ΑΘΗΝΑ
06:09
|
02.05.2024
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκάνγκ στο Πεκίνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκάνγκ στο Πεκίνο κατά την έναρξη των διήμερων συνομιλιών με Κινέζους αξιωματούχους.

Είναι η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού διπλωμάτη στην Κίνα εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ο κύριος στόχος των συνομιλιών είναι η σταθεροποίηση μιας σχέσης που έχει γίνει εξαιρετικά τεταμένη.

Έρχεται σχεδόν πέντε μήνες μετά την αναβολή προηγούμενης επίσκεψης του Μπλίνκεν, μετά την πτήση ενός φερόμενου κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.

Ο κ. Τσιν χαιρέτησε τον κ. Μπλίνκεν την Κυριακή στο Diaoyutai State Guest House, ένα πολυτελές κτήμα που συνήθως φιλοξενεί επισκέπτες αξιωματούχους.

Οι δυο τους έδωσαν τα χέρια καθώς στέκονταν μπροστά από τις αντίστοιχες σημαίες τους και μετά κάθισαν με τις αντιπροσωπείες τους σε μεγάλα τραπέζια για να ξεκινήσουν τις συναντήσεις τους.

Ο χαιρετισμός ήταν επαγγελματικός, υπογραμμίζοντας τις ψυχρές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων τα τελευταία χρόνια.

Οι ΗΠΑ μειώνουν τις προσδοκίες για το ταξίδι και οι δύο πλευρές έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν αναμένουν κάποια σημαντική πρόοδο.

Στόχος, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι, είναι να ανοίξουν ξανά οι γραμμές επικοινωνίας υψηλού επιπέδου και να σταθεροποιηθούν οι σχέσεις που έχουν γίνει τεταμένες μετά το περιστατικό με το αερόστατο.

Η Κίνα έχει πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί αναπόσπαστο μέρος της Κίνας. Οι ΗΠΑ διατηρούν στενούς δεσμούς με τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ταϊβάν.

Υπάρχει μια πλήρης ατζέντα, συμπεριλαμβανομένων συναντήσεων με τον Τσιν Γκανγκ και τον ανώτερο κινέζο αξιωματούχο εξωτερικής πολιτικής Γουάνγκ Γι.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι εμπορικές διαμάχες για προηγμένες τεχνολογίες υπολογιστών, η επιδημία φαρμάκου φαιντανύλης στις ΗΠΑ και η κινεζική συμπεριφορά για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι όλα θέματα που αναμένουν να συζητηθούν οι Αμερικανοί.

Κινέζοι αξιωματούχοι αντέδρασαν ψύχραιμα στην επίσκεψη του κ. Μπλίνκεν, αμφισβητώντας εάν οι ΗΠΑ είναι ειλικρινείς στις προσπάθειές τους να βελτιώσουν τις σχέσεις τους.

Δεν είναι σαφές εάν θα συναντηθεί με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Ο κ. Μπλίνκεν είναι ο υψηλότερος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Κίνα από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο του 2021.

«Αν θέλουμε να βεβαιωθούμε, όπως και εμείς, ότι ο ανταγωνισμός που έχουμε με την Κίνα δεν εκτρέπεται σε σύγκρουση, το σημείο που ξεκινά κανείς είναι η επικοινωνία», είπε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους την Παρασκευή.

Αργότερα είπε ότι ελπίζει να συναντήσει τον Πρόεδρο Σι τους επόμενους μήνες.

Μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του Σι Τζινπίνγκ στο Μπαλί τον Νοέμβριο μείωσε για λίγο τους φόβους για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, αλλά μετά το περιστατικό με το αερόστατο η επικοινωνία υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο ηγετών ήταν σπάνια.

Οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών — Κινέζος υπουργός Εξωτερικών

Οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ έχουν φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από την εγκαθίδρυση διπλωματικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ την Κυριακή σε συνάντηση με τον επισκεπτόμενο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, όπως μεταδίδει το TASS.

«Σήμερα, οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Δεν είναι προς το συμφέρον των λαών της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε η Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας.

Σύμφωνα με τον Τσιν, οι πολιτικές πιέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον είναι επωφελείς για άλλες χώρες. Τόνισε ότι οι αρχές της χώρας του «ακολουθούν με συνέπεια μια συνεπή και σταθερή πολιτική» έναντι των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα λόγια του, η Κίνα επιθυμεί ειρηνική ανάπτυξη και συνεργασία σε αμοιβαία επωφελή βάση.

«Ελπίζουμε ότι η αμερικανική πλευρά θα έχει μια αντικειμενική και ορθολογική θέση απέναντι στην Κίνα», πρόσθεσε.

Ο Μπλίνκεν καλεί τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας να επισκεφθεί τις ΗΠΑ για να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε τον Κινέζο ομόλογό του να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον για να συνεχίσει τις διμερείς διαβουλεύσεις, δήλωσε την Κυριακή το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ μετά τις συνομιλίες τους στο Πεκίνο.

«Ο υπουργός κάλεσε τον Σύμβουλο Εξωτερικών και τον Υπουργό Εξωτερικών Κιν στην Ουάσιγκτον για να συνεχίσουν τις συζητήσεις και συμφώνησαν να προγραμματίσουν μια αμοιβαία επίσκεψη σε αμοιβαία κατάλληλη στιγμή», ανέφερε.

Σύμφωνα με το France Presse, ο Κινέζος υπουργός αποδέχτηκε την πρόσκληση.

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ περιέγραψε τις συνομιλίες της Κυριακής ως «ειλικρινείς, ουσιαστικές και εποικοδομητικές». «Ο Γραμματέας τόνισε τη σημασία της διπλωματίας και της διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας σε όλο το φάσμα των θεμάτων για να μειωθεί ο κίνδυνος εσφαλμένης αντίληψης και εσφαλμένων υπολογισμών», ανέφερε. «Ο Γραμματέας έθεσε μια σειρά από ζητήματα που προκαλούν ανησυχία, καθώς και ευκαιρίες για διερεύνηση της συνεργασίας σε κοινά διακρατικά ζητήματα με τη ΛΔΚ όπου τα συμφέροντά μας ευθυγραμμίζονται».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα