ΑΘΗΝΑ
12:40
|
27.04.2024
Περίπου είκοσι πολιτικοί αντίπαλοι έχουν φυλακιστεί στην Τυνησία με εντολή του προέδρου Κάις Σαΐντ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες υποστηρικτές του κύριου συνασπισμού της αντιπολίτευσης της Τυνησίας συγκεντρώθηκαν για να απαιτήσουν την απελευθέρωση των 20 αντιπάλων που φυλακίστηκαν με εντολή του προέδρου της χώρας, Κάις Σαΐντ.

Εν μέσω ισχυρών δυνάμεων ασφαλείας, ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός με το όνομα Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας διοργάνωσε αγρυπνία την Κυριακή 18/6 μπροστά από το δημοτικό θέατρο στο κέντρο της πρωτεύουσας, Τύνιδα.

Έως και 300 διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους έφεραν φωτογραφίες ανθρώπων που αποκαλούσαν «πολιτικούς κρατούμενους», συγκεντρώθηκαν για να υπερασπιστούν τους πρώην υπουργούς, τις προσωπικότητες των επιχειρήσεων και του Τύπου, αλλά και άλλους που κρατούνται από τον Φεβρουάριο.

Οι διαδηλωτές φώναξαν επίσης συνθήματα κατηγορώντας τον Σαΐντ για τυραννία και δολιοφθορά στη χώρα και την οικονομία, και αμφισβήτησαν την εκστρατεία συλλήψεων και δικών μεταξύ της αντιπολίτευσης.

«Ελευθερία! Ελευθερία!» φώναζαν οι διαδηλωτές, καθώς ζήτησαν εκλογές πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία του Οκτωβρίου 2024.

Τον Μάρτιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα, κατήγγειλε την «αυταρχική παρέκκλιση» του Σαΐντ, ο οποίος λέει ότι οι συλληφθέντες ήταν «τρομοκράτες» που συμμετείχαν σε «συνωμοσία κατά της κρατικής ασφάλειας».

Η Τυνησία ήταν η μόνη δημοκρατία που προέκυψε από τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης στην περιοχή πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά ο Σαΐντ τον Ιούλιο του 2021 ανέστειλε και στη συνέχεια διέλυσε το Κοινοβούλιο ως μέρος μιας αρπαγής εξουσίας που του επιτρέπει να κυβερνά με διάταγμα.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο Ρασίντ Γκανουσί, επικεφαλής του ισλαμιστικού κόμματος Ενάντα, το οποίο ήταν το μεγαλύτερο στο κοινοβούλιο πριν πάρει τον έλεγχο ο Σαΐντ.

«Φυλακίζονται επειδή άσκησαν το νόμιμο δικαίωμά τους να διαφωνούν», είπε στους διαδηλωτές ο Αχμάντ Νατζίμπ Σάμπι, επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας.

Την Παρασκευή, αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής ανέκριναν τον Γκανουσί για τρεις ώρες στο πλαίσιο έρευνας με κατηγορίες για «συνωμοσία κατά της κρατικής ασφάλειας».

Ο Αμπντούλ Λατίφ αλ-Μακί, πρώην υπουργός Υγείας, είπε ότι οι αρχές έχουν συλλάβει στελέχη της αντιπολίτευσης με στόχο «να τους ρίξουν στις φυλακές και να φιμώσουν τις φωνές τους που απορρίπτουν την τυραννία».

«Το Μέτωπο Σωτηρίας θα συνεχίσει τις κινήσεις του για να αντισταθεί στην εξουσία του πραξικοπήματος και να του ασκήσει πίεση για την απελευθέρωση των κρατουμένων», είπε ο Αλ-Μακί.

Ο Αλ-Μακί καταδίκασε τη συνεχή «συστηματική στόχευση αντιπάλων μέσω πολιτικών διώξεων που δεν βασίζονται σε κανένα στοιχείο ενοχής».

Είπε επίσης ότι ο Σαΐντ πέτυχε μόνο μετά τα έκτακτα μέτρα που επιβλήθηκαν πριν από περίπου δύο χρόνια να καταστείλει την αντιπολίτευση, να χτυπήσει την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος, να σαμποτάρει τη δημοκρατία και να εγκαθιδρύσει την τυραννία και την αδικία.

Να σημειωθεί ότι από τις 13 Ιουνίου, τρεις ηγέτες του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ενάντια της Τυνησίας πραγματοποιούν απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κράτησή τους και την αφαίρεση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυρά της αντιπολίτευσης για περίεργη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Πυρά κατά της πρύτανη του Κολούμπια για την καταστολή φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών

Αγώνες για τους εκτελεσθέντες της Καισαριανής: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα