ΑΘΗΝΑ
21:34
|
06.05.2024
Η πρώτη χώρα της Βαλτικής που αναγνώρισε το νόμιμο δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στον γάμο. «Περήφανη για τη χώρα μου», δήλωσε η Κάγια Κάλας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νομιμοποιήθηκαν οι γάμοι μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών στην Εσθονία, η οποία είναι η πρώτη χώρα της Βαλτικής που αναγνωρίζει αυτό το νόμιμο δικαίωμα. Με 55 ψήφους υπέρ και 34 κατά το Κοινοβούλιο της Εσθονίας υπερψήφισε τον νέο νόμο παρακάμπτοντας τις έντονες ενστάσεις της δεξιάς παράταξης, η οποία υποστήριξε ότι η νέα νομοθεσία απειλεί το παραδοσιακό οικογενειακό μοντέλο της χώρας.  

«Είμαι περήφανη για τη χώρα μου», δήλωσε η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας. «Το μήνυμά μου (προς την κεντρική Ευρώπη) είναι ότι πρόκειται για δύσκολη μάχη, αλλά ο γάμος και η αγάπη είναι κάτι που πρέπει να προωθεί κάποιος. Έχουμε εξελιχθεί πολύ σε αυτά τα 30 χρόνια, από τότε που απελευθερωθήκαμε από την σοβιετική κατοχή. Είμαστε ίσοι μεταξύ χωρών με τις ίδιες αξίες», πρόσθεσε.

Η νομιμοποίηση των γάμων ομόφυλων ζευγαριών πέρασε με τις ψήφους από τη συμμαχία των φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, τα οποία έχει συγκεντρώσει η Κάγια Κάλας μετά την ισχυρή νίκη της στις εκλογές του 2023.

Πρόσφατη έρευνα του Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Εσθονίας είναι ενδεικτική της μεταστροφής της νοοτροπίας των Εσθονών απέναντι στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της χώρας και τα δικαιώματά της. Ειδικότερα, η έρευνα διαπίστωσε ότι το 53% του πληθυσμού στηρίζει την ισότητα ετερόφυλων και ομόφυλων στον γάμο. Το 2012 το ποσοστό αυτό κυμαινόταν στο 34%.

«Αυτή ήταν μια καλή ευκαιρία για την κυβέρνηση, επειδή η κοινή γνώμη ως προς τους γάμους ατόμων του ιδίου φύλου έχει γίνει θετική και μετά τις εκλογές αυτού του χρόνου είναι μεγαλύτερη αριθμητικά από τη συντηρητική αντιπολίτευση», δήλωσε ο Τόμας Τζερμαλαβίσιους, επικεφαλής του Διεθνούς Κέντρου για την Άμυνα και την Ασφάλεια.

Η Λετονία και η Λιθουανία, οι δύο άλλες χώρες της Βαλτικής, οι οποίες στο παρελθόν προσαρτήθηκαν από την Σοβιετική Ένωση, δεν έχουν εγκρίνει τα αντίστοιχα νομοσχέδια για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών.

Το 2014, η Εσθονία ενέκρινε του πολιτικούς γάμους πολιτών του ιδίου φύλου με τον Νόμο περί Εγγεγραμμένης Συνεργασίας, ο οποίος όμως δεν εγγυάται τα ίδια δικαιώματα υιοθεσίας και γονικής αναγνώρισης που έρχονται αυτόματα με τον γάμο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα