ΑΘΗΝΑ
01:02
|
02.05.2024
Η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου κατακρίνεται και καλείται επίσης να παραιτηθεί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πασκάλ Σμετ, υπουργός Εξωτερικών για την περιφέρεια των Βρυξελλών, παραιτήθηκε την Κυριακή, μετά την κριτική που δέχτηκε για το ότι προσκάλεσε αντιπροσώπους από ιρανικές και ρωσικές πόλεις να παραστούν σε μια σύνοδο για την αστική ανάπτυξη.

Ο Σμετ, μέλος του φλαμανδικού σοσιαλιστικού κόμματος Vooruit, επικρίθηκε για το ότι προσκάλεσε τον συντηρητικό δήμαρχο της Τεχεράνης, Αλιρεζά Ζακάνι, καθώς και 14 Ιρανούς αξιωματούχους στην Brussels Urban Summit 2023 που πραγματοποιήθηκε στις 12 με 15 Ιουνίου. Ο Σμετ απηύθυνε επίσης προσκλήσεις σε δύο Ρώσους αντιπροσώπους από την πόλη Καζάν.

Βελγίδα βουλεύτρια χαρακτήρισε την παρουσία του Ζακάνι στις Βρυξέλλες «μη ασφαλή» και απαράδεκτη. «Δέχτηκαν έναν τρομοκράτη στο όμορφο Δημαρχείο των Βρυξελλών», κατήγγειλε.

«Αποφάσισα να παραιτηθώ», είπε ο Σμετ σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή. Υποστήριξε επίσης ότι ήταν «λάθος» για την κυβέρνηση των Βρυξελλών να καλύψει τα έξοδα.

«Με βελγικά χρήματα, πληρώνουμε διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο για τον Ιρανό δήμαρχο και έναν Ρώσο εκπρόσωπο – αυτό είναι απαράδεκτο», είπε ο Σμετ. Επέρριψε την ευθύνη σε έναν «υπάλληλο [που] έκανε λάθος» και είπε ότι ζήτησε από τους διοργανωτές της εκδήλωσης «να επωμιστούν αυτά τα έξοδα».

Ο Σμετ είπε στο κοινοβούλιο των Βρυξελλών την περασμένη εβδομάδα ότι δεν είχε καμία επαφή με τους Ιρανούς στη συνάντηση και ότι θα είχε αποσύρει την πρόσκληση αν του είχαν κοινοποιηθεί οι αντιρρήσεις των Βέλγων βουλευτών. Ωστόσο, δέχτηκε κριτική από μέλη του κόμματός του καθώς και από πολιτικούς της αντιπολίτευσης, επειδή δεν ζήτησε εξηγήσεις από τους αξιωματούχους της Τεχεράνης για παραβιάσεις που διαπράχθηκαν από το Ιράν.

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Χάτζα Λαμπίμπ, δέχεται επίσης εκκλήσεις να παραιτηθεί μετά τη χορήγηση βίζας στους Ιρανούς και Ρώσους αξιωματούχους. Το σκάνδαλο ήρθε λίγο μετά από μια ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Βελγίου και Ιράν με τη μεσολάβηση του Ομάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα