ΑΘΗΝΑ
15:35
|
03.05.2024
Ήταν όμορφη, έτρωγε κρέας, μετακόμισε από τη Γερμανία στην Αγγλία και σίγουρα ήταν από αριστοκρατική οικογένεια, αφού δίπλα της βρέθηκε χρυσός σταυρός.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το πρόσωπο ενός κοριτσιού, που πέθανε πριν από 1.300 χρόνια αποκαλύφθηκε μέσω αναδόμησης προσώπου. Ο σκελετός της βρέθηκε θαμμένος σε ένα ξύλινο κρεβάτι, μαζί με έναν σταυρό από χρυσό και γρανάτη (ορυκτό) στο στήθος της στο Τράμπινγκτον του Κέμπριτζσαϊρ το 2012.

Η εικόνα του κοριτσιού θα εκτεθεί ως μέρος μιας έκθεσης του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με την Δρ. Σαμ Λέγκετ να δηλώνει ότι «ως αρχαιολόγος έχω συνηθίσει σε απρόσωπους ανθρώπους, οπότε ήταν πραγματικά υπέροχο να βλέπω πώς μπορεί να ήταν».

Ανακάλυψη σταυρού σε γυναικείο σκελετό του 7ου αιώνα, Trumpington
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σταυρό από χρυσό και γρανάτη κατά την ανασκαφή του σκελετού
Σταυρός χρυσού και γρανάτης 7ου αιώνα, σκάψιμο Τράμπινγκτον
Μόνο 5 τέτοιοι σταυροί έχουν βρεθεί στη Βρετανία και βοηθά στην αναγνώριση της νεαρής γυναίκας ως μέλος της αριστοκρατίας ή της βασιλικής οικογένειας

Ο ιατροδικαστής Μόρισον δημιούργησε την την εικόνα του κοριτσιού, χρησιμοποιώντας μετρήσεις των δεδομένων από το κρανίο και τους ιστούς της νεαρής γυναίκας, συγκρίνοντας γυναίκες από τον Καύκασο. «Το αριστερό της μάτι ήταν ελαφρώς χαμηλότερα, περίπου μισό εκατοστό, από το δεξί της μάτι».

Η νέα εξειδικευμένη ανάλυση των οστών και των δοντιών της κοπέλας του, που έζησε τον 7ο αιώνα αποκάλυψε περισσότερα για τη σύντομη ζωή της. Γεννήθηκε κοντά στις Άλπεις, πιθανότατα στη νότια Γερμανία, και μετακόμισε στο Cambridgeshire fens κάποια στιγμή αφού έκλεισε τα 7 της χρόνια. Επιπλέον, η διατροφή της άλλαξε μόλις ήρθε στην Αγγλία.

Η Δρ. Λέγκετ δήλωσε «Γνωρίζουμε τώρα ότι το ποσοστό της πρωτεΐνης μειώθηκε, υποδηλώνοντας ότι έτρωγε περισσότερο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα όταν βρισκόταν στη νότια Γερμανία από ό,τι κατά την άφιξή της στο Τράμπινγκτον». Ενώ, μελέτες του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ που δημοσιεύθηκαν πέρυσι αποκάλυψαν, ότι οι αγγλοσάξονες βασιλιάδες ήταν κυρίως χορτοφάγοι πριν εγκατασταθούν οι Βίκινγκς.

Σκελετός Αγγλοσάξωνας γυναίκας του 7ου αιώνα, Τράμπινγκτον

Θάνατος της νεαρής κοπέλας

Οι ερευνητές γνώριζαν ήδη από προηγούμενη ανάλυση, ότι το κορίτσι υπέφερε από μια άγνωστη ασθένεια που έφερε εν τέλει το θάνατό της. Η Δρ. Λέγκετ, η οποία βοήθησε στη διεξαγωγή της ισοτοπικής ανάλυσης του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ πριν μετακομίσει στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε «Μάλλον το κορίτσι δεν ήταν καλά καλά. Ταξίδεψε πολύ σε κάτι εντελώς άγνωστο-ακόμη και το φαγητό ήταν διαφορετικό- και αυτό πρέπει να ήταν τρομακτικό». Η ταφή της είναι μία από τις μόλις 18 ταφές κρεβατιών, που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ο σταυρός από χρυσό και γρανάτη υποδηλώνουν τον χριστιανισμό της και την αριστοκρατική ή βασιλική της καταγωγή.

Η Δρ Λέγκετ τόνισε επίσης, ότι η έρευνα σε ευρωπαϊκές ταφές κρεβατιών «φαίνεται πραγματικά να υποδηλώνει τη μετακίνηση μιας μικρής ομάδας νεαρών ελίτ γυναικών από μια ορεινή περιοχή στην ηπειρωτική Ευρώπη στην περιοχή του Κέιμπριτζ το τρίτο τέταρτο του 7ου αιώνα». Η γυναίκα θα μπορούσε να είχε φτάσει ως νύφη ή να ενταχθεί σε ένα μοναστικό σπίτι, όπως το κοντινό Αββαείο του Έλι, και ως εκ τούτου να ήταν μέρος «των ευρωπαϊκών δικτύων των ελίτ γυναικών που συμμετείχαν σε μεγάλο βαθμό στην εκκλησία».

Καρφίτσες και αλυσίδα χρυσού και γρανάτης 7ου αιώνα, σκάψιμο Trumpington
Δύο χρυσές καρφίτσες (πόρπες) που συνδέονται με μια χρυσή αλυσίδα βρέθηκαν επίσης κοντά στο λαιμό της κοπέλας, που πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν για να ασφαλίσουν ένα μακρύ πέπλο από λεπτό λινό ύφασμα

Ευρήματα που βρέθηκαν με την ταφή, συμπεριλαμβανομένου του σταυρού και του διακοσμητικού κεφαλιού του ταφικού κρεβατιού, θα ενταχθούν στην έκθεση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κίνα: Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο Chang’e 6 με προορισμό τη Σελήνη

Ένα νέο προηγούμενο: Για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν

Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο γυναίκας Νεάντερταλ 75.000 ετών

Πάνω από 250.000 οι διασυνδέσεις των POS με τις ταμειακές μηχανές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα