ΑΘΗΝΑ
05:21
|
03.05.2024
Το 11ο πακέτο κυρώσεων προβλέπει την απαγόρευση σε πλοία που υπάρχουν «βάσιμες υπόνοιες» πως μεταφέρουν ρωσικό αργό να χρησιμοποιούν λιμάνια της Ε.Ε.
European Commission President Ursula von der Leyen gestures as she addresses her first State of the European Union speech during a plenary session of the European Parliament as the coronavirus disease (COVID-19) outbreak continues, in Brussels, Belgium September 16, 2020. REUTERS/Yves Herman
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε τελικά σήμερα να εγκρίνει ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο στοχεύει κυρίως στο να αποτρέψει τη μέσω τρίτων χωρών παράκαμψη των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί προηγουμένως.

«Χαιρετίζω την πολιτική συμφωνία για το 11ο πακέτο κυρώσεων», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι οι νέες κυρώσεις θα επιφέρουν «ένα νέο πλήγμα» στην «πολεμική μηχανή» του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Διευκρίνισε ακόμα ότι τα νέα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εμποδίσουν τη Ρωσία από το να αποκτήσει αγαθά που υπόκεινται σε κυρώσεις, επιβάλλοντας αυστηρότερους περιορισμούς στις εξαγωγές.

Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος παράκαμψης των κυρώσεων, το 11ο πακέτο εισάγει απαγορεύσεις στη διέλευση αγαθών και τεχνολογίας μέσω του ρωσικού εδάφους που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη στρατιωτική και τεχνολογική ανάπτυξη της Ρωσίας ή στην ανάπτυξη του τομέα άμυνας και ασφάλειας της Ρωσίας.

Επιπλέον, το νέο πακέτο περιλαμβάνει τη δυνατότητα υιοθέτησης νέων έκτακτων μέτρων εν είδει «έσχατης λύσης» για τον περιορισμό της πώλησης, προμήθειας, μεταφοράς ή εξαγωγής ευαίσθητων αγαθών και τεχνολογίας διπλής χρήσης σε τρίτες χώρες των οποίων η συμπεριφορά «επιδεικνύει συνεχή και ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο χρήσης για παράκαμψη [των κυρώσεων]».

Το 11ο πακέτο επεκτείνει επίσης την αναστολή των αδειών μετάδοσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πέντε ρωσικά μέσα ενημέρωσης και την απαγόρευση μετάδοσης του περιεχομένου τους.

Ένα άλλο συμφωνηθέν μέτρο είναι η απαγόρευση πρόσβασης σε λιμάνια στην επικράτεια της Ε.Ε. για πλοία που εμπλέκονται σε μεταφορτώσεις μεταξύ πλοίων, όταν οι αρμόδιες αρχές έχουν «βάσιμες υπόνοιες» ότι παραβιάζουν την απαγόρευση της θαλάσσιας εισαγωγής ρωσικού αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι νέες κυρώσεις έχουν επίσης θέσει περιορισμούς στις εισαγωγές αγαθών εάν υπάρχουν υποψίες ότι τα πλοία μεταφέρουν ρωσικό αργό πετρέλαιο ή παράγωγα που αποκτήθηκαν πάνω από την τιμή του πλαφόν που συμφωνήθηκε από την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Το 11ο πακέτο επεκτείνει επιπλέον τη λίστα των κυρώσεων, συμπεριλαμβάνοντας 71 επιπλέον άτομα και 33 ιδρύματα, που κατηγορούνται για εμπλοκή στην μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία. Τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν αυτά τα άτομα και ιδρύματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα δεσμευτούν. Οι ευρωπαϊκές αρχές προσέθεσαν επίσης νέα κριτήρια για τη συμπερίληψη ατόμων και ιδρυμάτων στη λίστα των κυρώσεων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα