατρικού προσωπικού στα Μπαλιά και παρείχαν επιπλέον νοσοκομειακές κλίνες στο τμήμα επειγόντων περιστατικών για να εξυπηρετηθεί η εισροή ασθενών.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι περισσότεροι από τους εισαχθέντες ασθενείς είναι ηλικίας 60 ετών και άνω, παρουσιάζοντας συμπτώματα υψηλού πυρετού, εμετού, διάρροιας, αναπνευστικών δυσκολιών και καρδιακών προβλημάτων.

Ο Ρ.Σ. Παθάκ, κάτοικος Μπαλίων που έχασε τον πατέρα του το Σάββατο, είπε ότι είδε μια αυξημένη ροή ασθενών στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου ενώ φρόντιζε τον πατέρα του.

«Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στη Μπάλια. Δεν έχω δει ποτέ ανθρώπους να πεθαίνουν εξαιτίας της ζέστης σε τόσο μεγάλους αριθμούς», είπε. «Οι άνθρωποι φοβούνται να βγουν έξω. Οι δρόμοι και οι αγορές είναι σε μεγάλο βαθμό έρημοι».

Η Μπάλια, μαζί με το κεντρικό και το ανατολικό Ούταρ Πραντές, παλεύουν επί του παρόντος με την αφόρητη ζέστη.

Την Κυριακή, η περιοχή σημείωσε μέγιστη θερμοκρασία 43 βαθμών Κελσίου, ξεπερνώντας την κανονική στάθμη κατά πέντε βαθμούς. Η σχετική υγρασία καταγράφηκε στο 25%, εντείνοντας την επίδραση της ζέστης.

Ο Ατούλ Κουμάρ Σινγκχ, ένας επιστήμονας από το Μετεωρολογικό Τμήμα της Ινδίας, ή IMD, είπε ότι οι θερμοκρασίες σε όλη την πολιτεία ήταν επί του παρόντος πάνω από τις κανονικές. Πρόσθεσε ότι «δεν αναμένεται ανακούφιση τις επόμενες 24 ώρες».

Το IMD εξέδωσε προειδοποίηση λέγοντας ότι οι συνθήκες καύσωνα θα διαρκέσουν έως τις 19 Ιουνίου σε περιοχές του Ούταρ Πραντές.

Ο υπουργός Υγείας της πολιτείας, Μπρίτζες Παθάκ, δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει έρευνα για την αιτία θανάτου «τόσων πολλών ανθρώπων» στη Μπάλια.

Στο ανατολικό Μπιχάρ, η καυτή ζέστη έχει τυλίξει το μεγαλύτερο μέρος της πολιτείας, οδηγώντας σε 42 θανάτους τις τελευταίες δύο ημέρες. Μεταξύ των θανάτων, 35 σημειώθηκαν σε δύο νοσοκομεία στην πρωτεύουσα της πολιτείας Πάτνα, όπου νοσηλεύονταν περισσότεροι από 200 ασθενείς που έπασχαν από διάρροια και έμετο.

Η Πάτνα κατέγραψε μέγιστη θερμοκρασία 44,7 βαθμών Κελσίου το Σάββατο.

Οι κύριοι καλοκαιρινοί μήνες – Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος – είναι γενικά οι πιο ζεστοί στο μεγαλύτερο μέρος της Ινδίας, πριν οι βροχές των μουσώνων φέρουν χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Όμως οι θερμοκρασίες έχουν γίνει πιο έντονες την τελευταία δεκαετία. Κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα, η χώρα αντιμετωπίζει συνήθως σοβαρές ελλείψεις νερού, με δεκάδες εκατομμύρια από τα 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους της να στερούνται τρεχούμενου νερού.

Μια μελέτη από το World Weather Attribution, μια ακαδημαϊκή ομάδα που εξετάζει την πηγή της ακραίας ζέστης, διαπίστωσε ότι ένα καταιγιστικό κύμα καύσωνα τον Απρίλιο που έπληξε μέρη της Νότιας Ασίας ήταν τουλάχιστον 30 φορές πιο πιθανό λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Τον Απρίλιο, η ζέστη προκάλεσε το θάνατο 13 ανθρώπων σε μια κυβερνητική εκδήλωση στην οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας, τη Βομβάη, και ανάγκασε ορισμένες πολιτείες να κλείσουν όλα τα σχολεία για μια εβδομάδα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Επιτάφιος Θρήνος: Η Ακολουθία και η περιφορά [live]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα