ΑΘΗΝΑ
13:55
|
27.04.2024
«Μπάζει» νερά η εκδοχή του Λιμενικού για τη βύθιση του σκάφους. Κανένα σχόλιο ακόμα από το Λιμενικό στο BBC για την αποκάλυψή του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν διασωθέντων από το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου συνεχίζονται με τις ελπίδες να έχουν ουσιαστικά μηδενιστεί. Οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από τη βύθιση του υπερφορτωμένου με μετανάστες και πρόσφυγες αλιευτικού σκάφους είναι 78. Οι εννέα συλληφθέντες, οι οποίοι βαρύνονται για αδικήματα, όπως: παράνομη είσοδος στη χώρα, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, εγκληματική οργάνωση, πρόκληση ναυαγίου, ανθρωποκτονία από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο, θα οδηγηθούν σήμερα Δευτέρα 19/6 ενώπιον του ανακριτή και του εισαγγελέα για να απολογηθούν. Οι δικηγόροι τους δήλωσαν ότι ουδείς εκ των εννέα συλληφθέντων έχει ομολογήσει.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βυθίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά το μοιραίο αλιευτικό σκάφος παραμένουν συγκεχυμένες. Τα δημοσιεύματα που αμφισβητούν την εκδοχή και τη σειρά των γεγονότων από πλευράς ελληνικών Αρχών πληθαίνουν. Μία τέτοια αποκάλυψη έγινε από το βρετανικό BBC και το Λιμενικό Σώμα δεν έχει ακόμα προβεί σε διάψευση ή επιβεβαίωση του δημοσιεύματος.

Το BBC υποστηρίζει ότι η ανάλυση στοιχείων από την κίνηση των παραπλεόντων σκαφών και πλοίων κοντά στην περιοχή του ναυαγίου δείχνει ότι το υπερφορτωμένο αλιευτικό σκάφος ήταν καθηλωμένο στο ίδιο σημείο για επτά ώρες πριν ανατραπεί και βυθιστεί. «Το Λιμενικό ακόμα ισχυρίζεται ότι κατά τη διάρκεια αυτών των επτά ωρών το σκάφος έπλεε με κατεύθυνση προς την Ιταλία και ότι δεν χρειαζόταν να επέμβει», γράφει το βρετανικό δημοσίευμα. «Οι ελληνικές Αρχές δεν έχουν ακόμη απαντήσει στα ευρήματα του ρεπορτάζ του BBC», συμπληρώνει.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος εκτιμά ότι οι αγνοούμενοι ναυαγοί ανέρχονται σε 500, απηύθυνε έκκληση για τη διενέργεια έρευνας για τον τρόπο διαχείρισης της τραγωδίας από τις ελληνικές Αρχές. Υποστηρίζει ότι το ελληνικό Λιμενικό όφειλε να επέμβει νωρίτερα. Το BBC αναφέρει ότι οι Έλληνες αξιωματούχοι εμμένουν στην εκδοχή ότι οι επιβαίνοντες στο αλιευτικό δεν βρίσκονταν σε κίνδυνο μέχρι τη στιγμή της ανατροπής και της βύθισής του.

Το BBC υποστηρίζει ότι απέκτησε μια ηλεκτρονική κινούμενη εικόνα των δεδομένων εντοπισμού που παρείχε η MarineTraffic (πλατφόρμα θαλάσσιων αναλύσεων και παρακολούθησης της κίνησης της ναυσιπλοΐας), και σημειώνει πως τα δεδομένα «δείχνουν πολύωρη δραστηριότητα επικεντρωμένη σε μια μικρή, συγκεκριμένη περιοχή όπου αργότερα βυθίστηκε το σκάφος των μεταναστών/προσφύγων, θέτοντας σε αμφιβολία τον επίσημο ισχυρισμό ότι δεν είχε προβλήματα με την πλοήγησή του». Το αλιευτικό σκάφος δεν διέθετε συσκευή εντοπισμού, επομένως δεν φαινόταν στον χάρτη. Κάτι που ισχύει για τα σκάφη του Λιμενικού και του Στρατού, τα οποία δεν χρειάζεται να κοινοποιούν την τοποθεσία τους.

Το χρονοδιάγραμμα των υπό αμφισβήτηση γεγονότων  

  • Η Frontex, η συνοριακή δύναμη της Ε.Ε., ισχυρίζεται ότι εντόπισε για πρώτη φορά το σκάφος γύρω στις 08:00 (ώρα Ελλάδας) την Τρίτη και ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές.
  • Το Alarm Phone, μια τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης για μετανάστες/πρόσφυγες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη θάλασσα, δήλωσε ότι έλαβε κλήση στις 12:17, η οποία ειδοποιούσε ότι το σκάφος βρισκόταν σε κίνδυνο. Το BBC αναφέρει ότι χρησιμοποίησε βίντεο και φωτογραφίες που έχουν επικυρωθεί από το BBC Verify, καθώς και δικαστικά αρχεία και ημερολόγια αποστολής, για να αναλύσει την κίνηση των πλοίων στην περιοχή.
  • Το κινούμενο σχέδιο του Marine Traffic δείχνει ένα πλοίο που ονομάζεται Lucky Sailor να στρίβει απότομα βόρεια στις 15:00. Ο ιδιοκτήτης του Lucky Sailor έδωσε στο βρετανικό μέσο ενημέρωσης το ημερολόγιό του και επιβεβαίωσε ότι είχε ζητηθεί από την ακτοφυλακή να πλησιάσει το σκάφος των μεταναστών και να δώσει τροφή και νερό. Περίπου μισή ώρα αργότερα στις 15:35, το ελικόπτερο της ακτοφυλακής βρήκε το σκάφος. Οι αρχές συνέχισαν να ισχυρίζονται ότι ήταν σε σταθερή πορεία εκείνη τη στιγμή.
  • Αλλά δυόμισι ώρες αργότερα, γύρω στις 18:00, ένα άλλο σκάφος, το Faithful Warrior, πέρασε από την ίδια περιοχή και έδωσε επίσης προμήθειες στο σκάφος. Προέκυψε βίντεο – φέρεται να τραβήχτηκε από το Faithful Warrior – στο οποίο φαίνονται προμήθειες να παραδίδονται στο πλοίο μέσω ενός σχοινιού στο νερό. Δεν φαίνονται άλλα πλοία. Το BBC Verify το έλεγξε και διαπίστωσε ότι το σκάφος – το οποίο δεν κινείται στο βίντεο – ταίριαζε με το σχήμα του μοιραίου πλοίου και οι καιρικές συνθήκες ήταν αντίστοιχες με αυτές που αναφέρθηκαν. Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς γυρίστηκε αυτό το βίντεο.
  • Από τις 19:40 έως τις 22:40, οι Έλληνες αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν αρχικά ότι το σκάφος κρατούσε «σταθερή πορεία και ταχύτητα». Στην αρχική του δήλωση ανέφεραν ότι παρατηρούσαν από διακριτική απόσταση, αλλά μια κοντινή εικόνα που δημοσίευσαν αργότερα οι ίδιοι – από το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα – υποδηλώνει ότι το σκάφος δεν κινείται. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε αργότερα ότι η ακτοφυλακή προσπάθησε να επιβιβαστεί στο σκάφος για να εκτιμήσει τον κίνδυνο, αλλά οι επιβαίνοντες αφαίρεσαν ένα σχοινί που ήταν δεμένο και δεν ήθελαν βοήθεια.
  • Όλη η ναυτιλιακή δραστηριότητα των τελευταίων επτά ωρών επικεντρώθηκε γύρω από ένα συγκεκριμένο σημείο, υποδηλώνοντας ότι το σκάφος δεν είχε σχεδόν καθόλου μετακινηθεί. Η κλίμακα του κινούμενου χάρτη υποδηλώνει ότι ταξίδεψε λιγότερο από μερικά ναυτικά μίλια, κάτι που μπορεί να αναμένεται από ένα σκάφος που χτυπήθηκε από τον άνεμο και τα κύματα στο βαθύτερο μέρος της Μεσογείου. Οι ενέργειες των ανθρώπων που βρίσκονταν σε κίνδυνο θα συνέβαλαν επίσης σε οποιαδήποτε κίνηση. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, οι Έλληνες αξιωματούχοι επέμειναν ότι δεν αντιμετώπιζε προβλήματα και αντ’ αυτού βρισκόταν με ασφάλεια καθ’ οδόν προς την Ιταλία και έτσι η ακτοφυλακή δεν προσπάθησε να κάνει κάτι.
  • Στις 23:00, το σκάφος βυθίστηκε με εκατοντάδες επιβαίνοντες και το κινούμενο σχέδιο παρακολούθησης δείχνει σωρεία πλοίων που σπεύδουν να βοηθήσουν.
  • Ένα πολυτελές γιοτ, το Mayan Queen, λαμβάνει στη συνέχεια εντολή να βοηθήσει στη μεταφορά μερικών από τους 104 επιζώντες στην ξηρά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζεμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα