ΑΘΗΝΑ
07:01
|
08.05.2024
Η προτομή βρισκόταν στο προαύλιο χώρο ενός κέντρου επαγγελματικού προσανατολισμού από τα τέλη της δεκαετίας του 60.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια προτομή στο Κίεβο προς τιμήν του Σοβιετικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος στο διάστημα, εξαφανίστηκε, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα, επικαλούμενα μάρτυρες και φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ουκρανικό Τύπο, το μνημείο, το οποίο βρισκόταν στην αυλή του Κέντρου Τεχνικής Δημιουργικότητας και Επαγγελματικού Προσανατολισμού Νέων στο ανατολικό τμήμα της ουκρανικής πρωτεύουσας, αφαιρέθηκε από το βάθρο του. Δεν είναι σαφές εάν η αφαίρεσή του έγινε με εντολή των ουκρανικών αρχών ή αν έγινε με πρωτοβουλία ντόπιων πολιτών. Το πού βρίσκεται τώρα η προτομή είναι επίσης άγνωστο.

Η προτομή από γρανίτη τοποθετήθηκε κοντά στο τοπικό κέντρο νεολαίας στα τέλη της δεκαετίας του 1960 μετά την επίσκεψη του Γκαγκάριν στο Κίεβο, στις 23 Απριλίου του 1966.

Ο Σοβιετικός κοσμοναύτης πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχημένη επανδρωμένη διαστημική πτήση στην ανθρώπινη ιστορία, ολοκληρώνοντας μια τροχιά γύρω από τη Γη στις 12 Απριλίου 1961.

Μνημεία προς τιμήν του Γκαγκάριν υπάρχουν όχι μόνο στην πρώην ΕΣΣΔ, αλλά και σε σημεία όπως το Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Ηνωμένου Βασιλείου στο Γκρίνουιτς του Λονδίνου και τα κεντρικά γραφεία του Κέντρου επανδρωμένων διαστημικών σκαφών της NASA στο Χιούστον.

Τον περασμένο μήνα, το Κίεβο αφαίρεσε την τιμητική υπηκοότητα από τον εκλιπόντα Σοβιετικό ηγέτη Λεονίντ Μπρέζνιεφ, ο οποίος γεννήθηκε στην Ουκρανία, παρουσιάζοντας την κίνηση ως «ένα ακόμη βήμα προς την εξάλειψη της κληρονομιάς του πρώην κομμουνιστικού καθεστώτος».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η ευημερία των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα