Για πρώτη φορά μετά από διάστημα πέντε ετών ένας υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών μεταβαίνει στην Κίνα. Ο Άντονι Μπλίνκεν αφίχθη χθες Κυριακή 18/6 στο Πεκίνο σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντάσεις στις σινοαμερικανικές σχέσεις.
Οι προσδοκίες δεν είναι πολλές, όλοι κρατούν μικρό καλάθι. Ο ίδιος ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έχει δηλώσει πως σκοπός του ταξιδιού είναι αποκλειστικά η εγκαθίδρυση «ανοικτής και ισχυρής» επικοινωνίας. Μην ξεχνάμε πως πρόκειται για τη διήμερη επίσκεψη, η οποία είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Φεβρουάριο. Και αναβλήθηκε γιατί τότε η Ουάσινγκτον κατηγόρησε το Πεκίνο για «κατασκοπεία» με μετεωρολογικά μπαλόνια.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες του Τζο Μπάιντεν, οι οποίες έφτασαν ένα βήμα πριν από τη στάση πληρωμών στις αρχές του μήνα, ξαφνικά θυμήθηκαν την Κίνα και την ανάγκη για περισσότερη συνεργασία. Δεν είναι τυχαίο ότι τον δρόμο για το ταξίδι του Μπλίνκεν στην Κίνα άνοιξαν… δύο δισεκατομμυριούχοι τεχνολογικών κολοσσών: οι Μπιλ Γκέιτς και Ίλον Μασκ. Μάλιστα, ο συνιδρυτής της Microsoft και του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates συναντήθηκε με τον πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζιπίνγκ.
Αλλά και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν φέρεται να έχει πρόσφατα δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θέλουν να συνεργαστούν με την Κίνα για επείγουσες παγκόσμιες προκλήσεις κατά τη διάρκεια μιας κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης με Αμερικανούς επιχειρηματίες στις αρχές Ιουνίου, όπως ανέφερε δημοσίευμα του CNN. Η Κίνα και ΗΠΑ θα πρέπει να προσπαθήσουν να προωθήσουν την υγιή και σταθερή ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, ενισχύοντας περισσότερη σταθερότητα στην παγκόσμια οικονομία, είπε την περασμένη Πέμπτη εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας (MOFCOM).
Το «αγκάθι» όμως στις σινοαμερικανικές σχέσεις βρίσκεται στα Στενά της Ταϊβάν και στις αίθουσες σύνταξης των συστημικών αμερικανικών ΜΜΕ που εδώ και καιρό φτιάχνουν κλίμα για το πότε θα εισβάλλει η Κίνα στην Ταϊβάν.
Άρα πόσο ευπρόσδεκτος θα είναι ο κ. Μπλίνκεν στο Πεκίνο;