ΑΘΗΝΑ
12:23
|
27.04.2024
Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δέκα άλλοι αγνοούνται μετά το πέρασμα κυκλώνα την Παρασκευή στη νότια Βραζιλία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δέκα άλλοι αγνοούνται μετά το πέρασμα κυκλώνα την Παρασκευή από την πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, στη νότια Βραζιλία, ανακοίνωσαν χθες Κυριακή οι αρχές.

Σφοδρές βροχοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν ζημιές σε δεκάδες περιοχές στην πολιτεία αυτή, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσάς της, το Πόρτo Αλέγκρε.

«Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 13, ανάμεσά τους ένα βρέφος τεσσάρων μηνών, μετά τον εντοπισμό δύο πτωμάτων στην πόλη Καράα, η οποία βρίσκεται σε μία από τις πλέον πληγείσες περιοχές», ανακοίνωσε στο Twitter η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της πολιτείας αυτής που συνορεύει με την Ουρουγουάη και την Αργεντινή.

«Οι έρευνες συνεχίζονται», πρόσθεσε η υπηρεσία.

Από την άλλη, αναθεωρήθηκε προς τα κάτω ο αριθμός των αγνοούμενων, από 20 -που είχε ανακοινωθεί το Σάββατο- σε δέκα. Όλοι τους είναι κάτοικοι της παράκτιας πόλης Καράα, που βρίσκεται 90 χιλιόμετρα από το Πόρτο Αλέγκρε.

Ισχυροί άνεμοι έπληξαν τα παράλια της πολιτείας, κυρίως στην πόλη Τραμαντάι, όπου καταγράφηκαν άνεμοι που έπνεαν με ταχύτητα έως και 101 χιλιόμετρα την ώρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Οι οικίες σχεδόν 5.000 κατοίκων υπέστησαν ζημιές και χθες περίπου 84.000 άνθρωποι δεν είχαν ακόμη ηλεκτρικό ρεύμα. Περίπου 800 αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν με τη βοήθεια ελικοπτέρων.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας, ο Εντουάρντο Λέιτε, δήλωσε το Σάββατο ότι ένα βρέφος τεσσάρων μηνών έχασε τη ζωή του στο Σάο Σεμπαστιάο ντο Κάι, καθώς δεν μπόρεσε να του παρασχεθεί εγκαίρως ιατρική βοήθεια.

«Βασικός μας στόχος σε αυτό το στάδιο είναι να προστατεύσουμε και να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Να σώσουμε απομονωμένους ανθρώπους, να εντοπίσουμε τους αγνοούμενους και να προσφέρουμε βοήθεια στις οικογένειες», τόνισε ο Λέιτε.

Στη Βραζιλία έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια φονικές καταιγίδες, με τους ειδικούς να μην αποκλείουν αυτές να συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Οι επιπτώσεις τους είναι ακόμη πιο καταστροφικές λόγω της ανεξέλεγκτης αστικοποίησης.

Τουλάχιστον 65 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον Φεβρουάριο λόγω πλημμυρών και κατολισθήσεων που προκάλεσαν καταρρακτώδεις βροχές στην πολιτεία Σάο Πάολο.

Περίπου 9,5 εκατ. από τους 215 εκατ. κατοίκους της Βραζιλίας ζουν σε περιοχές που κινδυνεύουν από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Πυρά κατά της πρύτανη του Κολούμπια για την καταστολή φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών

Αγώνες για τους εκτελεσθέντες της Καισαριανής: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή

Χαλκίδα: Πέταξαν σκύλο σε κάδο σκουπιδιών και έβαλαν φωτιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα