ΑΘΗΝΑ
01:42
|
18.05.2024
Έρευνα του BBC διαπιστώνει ότι περίπου δύο εκατομμύρια ασθενείς κάνουν μακρά χρήση αντικαταθλιπτικών χωρίς καμία απόδειξη για την αποτελεσματικότητά τους. Απλός εθισμός!
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα έρευνα του BBC επιβεβαιώνει πως τα αντικαταθλιπτικά είναι ένα φαρμακευτικό φαινόμενο, το οποίο έχει εξελιχθεί σε ποπ κουλτούρα και αγγίζει επί της ουσίας τα όρια του εθισμού. Ειδικότερα, η έρευνα του βρετανικού ειδησεογραφικού ομίλου διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των ασθενών που λαμβάνει αντικαταθλιπτικά στην Αγγλία – περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι – συνεχίζει να τα παίρνει για διάστημα πέντε και πλέον ετών. Αυτό συμβαίνει χωρίς να υπάρχει ουδεμία ένδειξη για την αποτελεσματικότητα των εν λόγω φαρμάκων από τη μακρά χρήση τους.

Γιατρός, επικεφαλής κρατικής κλινικής απεξάρτησης και σταδιακής διακοπής από αντικαταθλιπτικά φάρμακα, δήλωσε στο BBC ότι τα συμπτώματα στέρησης είναι σχεδόν παρόμοια με αυτά των ναρκωτικών. Διευκρίνισε ότι οι οδηγίες του βρετανικού υπουργείου Υγείας πάνω στο εν λόγω ζήτημα επικαιροποιήθηκαν το 2019 χωρίς πραγματικό αντίκρισμα.

Σήμερα περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στην Αγγλία λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά – τα οποία συνταγογραφούνται για την κατάθλιψη, το άγχος και την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και άλλες διαταραχές. Αριθμός αυξημένος κατά ένα εκατομμύριο σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια, όπως δείχνουν τα στοιχεία συνταγογράφησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Βρετανίας.

Τα νέα στοιχεία για τη μακροχρόνια χρήση – για την περίοδο 2018-2022 – δόθηκαν στο BBC Panorama από το NHS, μετά από αίτημα βάσει του νόμου για την Ελευθερία της Πληροφόρησης. Τα δεδομένα δίνουν μια συνολική εικόνα, αλλά δεν αντικατοπτρίζουν τις περιστάσεις μεμονωμένων ασθενών, ορισμένοι από τους οποίους θα μπορούσαν να λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά μακροχρόνια για καλό λόγο.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι μια γνωστή και κορυφαία εταιρεία φαρμάκων προσπάθησε πριν από 27 χρόνια να αποκρύψει τις πιθανές συνέπειες στέρησης που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα δικό της αντικαταθλιπτικό φάρμακο.

«Σε όλη τη μακρόχρονη καριέρα μου, έχω δει ανθρώπους να επωφελούνται από τα αντικαταθλιπτικά», δήλωσε η καθηγήτρια Γουέντι Μπερν, πρώην πρόεδρος του Βασιλικής Λέσχης Ψυχιάτρων. «Τους έχω δει να αλλάζουν πραγματικά και προς το καλύτερο», πρόσθεσε αλλά σημείωσε «οι ασθενείς τείνουν να μένουν στα αντικαταθλιπτικά για περισσότερα χρόνια και δεν έχουμε πραγματικά μακροπρόθεσμες μελέτες που να υποστηρίζουν τα οφέλη τους».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

Κατεδάφισαν στο Κίεβο ναό της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας

Στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ η ορφανή αρκουδίτσα Μάρθα

Θύμα της ιλαράς μικρό παιδί στον Καναδά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα