ΑΘΗΝΑ
11:04
|
18.05.2024
15χρονος ανάμεσα στα θύματα. Τουλάχιστον 45 οι τραυματίες, ανάμεσά τους και δημοσιογράφοι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τέσσερις Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 45 ακόμα τραυματίστηκαν από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων που εισέβαλαν νωρίς σήμερα το πρωί στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά, ενώ εκτόξευσαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και τοξικά αέρια, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Όπως ανακοίνωσε το Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ο ένας από τους νεκρούς είναι ο μόλις 15 ετών Άχμεντ Σακρ, ενώ τα άλλα δύο θύματα είναι ο 19χρονος Κασάμ Σαρίγια και ο 21χρονος Κάλεντ Νταρβίς και ο 29χρονος Κασάμ Αμπού Σιρίγια.

Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών μέσων, 10 από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις δεν δίστασαν, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, να ανοίξουν πυρ και εναντίον δημοσιογράφων και ιατρικού προσωπικού έξω από το νοσοκομείο Ibn Sina.

Σε ρεπορτάζ του Al Jazeera αναφέρεται ότι ομάδα Παλαιστινίων δημοσιογράφων ανέφερε ότι περικυκλώθηκε από ισραηλινές δυνάμεις. Ο δημοσιογράφος Μοχάμεντ Ακίκ, ανέφερε σε φωτητικό του μήνυμα προς συναδέλφους του ότι αυτός και μια ομάδα άλλων Παλαιστινίων δεν μπόρεσαν να τραπούν σε φυγή καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν πραγματικά πυρά προς την κατεύθυνση τους. «Είμαστε περικυκλωμένοι πίσω από ένα νοσοκομείο μαζί με ένα ασθενοφόρο, ανάμεσα σε σποραδικά πυρά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα σύμφωνα με τοπικά μέσα, ο Χαζέμ Νάσερ, κάμεραμαν του τηλεοπτικού σταθμού Al-Ghad, τραυματίστηκε από πυρά ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών, όταν περικυκλώθηκε το ασθενοφόρο πίσω από το οποίο είχε καλυφθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ibn Sina, όπου παραμένει σε κατάσταση που κρίνεται από «μέτρια έως επικίνδυνη».

Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του επιβεβαίωσε ότι επτά στρατιώτες του τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επιδρομής, που όπως υποστηρίζει έγινε για τη σύλληψη δύο καταζητούμενων Παλαιστινίων που βρίσκονταν στον προσφυγικό καταυλισμό. Ο τραυματισμός τους συνέβη όταν θωρακισμένο όχημα χτυπήθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό.

Σε μία από τις σπάνιες φορές που ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί εναέρια μέσα στις επιθέσεις του στη Δυτική Όχθη, βίντεο που επαληθεύτηκε από το πρακτορείο Sanad δείχνει ένα ισραηλινό ελικόπτερο να εκτοξεύει πύραυλο εναντίον του στρατοπέδου και ένα αεροσκάφος παρακολούθησης να αιωρείται από πάνω.

Καταδικάζει η Ισλαμική Τζιχάντ

Η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ) καταδίκασε σε ανακοίνωσή της την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στην Τζενίν.

«Δηλώνουμε ότι αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα, κατά το οποίο πέθαναν οι μάρτυρες και δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, δεν θα σταματήσει την αντίστασή μας στη Δυτική Όχθη.

«Χαιρετίζουμε τους μαχητές της ελευθερίας του τάγματος της Τζενίν και επιβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τον αγώνα. Οι απειλές του εχθρού δεν θα μας φοβίσουν και δεν θα αποθαρρύνουν τις Ταξιαρχίες Al-Quds από το να εκτελέσουν το καθήκον τους», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Ισλαμική Τζιχάντ κάλεσε επίσης σε μαζική διαδήλωση στη Γάζα για την καταδίκη της ισραηλινής επιθετικότητας και της ισραηλινής επιχείρησης στη Τζενίν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αυτοκτόνησε ο πληροφοριοδότης της Boeing σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα

Νέες πλημμύρες προκαλούν χάος στο Αφγανιστάν: Νεκροί και καταστροφές

Μέξικο: Νεκρός υποψήφιος δήμαρχος και άλλοι 5 σε προεκλογική εκδήλωση

Χεζμπολάχ: Αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων στην σύγκρουση με Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα