ΑΘΗΝΑ
10:40
|
01.05.2024
Συγγνώμη από τους Βρετανούς ζήτησε ο υπουργός Στέγασης, Μάικλ Γκόουβ, χαρακτηρίζοντας το βίντεο «φρικτό».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συγγνώμη ζήτησε από τη βρετανική κοινή γνώμη ο υπουργός Στέγασης του Ηνωμένου Βασιλείου, Μάικλ Γκόουβ, για το πρώτο βίντεο-ντοκουμέντο από το Partygate, στο οποίο στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος, στενοί συνεργάτες του Μπόρις Τζόνσον, διασκεδάζουν, χορεύουν και χλευάζουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, ενώ όλοι… οι άλλοι είναι σε λοκντάουν.

Το βίντεο είναι «φρικτό», είπε ο Γκόουβ στο BBC, «δεν υπάρχει καμία γραμμή υπεράσπισης» και είναι λογικό που «έχει εξοργίσει τους πολίτες», πρόσθεσε.

Το βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα η εφημερίδα Mirror. Προηγήθηκε η απόφαση κοινοβουλευτικής επιτροπής, σύμφωνα με την οποία ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε ηθελημένα παραπλανήσει τους βουλευτές για τα πάρτι στη διάρκεια της καραντίνας που παραβίαζαν τα μέτρα και γίνονταν στο γραφείο του.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι είναι «ενήμερη» για την ύπαρξη του βίντεο και θα το «λάβει υπόψη της».

Το βίντεο διάρκειας 45 δευτερολέπτων δείχνει κόσμο να διασκεδάζει τον Δεκέμβριο του 2020 όταν οι Βρετανοί πολίτες απαγορευόταν να συναθροίζονται σε εσωτερικούς χώρους προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου COVID-19.

Στο βίντεο εμφανίζεται κόσμος να χορεύει και να πίνει αλκοόλ, ενώ ακούγονται και χλευαστικά σχόλια για τα μέτρα του κορονοϊού. Το πάρτι έγινε στα κεντρικά γραφεία του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας με διοργανωτές την ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας των Τόρις προς τιμή του Σον Μπέιλι, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν υποψήφιος για τη δημαρχία του Λονδίνου. Ο Μπέιλι δεν φαίνεται στο βίντεο των 45 δευτερολέπτων και έχει ήδη απολογηθεί για τη συμμετοχή σε αυτό. Ο Μπεν Μάλετ, πρώην στενός συνεργάτης του Τζόνσον και τιμηθείς πέρυσι με το βραβείο OBE, φαίνεται στο επίμαχο απόσπασμα να συνομιλεί με καλεσμένους.  

Ο Βρετανός υπουργός Στέγασης, Μάικλ Γκόουβ, άσκησε δριμεία κριτική αλλά ζήτησε να μην αφαιρεθούν οι τιμητικοί τίτλοι από τα δύο πρώην στελέχη της κυβέρνησης Τζόνσον. Το Συντηρητικό Κόμμα έχει λάβει πειθαρχικά μέτρα εναντίον τεσσάρων στελεχών του που ήταν σε αυτό το πάρτι αλλά δεν τα έχει κατονομάσει.

Η έρευνα της βρετανικής αστυνομίας για το σκάνδαλο Partygate ξεκίνησε το περασμένο έτος και ακόμα δεν έχει επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο.

«Οι Τόρις πιστεύουν ότι είναι υπεράνω των κανόνων που ισχύουν για όλους τους άλλους», σχολίασε η αντιπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, Άντζελα Ράινερ.

Το Partygate έχει πλήξει τη δημοφηλία του κυβερνώντος κόμματος. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί, οι οποίοι βρίσκονται στην εξουσία από το 2010, υπολείπονται σε ποσοστό των Εργατικών κατά περίπου 20%. Οι επόμενες εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν ως τα τέλη του 2024.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα