ΑΘΗΝΑ
10:40
|
03.05.2024
Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα πραγματοποιηθεί μέσα στον μήνα, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εργασίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 34% για δεύτερη φορά αυτήν την χρονιά, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας της Τουρκίας.

Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στις 11.402 λίρες (483 δολάρια) αυτόν τον μήνα, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Βεντάτ Ισιχάν.

Ταυτόχρονα, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σύμμαχος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι κάποια «επώδυνα» μέτρα, όπως η αύξηση των επιτοκίων, είναι αναγκαία για την σταθεροποίηση της τουρκικής οικονομίας, ενώ στις 22 Ιουνίου αναμένεται η απόφαση της κεντρικής τράπεζας για το θέμα.

«Η άποψή μας σε σχέση με τα επιτόκια είναι γνωστή και δεν έχει αλλάξει. Η αύξηση των επιτοκίων αποτελεί πολιτική επιλογή που ζημιώνει την παραγωγή. Αλλά υπάρχουν βραχυπρόθεσμα και ορισμένες φορές επώδυνα μέτρα που πρέπει να λάβει η Τουρκία για την οικονομική σταθερότητα», δήλωσε ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο Ταγίπ Ερντογάν άφησε να εννοηθεί την περασμένη εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είναι πιθανόν να αυξήσει το βασικό επιτόκιο για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, παρά την προσωπική του αντίθεση στα υψηλά επιτόκια.

Σε αντίθεση με περισσότερο κλασικές οικονομικές θεωρίες, ο Ερντογάν θεωρεί ότι τα υψηλά επιτόκια ευνοούν τον πληθωρισμό, ο οποίος, πέραν του επίσημου ποσοστού του 40%, έχει ξεπεράσει το 100%, σύμφωνα με οικονομολόγους.

Ο Ερντογάν κάλεσε τα τελευταία χρόνια την κεντρική τράπεζα να μειώσει κατ΄επανάληψη το βασικό επιτόκιο, συμβάλλοντας έτσι στην πτώση τη τουρκικής λίρας, που έχει χάσει άνω του 80% της αξίας σε σχέση με το δολάριο την τελευταία πενταετία.

Ωστόσο, μετά την επανεκλογή του, ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει πιθανότητα επιστροφής σε συμβατικότερες πολιτικές, ορίζοντας τον πρώην οικονομολόγο της Merrill Lynch Μεχμέτ Σιμσέκ στη θέση του υπουργού Οικονομικών και ένα πρώην στέλεχος της Wall Street, την Χαφιζέ Γκέι Ερκάν, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

Oικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι μία ισχυρή αύξηση του βασικού επιτοκίου, που είναι σταθερό στο 8,5% από το τέλος του Φεβρουαρίου, μπορεί να βοηθήσει στην ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα από τους θεατές

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα