ΑΘΗΝΑ
19:31
|
02.05.2024
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός διάρκειας 72 ωρών υπεγράφη μεταξύ του σουδανικού στρατού και της παραστρατιωτικής ομάδας Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός διάρκειας 72 ωρών υπεγράφη μεταξύ του σουδανικού στρατού και της παραστρατιωτικής ομάδας Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας το Σάββατο, μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ στις 6 το πρωί τοπική ώρα την Κυριακή, ανέφερε σε κοινή δήλωση με τις ΗΠΑ.

Τα μέρη θα αποφύγουν τη χρήση πολεμικών αεροπλάνων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, πυρά πυροβολικού και οποιασδήποτε δραστηριότητας στρατιωτικού εφοδιασμού κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός και θα διευκολύνουν τις προσπάθειες ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το Σουδάν έχει καταστραφεί από τις μάχες μεταξύ του στρατού και των RSF από τον Απρίλιο. Σχεδόν 1.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες τραυματίστηκαν στη βία, σύμφωνα με τοπικούς γιατρούς.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) εκτιμά ότι περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω της τρέχουσας σύγκρουσης.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η κλιμάκωση των επιθέσεων στο Νταρφούρ μπορεί να ισοδυναμεί με «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Τους τελευταίους μήνες είχε υποδαυλιστεί μια διαφωνία μεταξύ του στρατού και του RSF σχετικά με την ενσωμάτωση της παραστρατιωτικής ομάδας στις ένοπλες δυνάμεις – βασικός όρος της μεταβατικής συμφωνίας του Σουδάν με τις πολιτικές ομάδες.

Το Σουδάν είναι χωρίς λειτουργική κυβέρνηση από το φθινόπωρο του 2021, όταν ο στρατός απέλυσε τη μεταβατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντάλα Χάμντοκ και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σε μια κίνηση που αποδοκιμάστηκε από τις πολιτικές δυνάμεις ως «πραξικόπημα».

Η μεταβατική περίοδος, η οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2019 μετά την ανατροπή του προέδρου Ομάρ αλ-Μπασίρ, είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί με εκλογές στις αρχές του 2024.

Το Κατάρ και η Αίγυπτος στέλνουν ανθρωπιστική βοήθεια

Το Κατάρ και η Αίγυπτος έστειλαν ανθρωπιστική βοήθεια στο Σουδάν, σύμφωνα με δημοσιεύματα ΜΜΕ το Σάββατο, αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.

Ένα αεροπλάνο φορτωμένο με τρόφιμα εστάλη σε όσους επλήγησαν από τη σύγκρουση σε συνεργασία με το Ταμείο Ανάπτυξης του Κατάρ, σύμφωνα με το Ειδησεογραφικό Πρακτορείο του Κατάρ, που επικαλείται το Φιλανθρωπικό Πρακτορείο του Κατάρ.

Η βοήθεια συνίστατο σε βασικές προμήθειες τροφίμων και 35 τόνους επισιτιστικής βοήθειας που διανεμήθηκαν σε όσους είχαν ανάγκη.

Επίσης, ένα αιγυπτιακό πλοίο εφοδιασμού φορτωμένο με εκατοντάδες τόνους υλικών βοήθειας έφτασε στο Σουδάν, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αιγυπτιακός στρατός.

Η βοήθεια παρασχέθηκε από το αιγυπτιακό Υπουργείο Άμυνας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την Αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνο και τον Αιγυπτιακό Ζακάτ και Φιλανθρωπικό Οίκο, ανέφερε.

Πολλές αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και του Κατάρ, είχαν στείλει στο παρελθόν βοήθεια στο Σουδάν που πλήττεται από συγκρούσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιρανικές αντιδράσεις για ρεπορτάζ του BBC με αφορμή το φόνο έφηβης διαδηλώτριας

Βούλα: Μια νεκρή και ένας τραυματίας από παράσυρση με μηχανή

Ένα νέο προηγούμενο: Για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν

Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά ως το Μ. Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα