ΑΘΗΝΑ
15:08
|
28.04.2024
Ο Τζόνσον κατηγορείται πως παραπλάνησε επανειλημμένα το Κοινοβούλιο σχετικά με το πάρτι που διοργάνωσε εν μέσω καραντίνας στη Ντάουνινγκ Στριτ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ένα ιδιαιτέρως σκληρό πόρισμα σε βάρος του Μπόρις Τζόνσον κατέληξε σήμερα μια επιτροπή του κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία συμπέρανε πως ο πρώην πρωθυπουργός είπε επανειλημμένα και εσκεμμένα ψέματα στη Βουλή των Κοινοτήτων για παραβίαση των κανόνων της καραντίνας. Η επιτροπή συνέστησε την σκληρότερη δυνατή τιμωρία.

Το πόρισμα έκτασης 30.000 λέξεων περιγράφει πώς ο Τζόνσον παραπλάνησε επανειλημμένα και σκόπιμα το Κοινοβούλιο σχετικά με το πάρτι που διοργάνωσε στην Ντάουνινγκ Στριτ, ενόσω η χώρα βρισκόταν σε λοκντάουν για την covid-19.

Ex-UK PM: I've been forced out over Partygate report
All Sue Gray's Partygate report images as Boris Johnson, Rishi Sunak and  Simon Case photographed at No 10 parties - Chronicle Live

Υπενθυμίζεται ότι μηνύματα που διέρρευσαν τον Μάρτιο αποκαλύπτουν πως ο τότε υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Ματ Χάνκοκ, ήθελε να «φοβίσει τoυς πάντες [τόσο, ώστε να τα “κάνουν” στα] παντελόνια τους» (“frighten the pants off everyone”) για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τα μέτρα.

Σύμφωνα με το πόρισμα, οι αρνήσεις του πρώην πρωθυπουργού σχετικά με το λεγόμενο σκάνδαλο “partygate” «ήταν τόσο ανειλικρινείς που αποτελούσαν εσκεμμένες προσπάθειες παραπλάνησης της επιτροπής». Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι δεν υπάρχει προηγούμενο για έναν πρωθυπουργό να έχει παραπλανήσει εσκεμμένα τη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Παραπλάνησε τη Βουλή για ένα θέμα ύψιστης σημασίας για το κοινό και το έκανε επανειλημμένα», αναφέρεται.

Η επιτροπή πίσω από το πόρισμα, που αποτελείται κυρίως από βουλευτές του ίδιου του Συντηρητικού κόμματος του Τζόνσον, πρότεινε ότι, εάν ήταν ακόμη μέλος του κοινοβουλίου, θα έπρεπε να παυθεί για 90 ημέρες. Μια τέτοια ποινή θα ήταν επίσης άνευ προηγουμένου και πολύ πάνω από το όριο των συνήθως δέκα ημερών που απαιτείται για την πυροδότηση ενδιάμεσων εκλογών. Η υποθετική επιβολή μιας τέτοιας ποινής θα μπορούσε να είχε οδηγήσει στην απομάκρυνσή του από το Κοινοβούλιο, εάν έχανε αυτές τις εκλογές.

Ωστόσο, ο Τζόνσον παραιτήθηκε από το κοινοβούλιο ήδη από την περασμένη βδομάδα.

Οι νομοθέτες σχεδιάζουν να συζητήσουν αυτές τις πιθανές κυρώσεις τη Δευτέρα και να τις ψηφίσουν λίγο αργότερα. Το πόρισμα αναφέρει επίσης ότι η κριτική του Τζόνσον στην επιτροπή που τον ερευνούσε ήταν εξίσου περιφρονητική. Ήταν «συνένοχος στην εκστρατεία κατάχρησης και απόπειρας εκφοβισμού της Επιτροπής», αναφέρεται.

Εκτός από την προτεινόμενη παύση του – η οποία έχει μάλλον μικρή σημασία, καθώς ο «Μπόζο» έχει ήδη παραιτηθεί – το πόρισμα συνιστά επίσης ο πρώην πρωθυπουργός να μην έχει άδεια πρόσβασης στο συγκρότημα του Γουέστμινστερ, το εκτενές συγκρότημα κυβερνητικών κτιρίων που περιλαμβάνει το Κοινοβούλιο. Μια τέτοια άδεια χορηγείται συνήθως σε πρώην βουλευτές.

Όταν ο Τζόνσον παραιτήθηκε από μέλος του Κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα, προλαμβάνοντας τα πορίσματα της έκθεσης, κατέκρινε την επιτροπή που τον ερευνούσε ως δικαστήριο-παρωδία (“Kangaroo Court”) και ως «κυνήγι μαγισσών».

Το πόρισμα ανέφερε ότι αυτές οι επικρίσεις ισοδυναμούσαν με «επίθεση στους δημοκρατικούς μας θεσμούς».

Ωστόσο, ο Τζόνσον επέμεινε σε αυτή την κριτική και σήμερα, αποκαλώντας το πόρισμα «ψέμα και παρωδία». Το χαρακτήρισε την «τελική ρίψη μαχαιριού σε μια παρατεταμένη πολιτική δολοφονία».

Αυτό το πόρισμα θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της πολιτικής καριέρας του Τζόνσον. Ωστόσο, υπάρχει και η εκτίμηση πως ο πρώην πρωθυπουργός θα μπορούσε ακόμα και όντας αποκλεισμένος από το κοινοβούλιο να συνεχίσει να συνεχίσει να ασκεί σημαντική επιρροή στην πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου τα επόμενα χρόνια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

ΜέΡΑ25 για έφοδο ΕΛ.ΑΣ σε σπίτι φοιτήτριας: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα